For en respons! I hele desember, hver dag frem mot jul, har norske artister delt sine favorittjulelåter med leserne av denne bloggen. Jeg stunta det samme opplegget i fjor, da kremfolk som Tom Roger Aadland, Marit Larsen, Ravi, Kaja Gunnufsen, Daniel Kvammen og en haug andre strømmet til som om de ikke skulle ha annet å gjøre (det har de, tro meg) og leverte den ene listen mer spennende og personlig enn den andre. I år fikk de jeg spurte litt bedre tid på seg, og responsen var minst like god. Den siste uken frem mot jul har jeg derfor måttet publisere to gjestelister per dag, og dermed har totalt 31 artister stilt opp. I fjor var tallet 30.

I år som i fjor har jeg lyst til å avslutte det hele med min egen liste. Der artistene ble forespurt å levere en liste på ti sanger (pluss minus) har jeg tatt meg den frihet å velge 25, simpelthen fordi det tross alt er jeg som bestemmer. Jeg er så glad i så mange julesanger at også 25 er altfor få, men å barbere en liste ned til ti klarer jeg bare ikke. Det er mange nok ofre som det er nå.

Men før jeg presenterer mine valg, vil jeg rette en stor takk til alle de artistene som har stilt opp med sine lister og ønske dem riktig god jul. Det samme gjør jeg overfor alle som har klikket seg inn og forsøksvis hygget seg i førjulsstria med all den gode musikken disse flotte folka har delt. Så altså, tusen takk til gutta i Sunturns, Bugge Wesseltoft, Lars Lillo-Stenberg, Signe Marie Rustad, Hilde Louise Asbjørnsen, Hasse Farmen, Tove Bøygard, Jan Eggum, Natasja Holmboe, Eigil Berg, Malin Pettersen, Dylan Mondegreen, Thom Hell, Frida Ånnevik, Geir Sundstøl, jentene i No. 4, William Hut, Aslag Haugen, Ole Evenrud, Claudia Scott, Jeff Wasserman, Torgeir Waldemar, Helge Martin Framnes, Lars Beckstrøm, Egil OlsenSolfrid Molland, Sivert HøyemPaul Henriksen, Hilma Nikolaisen, Levi Henriksen og Vibeke Saugestad. Tusen takk for alt dere har delt av tid og entusiasme og personlige «hemmeligheter», barndomsminner og tradisjoner, gleder og sorger. Snakk om å bjuda på! Igjen, god jul til dere alle!

Da er det omsider min tur, og la meg først si at jeg ELSKER julemusikk. Riktignok blir også jeg lei på et tidspunkt, men jeg begynner ofte å tjuvlytte litt i september/oktober, og i november er jeg KLAR! Det er ikke kommet ut så veldig mye nytt i år, men noe er det da, og for meg er årets beste nye juleplate signert Roy Lønhøiden og Elin Moen Rustens nydelige plate Født i en stall. A Very Kacey Christmas med Kacey Musgraves er heller ikke verst.

Men altså, her er 25 favoritter akkurat nå, ingen av dem fra i år, og de kunne altså hatt selskap av veldig mange flere. Nederst på siden får du sangene samlet i spillelister i Tidal og Spotify, og med det ønsker jeg alle god jul!

Frank Sinatra – «Have Yourself A Merry Little Christmas»
Dette er en av de aller fineste sangene jeg vet om, uavhengig av at det er en julesang. Den er skrevet av Hugh Martin og Ralph Blane og ble først sunget av Judy Garland i 1944, og er siden innspilt av flere artister enn det er mulig å telle. Av alle de flotte versjonene som finnes liker jeg Frank Sinatras aller, aller best. Hans nydelige stemme og perfekte frasering, det nydelige strykerarrangementet og det vakre «englekoret» bak ham, gir meg fullstendig gåsehud. Den vakreste julesangen, ferdig snakka!

Bing Crosby – «White Christmas»
En annen tidløs klassiker, skrevet av Irving Berlin og sunget av Bing Crosby i 1942. Det er klart tekstlinjer som «I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know, where the treetops glisten and children listen, to hear sleigh bells in the snow» må ha resonnert ekstra sterkt hos et amerikansk publikum midt under 2. verdenskrig. Sangen har strengt tatt ingenting med krigen å gjøre, men det er et perspektiv å ta med i betraktningen. Julestemningen er for øvrig udiskutabel.

Nat King Cole – «The Christmas Song»
Denne ble skrevet av Bob Wells og Mel Tormé i 1945 og er en annen av de aller vakreste julesangene. Når Nat King Cole i sin definitive versjon synger «And so I’m offering this simple phrase, to kids from one to ninety-two, although it’s been said many times, many ways, Merry Christmas to you» er det vanskelig å unngå den lille tåren i øyekroken. Smellvakkert og ekstremt julete.

The Band – «Christmas Must Be Tonight»
Og der ble det religiøst! The Bands nydelige «Christmas Must Be Tonight», et av få viktige spor på deres siste album Islands fra 1977, handler om Jesu fødsel og er også gitt ut i flere fine versjoner. Blant annet har Robbie Robertson som skrev den spilt den inn som soloartist, men ingen slår originalen der Rick Danko synger. Man kan bli troende av mindre!

Smith & Burrows – «When The Thames Froze»
Tom Smith fra The Editors og Andy Burrows fra Razorlight slo seg sammen i 2011 og laget juleplaten Funny Looking Angels. «When The Thames Froze» er kanskje den fineste julesangen som er skrevet i moderne tid, dypt alvorlig og politisk betont, men veldig fin og med en optimistisk grunntone.

The Pogues feat. Kirsty MacColl – «Fairytale Of New York»
Det er mulig det er en klisjé å ha med denne Pogues-klassikeren fra 1987 som er med på «alle» lister, men prøv å finne en bedre julelåt sjæl da! Her er like doser humor og alvor i en sang om knuste drømmer og håp i bunnen av en flaske, fantastisk fremført av Shane MacGowan og Kirsty MacColl. Se gjerne også den fantastiske musikkvideoen.

Emmy The Great & Tim Wheeler – «Home For The Holidays»
Kjæresteparet Emmy og Tim, hun soloartist, han frontmann i Ash, ga ut en hel juleplate i 2011, og «Home For The Holidays» var den aller beste låta herfra. Men hør for all del hele hvis du liker denne, det er mye fint der.

Davitt Sigerson – «It’s A Big Country»
Amerikansk jul på sitt beste med fortellerpersonen som ønsker god jul til slekta som er spredd over hele kontinentet. Supercatchy popjul hentet fra den legendariske 1981-samlingen A Christmas Record fra plateselskapet Ze Records der også Was (Not Was), The Waitresses og Alan Vega var representert.

Slade – «Merry Xmas Everybody»
I desember 1973 sto to av glamrockens giganter mot hverandre i kampen om årets julehit. Slade trakk det lengste strået med sin fantastiske gladlåt «Merry Xmas Everybody», mens Wizzard måtte nøye seg med en fjerdeplass for den tilsvarende glade – og gode – «I Wish It Could Be Christmas Everyday». At jeg har valgt Slade her er egentlig litt tilfeldig. I mine ører er de to omtrent like gode, avhengig av egen dagsform.

Mud – «Lonely This Christmas»
Glamrockerne i Mud ga ut en ordentlig tåredryppende Elvis-inspirert ballade i 1974 som de toppet de engelske hitlistene med den julen, skrevet av en av datidens viktigste hitmakerduoer, Nicky Chinn og Mike Chapman. Jeg kan ikke forestille meg en jul hvor jeg ikke spiller denne. Mye.

Wham! – «Last Christmas»
Denne MÅ jeg også høre, og det sier jeg uten fnugg av ironi. Jeg elsket popduoen Wham! fra jeg hørte dem første gang, og jeg er stor fan av George Michael som soloartist. Han er en fantastisk låtskriver. Nå kan du trygt kalle «Last Christmas» cheesy, og videoen bare understreker det ytterligere, men husk at året var 1984 og at mye som i dag ville vært strengt forbudt var lov. Dette var i musikkvideoens virkelige gullalder, og «Last Christmas» er beviset – på godt og vondt. Og det er altså en drivende god poplåt, selv om de aller fleste nok har hørt den altfor mange ganger som det er. Likevel, jeg gir meg ikke. «Last Christmas» bare hører med.

Eagles – «Please Come Home For Christmas»
Bluesartisten Charles Brown skrev og spilte inn «Please Come Home For Christmas» i 1960, men det er Eagles’ 1978-versjon som er «min». På denne tiden hørte jeg vel fremdeles mer eller mindre daglig på Hotel California-albumet, og en julesingle med dette fantastiske bandet var akkurat hva jeg ønsket meg. «Please Come Home For Christmas» er en i utgangspunktet klassisk og nitrist blues om å være alene i julen, men den handler også om håp, et budskap som neppe kan gjentas for ofte.

New Jordal Swingers – «Winter Wonderland»
Det var gjennom New Jordal Swingers’ Christmas Album fra 1978 at jeg virkelig fikk ørene opp for amerikanske juleklassikere, en åpenbaring som resonnerer tungt i meg den dag i dag. Selvsagt hadde jeg som liten vært utsatt for – og elsket – sanger som «Rudolf er rød på nesen», «Bjelleklang» og «Snømannen Kalle», men lite visste jeg at de var oversatt fra engelsk og egentlig het «Rudolph The Red-Nosed Reindeer», «Jingle Bells» og «Frosty The Snowman». Aller finest er kanskje denne versjonen av «Winter Wonderland», sunget i sedvanlig entusiastisk stil av Eigil Berg.

The Beach Boys – «Little Saint Nick»
To minutter Beach Boys-jul (surf-jul) fra 1963, skrevet av Brian Wilson og fremført av et band som var på vei til å bli et av verdens fremste popband – og fremdeles innehar nettopp den statusen. Produksjonen skylder masse til Phil Spector og hans legendariske juleplate A Christmas Gift For You From Phil Spector – som merkelig nok ikke er representert på lista mi – men er om mulig enda mer julete og entusiastisk og handler i kjent Beach Boys-stil om julenissens motoriserte slede. Lykke!

Merle Haggard – «If We Make It Through December»
Vi mistet Merle i år, 79 år gammel. Hans nydelige «If We Make It Through December» er et av mange eksempler på hvilken fantastisk låtskriver han var, en sang om hvor vanskelig julen kan være for mange. Fortellerstemmen synger hjerteskjærende om hvor fælt det er ikke å kunne gi sin lille datter en ordentlig feiring, men dette er en mann som ikke gir slipp på håpet: «If we make it through December, Got plans to be in a warmer town come summertime, Maybe even California, If we make it through December, we’ll be fine.»

Dolly Parton – «Hard Candy Christmas»
Optimisme preger også fortellerpersonen i «Hard Candy Christmas», sunget av Dolly Parton i filmen The Best Little Whorehouse In Texas (1982), og skrevet av Carol Hall til musikalen av samme navn. «Me, I’ll be just fine and dandy, Lord it’s like a hard candy Christmas, I’m barely getting through tomorrow, but still I won’t let sorrow bring me way down», synger Dolly med krav om å bli trodd. En rørende sang om å se lyset i enden av tunnelen.

Jim Croce – «It Doesn’t Have To Be That Way»
Trist, men veldig fin sang om hvor trist det er å vandre gatelangs i julen når man har mistet sin store kjærlighet. Tekstlinjen «And the Christmas carols sound like blues, but the choir is not to blame» er det nok mange som kan kjenne seg igjen i. Croce spilte inn sangen i 1973 da den var med på albumet Life & Times.

Alan Jackson – «Just Put A Ribbon In Your Hair»
Robert Burns og Donald C. Hubers «Just Put A Ribbon In Your Hair» er det stikk motsatte av «It Doesn’t Have To Be That Way», en uforfalsket kjærlighetserklæring til din elskede, der julepresanger er overflødige og kjærligheten er alt som teller. Alan Jacksons versjon er hentet fra veldedighetsalbumet A Very Special Acoustic Christmas som kom i 2003 som også har noen andre blinkskudd, men ingen så fine som denne.

Low – «Just Like Christmas»
Turnélivets gleder skildret av et amerikansk indieband på vei fra Stockholm til Oslo. Det begynner å snø på veien, men når bandbussen ankommer Oslo er det ikke mye julestemning igjen. Likevel, «it was just like Christmas». En fantastisk oppstemt og fin poplåt fra 1999 som er blitt noe i nærheten av en norsk juleklassiker.

Melody Club feat. Anna Järvinen – «I Don’t Believe In Angels»
Det svenske popbandet Melody Club ga ut denne fantastiske julesinglen i 2009, en fortryllende og supermelodiøs og catchy duett mellom frontmann Kristofer Östergren og den svensk-finske singer-songwriteren Anna Järvinen. «I don’t believe in angels, but I just met one» – popmusikk på sitt beste her.

Chris Rea – «Driving Home For Christmas»
Yes, den måtte komme. Det er bare å beklage til alle som intenst hater denne sangen, og jeg vet det er mange av dere. Sorry. Her har jeg tenkt å sitere SV-politikeren Bård Vegar Solhjell som skrev om julemusikk i en kronikk i Dagsavisen i forgårs: «Ein song – eg seier det rett ut – eg absolutt ikkje kan fordra. Det intetsigande pianospelet i opninga, det søvndyssande beatet, den irriterande hese stemmen hans og den slappe melodien. Likevel kjenner eg ei god og varm stemning kome snikande når eg høyrer den. Songen er (i mine øyre) irriterande dårleg, men den luktar av røykelse og julegran og smakar av pinnekjøtt og pepperkaker. Den omgir seg med jul, rett og slett. Og difor fyller den meg med ro, og ei viss glede.» Selv er jeg adskillig mer entusiastisk innstilt til Chris Reas noe forslitte, 30 år gamle julesang, men jeg synes Solhjell har et godt poeng i sitt forsøk på å forklare hvorfor han ikke klarer å motstå den.

Maria Mena – «Home For Christmas»
Å reise hjem til jul er blant de store og uslitelige temaene innen julemusikken. Det er ikke uten grunn at Chris Reas julelåt er så populær. Og da Maria Mena ga ut «Home For Christmas» i 2010 som del av soundtracket til filmen Hjem til jul skapte hun og medkomponist Martin Sjølie en umiddelbar klassiker. Her synger hun til et stillfarent pianoakkompagnement om å vende alt det vonde i livet ryggen og sette kursen mot det ene fristedet hun heldigvis har, julen der hjemme med sine kjære. Det er en usigelig vakker sang.

Josh Groban – «I’ll Be Home For Christmas»
Sa du sentimental? Ohoi! Josh Grobans 2007-versjon av klassikeren «I’ll Be Home For Christmas» er «krydret» med hilsener fra utstasjonerte amerikanske soldater til sine elskede der hjemme. Grobans flotte tenor og et svulstig arrangement gjør den om mulig enda mer sentimental enn den er i utgangspunktet. Sangen ble skrevet av Walter Kent og Kim Gannon i 1943 og gjort kjent av Bing Crosby, myntet på amerikanske soldater som ikke kunne annet enn håpe på at de en dag skulle få møte familiene sine igjen. Dette låter storslått, ekstremt «amerikansk» og veldig fint.

Veronica Akselsen – «Fattige var de som først fikk se»
Jeg nevnte Roy Lønhøiden i forbindelse med årets beste nye juleplate Født i en stall. Der gjør han sin egen komposisjon «Fattige var de som først fikk se» som han opprinnelig ga til Veronica Akselsen til platen av samme navn i 2004. Hvor fin den nye versjonen enn er, foretrekker jeg originalen med Veronicas fantastisk stemme som skjærer gjennom luften og Roy som selv korer i bakgrunnen. Det akustiske arrangementet kler sangen om Jesu fødsel aldeles nydelig, og med på musikerlasset er blant annet brødrene Bjørn og Stein Kulseth. Dette er en av de aller fineste julesangene som finnes på norsk.

Sølvguttene – «Deilig er jorden»
Verdens vakreste salme, med tekst skrevet av danske B.S. Ingemann i 1850 til en schlesisk folkemelodi fra 1842. Du trenger ikke være religiøs for å sette pris på «Deilig er jorden» og dens budskap om fred på jord. Som Mode Steinkjer påpeker i Dagsavisen i dag ble den «født under og i direkte relasjon til en turbulent tid, mens tusener av soldater og sivile døde på fronten mellom Danmark og Tyskland» og er således både en bønn og en antikrigssang. Ikke egentlig en julesang, men for oss er den blitt det. Og ingen kan selvsagt synge den på verdigere vis enn Sølvguttene. Ingen jul uten.