Da er turen kommet til at Sivert Høyem skal dele favorittjulelåtene sine med Mitt liv som Eriks lesere. Mon tro om Sivert trenger rare presentasjonen? Han er en av Norges desidert bestselgende og populære artister, og er dessuten i besittelse av en av Norges mest karakteristiske og sterke stemmer. Den er et instrument som går dypt, dypt ned i leie, samtidig som den kan bære en tone, sterk og kraftig og krystallklar, og gi lytteren ren, udiskutabel gåsehud.

Første gang jeg hørte Sivert synge var på en mørk klubb i Oslo der det i dag står et nytt kjøpesenter, i front for Abbey’s Adoption, en gang på midten av 90-tallet. Dette var forløperen til Madrugada som debuterte med det som i dag står som en klassiker innen norsk rock, Industrial Silence, i 1999. De ble superstjerner i Norge fra første stund, og fire av fem studioalbum samt et livealbum, toppet VG-lista. Hvorfor 2002-utgivelsen Grit «bare» nådde 4. plass er ikke godt å si. Det er en gnistrende god plate, akkurat som de andre utgivelsene er det, og den vant attpåtil en Spellemannpris.

Se også: Favorittjulelåtene til Solfrid Molland og Egil Olsen

Etter gitarist og låtskriver Robert Burås’ dødsfall i 2007 bestemte Sivert og det andre gjenværende Madrugada-medlemmet Frode Jacobsen seg for å fullføre albumet de var i gang med for så å si stopp. Sivert, som allerede hadde gitt ut to soloplater (et av dem kreditert Sivert Høyem & The Volunteers), ga ut sin første post-Madrugada-plate Moon Landing i 2009, og har utgitt ytterligere tre. Den siste, Lioness, kom i januar, og samtlige soloplater har nådd førsteplass på VG-lista, med unntak av den aller første, Ladies And Gentlemen Of The Opposition (4. plass).

Jeg er ikke sikker, men er Sivert Høyem den nåværende norske artisten med flest toppnoteringer på VGs albumliste? Det er i så fall ikke direkte ufortjent, og der kan du bare se hvor misvisende uttrykket «listepop» er!

Men nå er det over til musikken han hører på i julen, og den skal han fortelle om med egne ord. Nederst på siden finner du som alltid valgene samlet i både Tidal og Spotify, og med det gir jeg ordet til Sivert. Vær så god.

Pretenders – «2000 Miles»
En klassiker uansett årstid. Har ikke noe særlig forhold til Pretenders, men kona mi gjorde meg oppmerksom på denne for noen år siden.

Ulf Lundell – «Snart kommer änglarna att landa»
Før alt ble digitalt og mens jeg ennå reiste hjem til familien i Nord-Norge hver jul, brukte jeg måneder og år på å fordype meg i kun ett album av gangen. De platene som ble soundtracket til juleferien husker jeg spesielt godt. Julen 2007 var det en dobbel samling med Ulf Lundell som ble spilt om og om igjen. Fant denne fantastiske julesingelen fra 1981 på denne plata.

Paal Flaata – «The First Noel»
Min kollega Paal Flaatas begavelse er velkjent – han er en sanger av virkelig stort format. At han i tillegg for noen år siden leverte det som, i alle fall etter min mening, må være den definitive versjonen av denne klassikeren er det kanskje ikke alle som vet. Imponerende, særlig med tanke på at han gjør det etter giganter som Frank Sinatra og Bing Crosby. Pur klasse!

Harry Belafonte – «Mary’s Boy Child»
Denne må med. Enda en stor sanger, og en stor menneskevenn og aktivist. Så 90 år gamle Harry Belafonte snakke med Noam Chomsky om ståa i USA etter valget – videoen finnes der ute på nettet et sted – oppløftende og inspirerende i en tid da det virker som om verden driver i feil retning på så mange måter.

Mahalia Jackson – «Silent Night, Holy Night»
Mulig denne er litt utslitt, men dette er en av de tingene jeg har hørt igjen og igjen på radio siden barndommen, og som jeg aldri blir lei av. Tvert imot, dette var sannsynligvis introduksjonen min til Mahalia Jackson, en sanger som har vært en stor inspirasjon for meg. Black, Brown and Beige, samarbeidet med Duke Ellington, er en av mine absolutte favorittinnspillinger.

Johann Sebastian Bach/John Eliot Gardiner – «Christmas Oratorio»
Tar med første og femte sats fra Bachs Juleoratorium. Denne innspillingen med Sir John Eliot Gardiner, English Baroque soloists og stjerner som Anne Sofie von Otter, er den som gjelder for meg. Funker egentlig hele året.

Frank Sinatra – «Have Yourself a Merry Little Christmas»
Umulig å komme utenom. Tror ikke julen med Frank alltid var like hyggelig i virkeligheten, men dette er helt nydelig, som det meste mannen gjorde.