Jens Christian Bugge Wesseltoft og hans 1997-plate It’s Snowing On My Piano er – sannsynligvis – ved siden av Sondre Bratlands Rosa frå Betlehem den juleplaten «alle» må ha og er ekte stolte over å eie. Kvaliteten i Bugges lavmælte og forsiktig eksperimentelle tolkninger av julesanger som «In Dulce Jubilo», «Mitt hjerte alltid vanker», «Du grønne, glitende tre», «Kimer, i klokker», «Stille nacht» og så videre er så udiskutabel, og versjonene så fine, at det for mange ikke lenger er jul uten. Så det er bare å beklage til Sissel Kyrkjebø og Kurt Nilsen og alle andre som har solgt i bøtter og spann av sine juleplater, en jazzmusiker fra Grenland gruser dere når det kommer til «must have»-faktor, og jeg antar at It’s Snowing On My Piano med årene også har solgt i et «hyggelig» antall eksemplarer.

I dag, 2. desember, er det Bugges tur til å presentere sine favorittjulelåter for Mitt liv som Eriks lesere, og det er en liste preget av både alvor og gammeldags julestemning. Til å være såpass lite glad i jul som Bugge hevder å være (se under), er det også en overraskende «julete» liste, og det skal kanskje ses i sammenheng med de julesangene han selv fremfører, hvor alternative tolkningene hans enn er. Det er ingen tvil om at julen er nær når du hører denne listen, som du finner nederst på siden.

Se også: Favorittjulelåtene til Sunturns

Som mange vil vite er Bugge Wesseltoft en musiker som beveger seg i grenselandet mellom jazz og elektronika, og med sitt New Conception Of Jazz-prosjekt har han gjort sjangerblanding til en kunst. Nå er det imidlertid jul for alle pengene, og i kveld spiller han årets første (?) It’s Snowing On My Piano-konsert i Oslo Konserthus med Mari Boine som gjest. Det er stadig noen billetter igjen som kan kjøpes her. 

Her er resten av konsertplanen:
3.12 Nøtterøy
7.12 Kristiandsand
8.12 Fredrikstad
9.12 Bergen
15.12 Skien
17.12 Stavanger
18.12 Ålesund
20.-21.12 Grefsenkollen

I stedet for å skrive om hver enkelt sang han har valgt, har Bugge i stedet skrevet en kort tekst om sitt forhold til julen. Vær så god.

«Jeg er ikke så glad i jul! Selv om jeg var så heldig å vokse opp i verdens beste familie med de hyggeligste julefeiringer som tenkes kan, synes jeg jula er en stressa tid, og kanskje eksisterer den først og fremst for handelsstanden. Min opplevelse av jul endret seg også drastisk da jeg som ung jobbet på et psykiatrisk akuttmottak. Lite ante jeg at jula var høytid for  akuttinleggelser, psykoser, vold i hjemmet, redde barn og andre triste ting. Kanske er høye lykkeforventninger, stress og redsel mer utbredte faktorer enn lykken? Fryktelig trist! Allikevel, julen er for meg fred, ro og de helt nære ting med familien. Sitter gjerne og hører gjennom klassiske juleplater med Nat King Cole, Bing Crosby, Mahalia Jackson og min egen lille favoritt. «I denne søte Juletid» med fantastiske Kirsten Bråten Berg.