I egenskap av at hun er frontfigur i fantastiske No. 4 syntes jeg det var naturlig å spørre Emilie Christensen om hun ville dele sine favorittjulelåter med Mitt liv som Eriks lesere, men da hun lurte på om det var greit at hele trioen svarte, kunne jeg jo ikke si nei. I tillegg til å ha utgitt Henda i været, en av årets fineste norskspråklige plater – og dem har det vært mange av – har No. 4 de tre siste årene spilt inn en nykomponerte julelåt, så oppgaven skulle dermed være i de beste hender. Årets tilskudd til floraen heter «Sonja» og er i likhet med de to foregående, «God jul igjen» (2015) og «Hvis det var meg» (2014), høyst anbefalelsesverdig. Sjekk dem ut på Spotify.

Les også: Min anmeldelse av Henda i været

Emilie og hennes kolleger Ingeborg Marie Mohn og Julia Witek etablerte No. 4 et par år etter at de hadde gått i samme klasse på Foss Videregående Skole og har syslet med musikk siden. I 2014 debuterte de med den nydelige sangen «Lite og stort» som ble del av en stor reklamekampanje for Widerøe og som også havnet på debutalbumet Henda i været. Den ble også fremført på Spellemannshowet i fjor, og No. 4 fikk dermed vist seg frem såpass at albumet fikk masse positiv oppmerksomhet da det kom i januar, og for noen uker siden solgte de forsyne meg ut Sentrum Scene. Ikke dårlig! Jeg kunne dessverre ikke være til stede, men så dem spille på Piknik i Parken i juni og kan underskrive på at No. 4 er en fantastisk liveopplevelse.

Se også: Favorittjulelåtene til Geir Sundstøl og Frida Ånnevik

Men nå er det altså julefavorittene deres som står for tur. Det var en tøff oppgave, skulle det vise seg, men jeg skal si de har levert. Nederst på siden er sangene samlet i spillelister i Tidal og Spotify, men først skal trioen kollektivt fortelle om valgene sine. Vær så god, Emilie, Ingeborg og Julia – ordet er deres.

Dette var vanskelig. Vi er veldig glad i julemusikk, det er kanskje det viktigste vi har lært etter denne utfordringen. Du ba om ti, vi ville gi deg minst 30. Men vi har gjort så godt vi kan. Lista er klassisk og trygg og veldig julete. Den består av de viktigste må-ha-ene til alle tre. God jul!

«The Christmas Song» – Nat King Cole
Den som ikke har denne på lista si lyver, og kommer ikke til å få julegaver.

«Klokkene kallar» – Ingebjørg Bratland
Hele låta føles som lett og myk, deilig snø som faller ned på en perfekt vinterdag, sånn litt mørk ettermiddag når solen går ned, 6-7 minusgrader, lille julaften typ. Det er rett og slett en fantastisk låt (kudos til komponist Andreas Utnem), fremført av en av verdens beste sangere.

«Little Jack Frost Get Lost» – Bing Crosby, Peggy Lee
Ikke så kjent, men den er sånn som bare føyer seg i rekken av klassikere man ikke klarer seg uten. Emilie hadde en peak i karrieren da hun fikk synge den med Kåre Conradi og storband for noen år siden. Bing Crosby er jo en gjenganger, men Peggy Lee er faen meg fantastisk hun og. Hennes versjon av «It’s Christmas Time Again» burde også vært på denne listen. Bare nevner det.

«Wonderful Christmastime» – Paul McCartney
Det er jo Paul McCartney! Er visst spilt inn på samme tid som McCartney II (1980) som jeg (Julia) synes er et veldig rart og gøy album. Men denne er ikke rar, bare gøy!

«Musevisa» – Dizzie Tunes / The source (Of Christmas)
Klarte ikke velge. To vidt forskjellige, men like viktige versjoner av en klassiker. Dizzies juleplate har vært på i vårt (Emilies) hus siden barndommen, moro for unga. The Source’ versjon låter tidvis litt mer sånn det faktisk låter når den blir sunget. Veldig bra fremført av alle involverte (på begge innspillingene forøvrig), men utviklingen og innsatsen i refrengene på The Source’ versjon er helt ubetalelig fantastisk.

 «Es ist ein Ros entsprungen» – Bugge Wesseltoft
It’s Snowing On My Piano kan gå på repeat i mange timer. Den lukter liksom røkelse og granbar og ribbe og stearinlys og kan få en hver person i julepanikk til å finne roen. «Det hev ei rose sprunge» sang vi sammen i kammerkoret på Foss. Veldig gode minner fra å gå rundt i korridorene og synge julelåter (selv om det høres litt jævlig ut var det ganske fint).

«Fairytale Of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl
Fin pianointro, fin gammeldags melodi, også synger han så styggfint. Ellers har den veldig fin og harry riverdance-stemning. Hadde gjort seg som film!

(Det er her jeg – altså Erik – iler til med musikkvideoen som til de grader er en filmatisering av sangens innhold. Med Matt Dillon og gode greier.)

«I denne søte juletid» – Oslo domkor
Denne er fra en plate vi har hørt på hver lille julaften hele mitt liv (Ingeborg). Vi pynter treet og gjør alt klart, mens låtene går på repeat. Jeg kunne valgt hvilken som helst sang fra denne plata. Korsang er et must i julen.

«Julepresangen» – Alf Prøysen
Prøysen må med, og selv om dette egentlig ikke er en sang som er sånn megaviktig, så hørte jeg ordentlig på teksten her om dagen og ble så rørt. Det bildet av en litt i overkant optimistisk gutt som liksom nesten skal snekre et hus til moren sin til jul, og så ender det opp med å være bare en planke igjen, er så fint. Men det er jo tanken som teller.

«Have Yourself A Merry Little Christmas» – Judy Garland
Den som ikke har denne på lista si lyver, og kommer ikke til å få julegaver.