Årets musikalske julenisse bare måtte bli Vibeke Saugestad. Når hun sender et bilde som dette – tatt av ektemannen Ken Fox – som viser nøyaktig hvor julete og hvor glad hun er i julemusikk, er det ingen tvil om at hun skal ha æren av å dele sine favorittjulelåter med Mitt liv som Eriks lesere på selve julaften. Det skulle bare mangle. Riktignok skriver hun at ettersom hun her har benyttet innfallsmetoden helt sikkert vil gremmes over alle låtene hun glemte, men jeg antar at mange av disse valgene vil stå seg selv om listen ble levert for tre uker siden.

Vibeke viste første gang sine juletilbøyeligheter for det platekjøpende publikum da hun frontet bandet Weld med sin fyldige, kraftige røst som vakte mild oppsikt. Hun var bare 16 år gammel da hun debuterte, og 19 da jule-EPen Family Values ble utgitt i 1995 med glitrende sanger som «Miracles Of Christmas» og den jublende glade danselåta «Hey Mr. Christmas». I 2008 ga hun ut en ny jule-EP som soloartist, … From All Of Me, nok en feinschmeckerutgivelse innen sjangeren, og i mange år holdt hun humørfylte julekonserter.

Se også: Favorittjulemusikken til Levi Henriksen og Hilma Nikolaisen

Her følger så et utvalg av Vibekes favorittjulelåter, der hun skriver kort om hvert valg. Helt nederst finner du som vanlig musikken (den som er tilgjengelig, vel å merke) organisert i spillelister i Tidal og Spotify. Da gjenstår å ønske riktig god jul og overlate ordet til Vibeke Saugestad, årets musikalske julenisse. Vær så god!

Det skal vel ikke stikkes under stol at jeg er over gjennomsnittet opptatt av jul. Og selvfølgelig også juleplater. Jeg samler på juleplater hele året gjennom og har fått mangt et rart blikk når jeg er i platebutikker, i juni, og spør: Unnskyld, men hvor står juleplatene deres? Så får jeg være med inn på lageret! Men altså, det er mange som har denne diagnosen. Sjekk gjerne ut den fremragende dokumentaren «Jingle Bell Rocks!» av Mitchell Kezin, som tar for seg fenomenet.

Det var derfor umulig å velge ti låter. Det ble tjue. Og de er valgt etter innfallsmetoden, altså de første tjue som datt ned i hodet på meg. Hvilke låter forbinder jeg mest med jul, hvilke må jeg alltid spille, liksom. Og i morgen kommer jeg sikkert til å gremmes over alle låtene jeg glemte, men sånn er det. OK, her kommer de, i tilfeldig rekkefølge:

«I Wish You a Merry Christmas» – Big Dee Irwin/Little Eva
Glitrende versjon av en gammel klassiker. Juledansefesten er sikret.

«Mr. Santa Claus» – Nathaniel Mayer
Elsker Nathaniel Mayer. Denne låta er intet unntak.

«I Wish it Could be Christmas Every Day» – Wizzard
Kanskje en av mine absolutte julefavoritter. Fordi – hvem skulle vel ikke ønske det var jul hver dag. Sjekk videoen her. Ubetalelig!

«Jeg gleder meg ikke til jul i år» – Sonja med Kjell Karlsens orkester
En gammel favoritt som gledelig nok ble reutgitt på singel for to år siden av Nordpolen Musikklubb. Antakelig den eneste norske låta som har greid å presse inn «så visst» to ganger i samme setning: «Det nytter så visst ikke å være sår, det skjønner jeg nå så visst.» (Den er ikke tilgjengelig på streaming eller YouTube, men singlen fra Nordpolen Musikklubb kan bestilles her.)

«I’m Gonna Lasso Santa Claus» – Brenda Lee
Brenda Lee er jo en gjenganger i mange julehjem, kanskje oftest med «Rockin’ Around The Christmas Tree». Jeg holder en knapp på denne!

«I Want an Alien for Christmas» – Fountains of Wayne
Ikke et vondt ord om de tradisjonelle julelåtene. Men som juleplatesamler er jeg jo veldig glad i nyskrevne julelåter også. Denne må med!

«Dónde Está Santa Claus?» – Toni Stante
Mens vi venter på nissen!

«Christmas Toy Shop» – Wendy Colby
Wendy Colby frontet en jentegruppe fra Milwaukee, Wisconsin som het The Bonnevilles. De ga ut en rekke singler på 60-tallet, men jeg vet egentlig veldig lite om både henne og gruppa. Denne friske julelåta er hentet fra Santaland, en samling obskure julesanger, der hun også gjør en versjon av «Rudolph The Red-Nosed Reindeer» som jeg tipper er fra samme singel. (OBS! Ikke tilgjengelig hverken på streamingtjenester eller YouTube. God jakt etter Santaland-albumet!)

«Home For The Holidays» – Emmy the Great & Tim Wheeler
En gledelig overraskelse i 2011 var Ash-frontfigur Tim Wheeler sin juleplateutgivelse This Is Christmas sammen med kona Emmy the Great. I hovedsak nyskrevet materiale med klassikerpotensiale. Som denne låta som også har en av mine favorittvideoer.

«Hooray For Santa Claus» – The Fleshtones
Nok et band som har gitt ut egen juleplate, Stocking Stuffer fra 2008. Denne låta er hentet fra julefilmen Santa Claus Conquers the Martians, som jeg ser har fått én stjerne på IMDB. Vissvass. Strålende film!!

«Mistletoe & Holly» – Frank Sinatra
Frank Sinatra er en av mine jule-must-haves! Ingen jul uten.

«Dancin’ With Santa» – The Trashmen
Nok en perfekt juledanselåt. Og dansing driver man jo mye med i julen!

«My Little Dog Has Gone To The Moon For Christmas» – Little Jeannie
Obskur låt som jeg ikke vet noe særlig mer om enn at den er en av mine favoritter. (OBS! Ikke tilgjengelig hverken på streamingtjenester eller YouTube.)

«Santa Won’t Be Blue» – Jimmy Charles
Jimmy Charles hadde en svært kort sangkarriere. Alle hans utgivelser er fra 1960, firesingler, hvorav to er julesingler.

«Lonely This Christmas» – Mud
Glamrockbandet Muds store Elvis-pastisj. Funker som bare det!

«Christmas (Baby, Please Come Home)» – Darlene Love
Denne låta er hentet fra det nærmeste jeg kommer instant jul, ikke på boks, men på plate. Phil Spectors A Christmas Gift For You.

«Under The Christmas Tree» – The Swingin’ Neckbreakers
Våre venner fra Trenton, NJ skuffer aldri. Ei heller da de spilte inn denne julesingelen i 1999. Dette er B-siden. A-siden heter «Santa Claus Ain’t Coming This Year» og er heller ikke ueffen, selv om den jo tar for seg et trist tema. (OBS! Ikke tilgjengelig hverken på streamingtjenester eller YouTube.)

«Santa Claus» – The Sonics
Klassisk Christmas stomper! (OBS! Ikke tilgjengelig i Tidal, kun Spotify.)

«Merry Xmas Everybody» – Slade
Nok en må-ha for meg. La Noddy skrike jula inn!

«(There’ll Be) Peace In The Valley (For Me)» – Elvis Presley
Elvis = jul, og jeg er spesielt glad i hans plate Christmas Peace. Da kan julefreden senke seg…