I dag skal bursdagsbarn, supertrubadur og en av Norges aller mest avholdte visesangere, Jan Eggum, dele av sine favorittjulelåter med Mitt liv for Eriks lesere. Det gjør han attpåtil på 65-årsdagen sin, så det er all grunn til å sende ham en hyggelig hilsen eller gi ham en klem hvis du treffer ham i dag. La meg også legge til at Eggum var den første som svarte på henvendelsen min om å dele julemusikk, ikke veldig lenge etter at jeg hadde trykket på «send»-knappen. Takk for det, Jan!

Jan Eggum trenger neppe noen større presentasjon. Fra den selvtitulerte debuten fra 1975 har den muntre melankolikeren utgitt et tyvetalls plater og sunget seg inn i opptil flere hjerter med sanger som «En natt forbi», «De skulle begrave en konge stor», «Ryktet forteller», «Mor, jeg vil tilbake» og «En annen». Og hør for all del Wenche Myhres versjon av «En natt forbi» om du ikke kjenner den. Jeg oppdaget den nylig, og den er helt fantastisk!

Se også: Favorittjulelåtene til Tove Bøygard og Hasse Farmen

Sammen med Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen og Øystein Sunde har han hatt ytterlige suksess med Gitarkameratene, han har vunnet Spellemannpriser og andre priser og sågar hatt den ære å bli tegnet inn i en Pondus-stripe av Frode Øverli i anledning 60-årsdagen i 2011. Sistnevnte er nok noe av det han setter aller størst pris på gjennom en spennende karriere, men han bør vel helst huskes for andre, egne prestasjoner. Så altså, gratulerer med dagen, Jan! Og takk for alt du har gjort for norsk populærmusikk.

Nederst på siden er finner du Tidal- og Spotify-lister, men først setter vi over til mannen selv som skal presentere de ti favorittjulelåtene han har valgt seg. Vær så god!

«I’ll Be Home For Christmas» (Kim Gannon/Walter Kent)
Bing Crosby gjorde denne kjent, og for meg er den mer tiltrekkende enn hans all time superjulehit «White Christmas», kanskje på grunn av den lille ironien til slutt: «I’ll be home for Christmas, if only in my dreams…»

«Have Yourself A Merry Little Christmas» (Ralph Blane/Hugh Martin)
En av de vakreste scenene i amerikansk film er den fra Meet Me In St. Louis, musikal fra 40-tallet, hvor den uforlignelige Judy Garland synger denne for sin lille søster.

«Romjulsdrøm» (Alf Prøysen/Toralf Borg)
Jeg vokste opp med Alf Prøysen i Barnetimen på NRK radio, og innimellom de vakre barnesangene hans, kom det også et lite praktverk OM barn med de fantastiske linjene: «Og viss ein møtte onger etter væga som gjorde nar og ville vara med, så sku en hatt en bror i femte klassen som rødde væg så folk fekk gå i fred.»

«When You Wish Upon A Star» (Leigh Harline/Ned Washington)
Alle som var under 15 i 1960 husker da juleprogrammet fra Disneyland kom på sort/hvitt-TV i julehelgen og med denne, fremført av Timmy Gresshoppe med sin sonore vakre røst (uten romklang).

«Spikke-sage-lime-banke» (Per Asplin)
Julespillet Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg lever ennå på turneer i Norge, skrevet og komponert av Per Asplin, og ikke minst denne sangen, med udødelige: «… men vi har ikke tid, for vi må finne skjegget».

Jon Blund (Sandmännchen) (Walter Krumbach/Wolfgang Richter)
En velproporsjonert melodi og en klassiker fra DDR og fra Jul i Skomakergata, der koblet til barns rettigheter. Melodien ble av mange regnet som «for vanskelig» til å slå an, men jammen gjorde den det.

«Do They Know It’s Christmas?» (Bob Geldof/Midge Ure)
Band Aid. 1984. Sangen med den morsomste videoen, hvis mottoet er: Kjenner du igjen alle artistene? Nesten like morsom som «Sammen for livet» som var VÅR Band Aid- sang, men da var det jo ikke jul.

«Let Me Be Your Father Christmas» (Boyzvoice)
Fra den glimrende boybandparodien Get Ready To Be Boyzvoiced, utgitt i 1999 med Espen Eckbo, Øyvind Thoen og Kaare Steen, og med den utrolige linjen «… when Father Christmas takes you from behind».

«Når en hedning feirer jul» (Jan Eggum)
Ble gitt ut på platen Alle gjør det som var et samarbeid med koret Blåtur i 2004. Skal synges 21 ganger på konsertene på Madam Felle i Bergen til og med  21. desember.

«En liten klem» (Silje Neergaard/Jan Eggum)
Sangen ble fremført som duett på lille julaften-programmet i 2015. Fra teksten (når den ikke er duett): Du står der i skyggen og ser mot et rom og du kjenner kvinnen, Du e ganske full men du kjenner deg tom, Alt du har er minner om juler da du var edru, sølvgutter sang og alt var bra, Nei, du ska ikkje bli men bare gi en liten klem til hon og gutta, et ord og en presang, Måtte ta en par tre drinker før du torde, En liten klem så går du hjem…

GOD MUSIKKJUL!!!