Tiden er inne for at Tove Bøygard skal dele sine favorittjulelåter. Jeg hadde en mistanke om at hun skulle levere en spennende liste, og selv om hun har et ambivalent forhold til jul, hadde jeg helt rett. Toves liste er en fin blanding av høytid, ydmykhet og skjønnhet, med ikke-religiøst fortegn.

For de uinnvidde kan jeg nevne at Tove Bøygard i tillegg til å være soloartist er del av søsterduoen Bøygard sammen med lillesøster Anita, som senest ga ut albumet Blågras på Skrindo i 2013. Den ble spilt inn på Skrindo i Votndalen i Ål i Hallingdal der søstrene vokste opp, med Jonas Fjeld som produsent og Chatham County Line som backingband.

Se også: Favorittjulelåtene til Hasse Farmen og Hilde Louise Asbjørnsen

Toves første – selvtitulerte – soloplate kom i 2010, og inneholder en av mine virkelige favorittlåter kalt «Stille elv», en intenst vakker og nedpå ballade med felespill signert folkemusikeren Olav Luksengård Mjelva som er så fint at det er til å grine av. Nå er hun endelig klar med oppfølgeren Blåe drag som får offisiell utgivelse 20. januar, men allerede nå kan bestilles – og mottas – som CD eller LP, signert og nummerert via hjemmesiden hennes.

Nederst her får du listen med favorittjulelåtene hennes i Tidal og Spotify, men først skal hun få introdusere hver enkelt av dem. Ordet er med dette Toves, og hun foretrekker å uttrykke seg på dialekt. Vær så god!

Eg har eit ambivalent forhold te jul, og i mange år vart det lite med tradisjonell julefeiring. Eg hadde derimot mange fine opplevingar på vakt på Sprøytebussen i Oslo. På 90-talet var det fortsatt slik at det meste var stengt i byen på sjølve julekvelden, men eit palestinsk gatekjøkken i Torggata var åpent. Hit gjekk me og et kebab, og denne kvelden var det palestinske ekteparet Josef og Maria på jobb. Det vart ein heilt spesiell julekveld.

«Det lyser i stille grender» – Guren Hagen fra Julekveld hos oss – Dette er min desidert favorittjulesang. Det finns mange fine versjonar, men eg likar den nedstrippa og nært, og Guren har verkeleg fanga nerven i sangen på denne innspelinga.

«Romjulsdrøm» – Alf Prøysen – Det blir ikkje jul utan «Romjulsdrøm», og originalen er best.

«Nu tändas tusen julelys» – Familien Akselsen fra Blå juleglede – Familien Akselsens juleplater er ekte vare. Julesangen blir her framført med to vers av Ebba Gröns «Nu släckas tusen människoliv». Rått, ærleg og vakkert.

«River» – Joni Mitchell fra Blue – Har alltid kjent meg igjen i denne, eg hadde som nevnt eit trøblete forhold til jul i mange år, og ynskte meg mang ei gong ei lang, islagt elv og langdistanseskøyter.

«Jeg er så glad hver julekveld» – Koret på Botsen & Henning Kvitnes – Sterkt å høyre dei tøffe karane på Botsen syngje denne i lag med Henning. Dette er barnets uskyld som møter levd liv, så nakent, så einsamt, så blått.

«Det hev ei rosa sprunge» – Sondre Bratland fra Rosa frå Betlehem – Eg er ikkje religiøs, men når Sondre syng denne, røyner det på. Gripande har det vore å høyre han på julekonsertane hans i Jakobkyrkja i Oslo. Ingen syng denne denne vakre julesangen frå 1400-tallet som Sondre.

«Sang fra en lys morgen» – Ole Paus fra Jul i Skippergata – Ole har spelt inn denne juleplata på Møtestedet til Kirkens Bymisjon i Skippergata. Når Ole har introdusert sangen på sine julekonsertar, har han sagt at dersom Jesus skulle kome attende til jorda, og hit til Oslo, så vil du finne han i Skippergata.

«Deilig er jorden» – Ole Paus fra Jul i Skippergata – Det måtte bli ein song til i Paus-versjon. Eg har eit ambivalent forhold til denne julesangen, men når Ole syng den er det ikkje med utropstegn, men med spørsmålstegn. Og med Møtestedets folk som kor blir det heilt riktig.

«If We Make It Through December» – American Suitcase – Merle Haggard-låta som vart gjett ut på den norske samleplata If I Make it Through Christmas av plateselskapet Perfect Pop i 2001. Låta har vore soundtracket til jula mi i mange år.

«O helga natt» – Jussi Björling – Kjem ikkji utanom denne, den ultimate framføringen av den ultimate julesangen.