Instrumentalartist og supergitarist Geir Sundstøl er mannen som deler favorittjulelåter på Mitt liv som Erik i dag. Geir har spilt med helt eksepsjonelt mange kjente – og noen ukjente – norske artister, deriblant Bjørn Eidsvåg, Odd Nordstoga, a-ha, DDE, Jonas Fjeld, Sigvart Dagsland, Henning Kvitnes, Anne Grete Preus, Stein Torleif Bjella, Paal Flaata, Marit Larsen, Nils Petter Molvær og Dylan Mondegreen. Dette er altså bare toppen av isfjellet. Det er knapt mulig å telle alle platene Geir har spilt på de siste 25 årene.

Se også: Favorittjulelåtene til Frida Ånnevik og Thom Hell

Kanskje viktigst for ham selv er dog de to fine soloplatene hans. I fjor debuterte han med den vakre Furulund og fulgte denne høsten opp med den minst like fine Langen Ro. Begge er usedvanlig stemningsfulle og ekstremt velspilte instrumentalplater, og jeg har anmeldt Langen Ro her. Les gjerne anmeldelsen og hør platen. Det er veldig, veldig fint.

Men nå er det Geirs julefavoritter som skal under lupen. Det er ikke så mange av dem, og av hans seks valg er bare fem tilgjengelige i streaming. Den sjette, Joseph Spence’ versjon av «Santa Claus Is Comin’ To Town», er derfor lagt ved som et YouTube-klipp. På den annen side får du en bonusversjon av «Spikke-sage-lime-banke» med Barbie Bones. Spilleliste nederst på siden i Tidal og Spotify, men først overlater jeg ordet til Geir:

«Spikke-sage-lime-banke» – Per Asplin
Jeg kommer fra Halden. Jeg vet ikke om det er noe å være stolt av, men det er jeg, altså. Hvert år spilles det inn en juleplate, hvor haldenmusikere synger og spiller egne eller andres julesanger. Inntektene går til et veldedig formål. Ifjor bidro jeg med min versjon av Per Asplins «Spikke-sage-lime-banke». Det er utrolig vanskelig å skulle synge «Spikke-sage-lime-banke» fort, mange ganger etter hverandre. Jeg fikk det ikke til, så min variant skal dere slippe å høre. Min versjon var like mye inspirert av bergensbandet Barbie Bones’ versjon av låten som av Per Asplins originalinnspilling. De er like hysteriske.

Her er Barbie Bones’ versjon. Per Asplins er med i spillelistene nederst på siden.

«De nære ting» – Kurt Foss & Reidar Bøe
Noen vil kanskje hevde at denne ikke er en julelåt. Det stemmer, for så vidt, men jeg synes det er en julelåt. Den tar opp mye av julebudskapet, det å fokusere på familien, kjærlighet og tilstedeværelse.

«O Little Town Of Bethlehem» – Emmylou Harris
Denne er fra juleplata til Emmylou. En neddempet juleplate, fri for julestrømper, marsipan og nisser. Dessuten blir det jo aldri stygt når Frank Reckard og James Burton spiller elektrisk gitar sammen.

«Stille Natt» – Sondre Bratland
Min helt Knut Reiersrud åpner denne plata, Rosa frå Betlehem, med noe av det fineste gitarspillet jeg vet om. Jeg valgte åpningsporet, men resten av plata er like fin.

«Santa Claus Is Comin’ To Town» – Joseph Spence
Sånn egentlig synes jeg det er best når julelåtene har et visst vemod, eller at de ikke har en lykkelig slutt. Denne er ikke sånn. Det er umulig ikke å bli glad av denne. Spence (1910-1984) var en bahamansk gitarist og sanger. Eller, han sang ikke så mye, det må vel kalles brumming. Man kan tydelig høre hvordan hans unike fingerspill i åpen stemming har påvirket Ry Cooder.

«Jolevise» – Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland
Det finnes heldigvis noen som forsøker å lage nye julesanger og å lage nye vrier på de eksisterende. Juleplata til Bugge Wesseltoft har jeg hørt mye på. Garness laget en fin plate for noen år siden og Odd Nordstoga har laget noen flotte julesanger på Jul i svingen-plata. Jeg kunne like gjerne ha valgt «Tenke på en venn», den som Hanne Hukkelberg synger.