Turen er kommet til at Levi Henriksen, forfatter, journalist, låtskriver, sanger og musiker, skal dele favorittjulelåter. Er det én mann som nok har en del slike er det Levi, tenkte jeg i og med at han har skrevet to samlinger med julenoveller og sendte mannen en forespørsel. Så går det litt tid, og jeg får svar om at joda, men han hadde nå aldri vært noen fan av julesanger. Likevel drar han ti kjappe klassikere opp fra ermet og innrømmer mot slutten av teksten at her møtte han seg selv i døra.

Det skal han selv få komme tilbake til. Levi Henriksen er en utøver, eller kall ham gjerne kunstner, der det er glidende overganger mellom hans to hovedgeskjefter, musikken og skrivingen. Som forfatter trekker han tydelige veksler på musikken, og musikken han lager har klare litterære kvaliteter. Dessuten skriver han mer enn gjerne om musikk som journalist, og han gjør det med stor innlevelse og innsikt. Dessuten må nevnes at Bent Hamer i 2010 laget filmen Hjem til jul basert på Levis novellesamling Bare mjuke pakker undet treet, og at Maria Mena i den anledning skrev sangen «Home For Christmas», en av mine personlige favorittjulelåter fra de senere år.

Se også: Favorittjulelåtene til Sivert Høyem og Paul Henriksen

Det er nok flere som kjenner til forfatteren Levi Henriksen enn artisten Levi Henriksen, men la meg ile til med en anbefaling av årets album Det beste bandet i himmelen, kreditert Levi Henriksen & Babylon Badlands, et stykke rufsete rock med innslag av både blues, country og punk. Den er såpass bra at den også fikk plass på min liste over de 50 beste platene i 2016.

Se også: Dette er årets viktigste julehefter

Levi er veldig, veldig glad i Ramones, Elvis Presley og ikke minst Johnny Cash, og låtskrivere som Bruce Springsteen og Bob Dylan også har betydd mye for ham. Nå er det imidlertid julemusikk det skal handle om, og de tre førstnevnte er alle representert blant Levis valg. I tillegg har han funnet syv andre gode kandidater som skaper jul, og skrivefør som han er overlater jeg derfor ordet til ham etter å ha minnet om at spillelister i Tidal og Spotify ligger nederst i saken. Levi, vær så god:

Jeg har vel aldri vært noen kjempefan av julesanger, selv om jeg i min tid skrev en eh… alternativ julelåt, «Kom tilbake til oss, Alf Prøysen», som Levi Henriksen & Thomas Mårud med Bra Landsens Folk spilte inn sammen med Åge Aleksandersen. Til tross for den noe negative innledningen er det likevel et knippe sanger jeg liker å høre på i desember, og særlig da låt nummer 1.

1. «Snart kommer änglarna att landa» – Ulf Lundell
Uffe låter som rockeutgaven av ABBA, og har skrevet en av de aller beste tekstene jeg vet om tilgivelse og gode ønsker for det kommende året. Hvis jeg har en sånn «blir ikke jul uten denne» er det nettopp denne sangen. Jeg må alltid høre den på julaften. Like viktig som treet. Oppkalte faktisk en novelle etter denne sangen i min første samling med julenoveller «Bare mjuke pakker under treet».

2. «Fairytale Of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl
Skittenromantikk i folkrockpunkutgave. En liten film i seg selv, og Shane MacGowan og Kirsty MacColl synger som om de skulle ha vært gift hele livet. Tro det eller ei, men nettopp denne teksta brukte jeg som epigraf i den andre samlingen min med julenoveller «Alt det som lå meg på hjertet».

3. «Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)» – Ramones
Verdens beste band på sitt mest eh… personlige. Vanskelig ikke å lese inn Joey Ramones turbulente privatliv her. Mest av alt er dette en glad julesang med et stort Phil Spector-sound. Og jeg lover, dette er siste gang jeg nevner noe om ting jeg har skrevet selv, men for VG bearbeidet jeg faktisk julenovellen «Et hus av hender», ga den samme tittel som denne sangen og skrev inn at hovedpersonene møttes første gang da låta ble spilt.

4. «Silent Night» & «Christmas Card From A Hooker In Minneapolis» – Tom Waits
Denne sangen får dessverre min bror ikke lenger lov å spille av sin kone på julaften. «Styggpent» er en hedersbetegnelse der jeg kommer fra. Sjelden har det ordet passet bedre på en sang enn denne. (OBS! Denne er bare tilgjengelig i liveversjon, så her er videoen, men jeg har lagt inn studioversjonen av «Christmas Card From A Hooker In Minneapolis» i spillelistene.)

5. «Silent night»/»7 O’clock News» – Simon & Garfunkel
Stort vakrere er det selvfølgelig ikke mulig å fremføre denne sangen. Likevel lugger det også her mens nyhetene i venstre kanal blir mer og mer fremtredende.

6. «Merry X-Mas Everybody» – Slade
Det tøffeste bandet som noen gang har kommet fra England med den ultimate skildringen av engelsk jul. Blir du ikke glad av denne sangen blir du ikke glad av noen ting.

7. «Julekveldsvisa» – Alf Prøysen
En genistrek av en tekst. På to-tre minutter klarer Prøysen å fremføre hele juleevangeliet i en sang. Kanskje den aller sterkeste sangen han noen gang spilte inn.

8. «Blue Christmas» – Elvis Presley
Helst versjonen fra comebackshowet i 1968. Mye mer skittenromantisk enn studioinnspillingen, og Elvis er i kongeslag. Alltid en låt jeg spiller helt mot slutten av kvelden.

9. «Little Drummer Boy» – Johnny Cash
Ingen liste komplett uten den største artisten av alle. Perfekt countrykitsch fra Cash, og plutselig føler jeg at jeg møter meg sjøl litt i døra, for jeg har jo åpenbart et kjempeforhold til julesanger.

10. «Dejlig er jorden» – Gasolin
Blytungt. Monotont. Deilig. Dog er det ikke så farlig hvem som fremfører denne sangen, av julesalmene er det ingen andre som er i nærheten.