Velkommen til årets adventskalender her på Mitt liv som Erik! I år som i fjor har jeg invitert en rekke dyktige artister til å dele sine favorittjulelåter med leserne av bloggen, og jeg skal hilse og si det er mange spennende navn som ligger og venter. Jeg kan love tilhengere av julemusikk masse snadder. Blant fjorårets artister var Marit Larsen, Sondre Lerche, Egil Hegerberg, Elvira Nikolaisen, Kaja Gunnufsen, Stine Andreassen, Roy Lønhøiden og en lang rekke andre kremfolk, inkludert salig Tore Andersen som døde brått 2. juledag. Han er savnet.

Her finner du alle de tidligere bidragene i serien Mine julefavoritter

Men nå skal vi se til årets gjester, og vi åpner med ikke én person, men et helt band, de norske indieheltene (?) i Sunturns som er en slags julesupergruppe. Sunturns teller navn fra blant annet Little Hands Of Asphalt, Einar Stray Orchestra og Making Marks – ikke akkurat de største navnene i verden kanskje – men når de fem medlemmene kommer sammen skaper de en deilig alternativ julestemning. I 2011 ga de ut albumet Christmas og i fjor kom Christmas II. Begge platene består så å si kun av egenkomponert materiale, og når de gjør coverlåter handler det om perler som Lows «Just Like Christmas» og Ramones’ «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)». Sistnevnte synes jeg faktisk overgår originalen, å banne i kjerka som det muligens er.

Les anmeldelsen min av Christmas II her

Hver desember er det også konsert, og årets opptreden finner faktisk sted i kveld på Parkteatret i Oslo. Det er stadig billetter å få kjøpt ved å følge denne linken, så kom for all del. Jeg var til stede i fjor og gleder meg som en unge til å se Sunturns på nytt i kveld.

Jeg har invitert Sunturns som band snarere enn som enkeltpersoner til å dele sine favorittjulelåter med leserne av Mitt liv som Erik, og de ti låtene de nå skal presentere (spillelister nederst på siden, i Tidal og Spotify) er derfor de kollektive valgene til Eivind Almhjell, Ola Innset, Sjur Lyseid, Jørgen Nordby og Einar Stray. Ordet er deres:

Sufjan Stevens – «O Come O come Emmanuel»
For vår generasjon så var det antakeligvis Sufjan Stevens som begynte ”trenden” med å lage egen, alternativ julemusikk. Den eldste Sunturns-låta, ”Electric Christmas”, ble for eksempel laget og spilt inn til Sufjans egen julelåt-konkurranse i 2007 av My Little Pony (forløper til Making Marks).

Low – «Just Like Christmas»
Denne låta lagde vi en cover av til den første plata vår, og den er omtrent så indiejul som det kan få blitt. Like fin hvert år.

Roger Græsberg & Foreningen – «Lyden av hjul»
En splitter ny låt på lista, en slags motsatt ”Driving Home For Christmas”, om å forlate noen i jula, med bil.

Daniel Kvammen – «23. desember»
Fra Finnskogen til Geilo! Vi prøver jo ofte å tone ned ”Norsk Folkemuseum”-preget på jula og vise at folk i byen også har følelser knytta til jul, men det er vel fortsatt noe eget, bygdete med jula?

Rolf Just Nilsen – «Julekveld i skogen»
Utrolig trist julesang, fascinerende vokalfrasering og instrumentering på denne innspillinga.

Paul Kelly – «How To Make Gravy»
Dette er den australske versjonen av julekveld i skogen, bare enda tristere (og i fengsel i stedet for i skogen).

The Three Tenors – «Feliz Navidad»
Nå må vi få opp humøret, og ingenting får opp humøret som de tre tenorer! Når som helst på året er denne fjollete symfoniorkester og pretensiøs tenor-versjonen av denne sangen nok til å bli glad av!

Moddi – «Nordnorsk julesalme»
Og når man først snakker om tenorer så må selvfølgelig Pål Moddi Knutsen med. Denne flotte versjonen av «Nordnorsk julesalme» har Sjur i Sunturns produsert.

The Crystals – «Santa Claus is Coming to Town»
Denne klassikeren må også med – hvis jeg ikke kan danse er det ikke min jul.

Ramones – «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)»
Og så avslutter vi med denne låta, som vi covrer på den siste plata vår. Mange har jo sagt at Ramones var som en slags girl group, bare med hvite pønkere isteden. Rart opplegg.