I oktober stilte jeg spørsmål om hvorvidt Hearing Colors Seeing Noises er årets beste plate, og selv om jeg ennå ikke helt har bestemt meg, er den avgjort en kandidat. Artisten er Signe Marie Rustad, og det er hennes andre plate. Men akkurat i dag spiller hun en helt annen rolle enn artistrollen, nå skal hun være musikkfan og dele sine favorittjulelåter med Mitt liv som Eriks lesere.

Det er ikke så mange av valgene hennes som peker mot hennes egen musikk. Selv om hun er opptatt av å skape stemninger i sine egne sanger, har de lite felles med stemningene i julesangene hun har valgt seg. Det er kanskje ikke så rart da julemusikk jo i grunnen er en egen sjanger. Det er ikke alltid en like god idé å bruke dombjeller og guttekor i rocken for øvrig, og det gjør da heller ikke Signe Marie.

Se også: Listene til Lars Lillo-Stenberg og Bugge Wesseltoft

Har du ikke hørt Hearing Colors Seeing Noises bør du gjøre noe med det. Den er forresten utgitt på Alexander Lindbäcks plateselskap Safe & Sound Recordings, og han leverte liste over sine favorittjulelåter i fjor. Det er litt av en liste, så jeg anbefaler en kikk på den også. 

Nederst finner du Signe Marie Rustads liste samlet i både Tidal og Spotify, og vil du lese min anmeldelse av den nye platen hennes – med lenke til musikken – finner du den her. Med det gir jeg ordet til Signe Marie selv. Vær så god.

Oslo Domkirkes Guttekor – «Det lyser i stille grender»
Denne melodien er så nydelig, en av mine favorittjulesalmer. Jeg vokste opp med juletrefest, julegrantenning og julegudstjeneste på «Lokalet»  i Rustad-grenda, og ble veldig glad i å synge julesalmer. Det er jeg enda.

Bing Crosby & David Bowie –  «The Little Drummer Boy / Peace on Earth»
En utrolig god og varm versjon av denne låta. Også er jeg så glad i den tilhørende videoen de har spilt inn, skulle gitt mye for å stå rundt pianoet med de to karene der. (Denne er dessverre ikke tilgjengelig i streamingtjenester, så vi viser heller videoen.)

John Lennon/Yoko Ono – «Happy X-mas (War Is Over)»
Denne 1971-utgitte låta er av en eller annen grunn lyden av 90-talls jul for meg. Mine formative år, da det sakte men sikkert gikk opp for meg at ikke alle hadde det like trygt og godt som meg.  Ei låt som gjør meg glad og trist samtidig.

The Band – «Christmas Must Be Tonight» (Islands-versjonen)
Denne låta ble jeg introdusert til for noen år siden av min daværende kjæreste Dagfin Hjorth Hovind. Han hadde spilt inn en versjon sammen med medlemmer av  Bjølsen Valsemølle og Levi Henriksen Band under navnet Raumnes Bandet. Jeg ble umiddelbart hekta og hørte på deres versjon masse. Men, når man først har hørt originalene synge den, er det lite som kan måle seg. Elsker melodien og at den slentrer avgårde slik den gjør. Skulle ønske jeg kunne kjøre tog Oslo-Elverum med snøen lavende ned over det forbipasserende landskapet og høre denne på repeat. Men slik har man jo ikke tid til når man har blitt voksen, har jeg blitt fortalt…

Elvis Presley – «Blue Christmas»
Dette er lyden av mamma som lager ribbe på kjøkkenet. Da spiller hun gjerne denne på full guffe, så den hører med i jula for meg. Bekrefter i tillegg at den er fin å danse til mens man pynter juletreet.

Elmo & Patsy – “Grandma Got Run Over By A Raindeer”
Slekta i USA sendte denne til oss på LP da jeg var liten, og den ble umiddelbart en hit blant alle i familien.

Cliff Edwards (Jiminy Cricket) – «When You Wish Upon A Star»
Den lille Disney-gresshoppa synger på NRK, mens storebror Erling, lillebror Ola og jeg gomler i oss godteriet fra julesokkene våre.

Sølvguttene – «Pie Jesu»
Ikke en typisk julesang, men Sølvguttene synger den i jula og den er helt nydelig.
Denne ble spilt i begravelsen til bestefar: Han var kanskje den mest genrøse mannen i manns minne, hvilket innebar at han i jula fylte huset vårt til randen med selvinnpakkede julegaver.

Charlotte Qvale & Marte Wulff – «Vi feirer jul»
Likte umiddelbart denne låta, fra første gang jeg hørte den på radioen. Melodien i refrenget er utrolig fin, og jeg liker så godt at de synger dette: «Har noen kommet til jorda ned, det er ikke alle som tror på det, men samme kan det vel være – Vi feirer jul».  Synes det er et samlende budskap: Uansett hva vi tror på, la oss samles rundt noe hyggelig for en stund, ta vare på hverandre og være glade.

Alf Prøysen – «Romjulsdrøm»
Helt klart min favorittjulesang, og det er Alf Prøysens originalversjon som ligger hjertet mitt nærmest (den har en så utrolig god varme i det litt jazza kompet, og sjølsagt i stemmen til Alf). Det er lyden av en trygg barndom, jul på gården der jeg vokste opp. Det var en halv kilometer til «bæssmorhuset», vi så det røde huset på andre siden av det store jordet, og da vi var små tok vi nesten daglig sparken fatt og dro på besøk. Det var heftig servering av brus og godteri året rundt der. Jul hver dag, kan du si. Bestemor døde for et par uker siden, og jeg skulle ha besøkt henne mer i voksen alder. Det er slike tanker man gjør seg, særlig når det nærmer seg jul.