I dag er det William Hut fra Loddefjord i utkanten av Bergen som deler sine favorittjulelåter her på Mitt liv som Erik. William, eller rettere, Willy Marhaug, har Stemme med stor S, et instrument han har gledet sine lyttere med i mange år nå, først som frontfigur i Poor Rich Ones på slutten av 90-tallet, og deretter som soloartist etter at bandet ble (midlertidig) oppløst i 2001.

Til nå har det blitt åtte velklingende album, blant dem det uventede og meget vellykkede countryalbumet Days To Remember i 2004. Det siste albumet kom nå i høst, og Hafnir Games er hans fineste plate på mange år og vitner om en artist som stadig er i toppform, både som låtskriver og sanger. Aller størst suksess hadde han med supercatchy «Take It Easy» fra 2006-albumet Nightfall. Singlen nådde førsteplass på VG-lista, mens albumet kunne notere en pen tredjeplass.

Se også: Favorittjulelåtene til No. 4 og Geir Sundstøl

Med det er det tid for å presentere Willys favorittjulelåter. Spilleliste i Tidal og Spotify finnes nederst på siden, men to av valgene hans er ikke tilgjengelige i streamingtjenester. Derfor er videoene til disse lagt ved. Dessverre er heller ikke Bright Eyes’ versjon av «The First Noel» tilgjengelig i Tidal. Over til William Hut:

Da jeg satte meg ned for å lytte til litt julemusikk gikk det selvsagt opp for meg at det finnes uendelig mye å velge blant. Så jeg fant ut at jeg skulle velge låter fra en periode av livet mitt. Da jeg som ung musikeraspirant fant ut at mine musikalske helter også kunne gjøre sine egne versjoner av kjente og kjære julemelodier samt skrive nye, så var jeg i et øyeblikk revet med i musikkens førjulstid.

Det må da også tilføyes at jeg i voksen alder har lært meg å sette stor pris på eldre tradisjons musikk knyttet til julefeiringen.

Så da til listen min som inneholder som sagt mye fra mine barneår som nyetablert musikkelsker, men jeg har også fått med noen godbiter fra nyere tid.

Tom Waits – «Silent Night»
Dette er kanskje noe av det vakreste jeg har hørt, og den gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg som ung gutt hørte den for første gang på radio en desemberdag hjemme i Loddefjord.

The Pogues feat. Kirsty MacColl – «Fairytale Of New York»
Husker jeg kjøpte denne låten på singel (7”) til min storebror da den kom ut sent på høsten 1987. Hvem kunne vite da at det skulle bli en hel generasjons viktigste julesang? Det hører også med til historien at Shane MacGowan etter min mening er en av de største låtskriverne vi har.

U2 – «Christmas (Baby Please Come Home)»
Jeg ble fullstendig overveldet da jeg hørte mine store helter fra Irland gjøre denne friske versjonen av «Christmas (Baby Please Come Home)»

Slade – «Merry Xmas Everybody»
Den første LP-platen jeg kjøpte som ung gutt var albumet The Amazing Kamikaze Syndrome i 1983. Etter dette tok det ikke lang tid før jeg fant de virkelige store skattene fra Slades katalog og da også «Merry Xmas Everybody» fra 1973.

Bing Crosby & David Bowie – «The Little Drummer Boy»/»Peace On Earth»
Ikke så mye å si om denne fantastiske duetten mellom to av våre giganter. Om ikke dette er stemningsfullt for alle med et bankende hjerte for musikk så vet ikke jeg.

Bright Eyes – «The First Noel»
Conor Oberst var i lang tid en stor inspirasjonskilde for meg som låtskriver og tekstforfatter, spesielt i mine siste år som vokalist i Poor Rich Ones. Og når da Bright Eyes i 2002 ga ut veldedighetsalbumet A Christmas Album ble jeg revet med.

Sting – «Gabriel’s Message»
Denne perlen fra Sting er hentet fra hans storhetsperiode. En verdig versjon med hovedvekt på julemusikkens gamle tradisjoner.

Sufjan Stevens – «Amazing Grace»
Når jeg nå avslutter med denne nydelige tolkningen av «Amazing Grace» fra den meget interessante artisten Sufjan Stevens er det ikke så mye mer å si enn god jul.