Ta vel imot Solfrid Molland som deler sine vakre favorittjulesanger med Mitt liv som Eriks lesere. Solfrid var to tidligere plater til tross et for meg helt ukjent navn inntil hun i høst traff meg som en slegge med sitt nye og intenst vakre album Forvandling (les anmeldelsen her). Det er en plate i krysningspunktet av sakral kirkemusikk, rumenske sigøynertradisjoner, fransk lidenskap og uforfalsket skjønnhet, toppet av en duett med Paal Flaata på det superfine tittelkuttet. Det er også en plate som snek seg helt opp på sjette plass da jeg for et par uker siden satte opp listen over årets mest minnerike.

Se også: Favorittjulelåtene til Helge Martin Framnes og Lars Beckstrøm

At Solfrid har et forhold til jul og julemusikk kommer ikke som noen overraskelse hennes egen musikk tatt i betraktning. Den er i grunnen gjennomsyret av et behov for stille kontemplasjon som det også er lett å spore i hennes ti valgte julesanger. De kommer nederst på siden, samlet i spillelister i både Tidal og Spotify, men før den tid forteller Solveig med egne ord om det vi skal få høre. Vær så god!

Det er to album som har fulgt meg gjennom jula de siste ti årene: Mahalia Jacksons Songs For Christmas og Bugge Wesseltofts It’s Snowing On My Piano. Det blir ikke jul uten.

En annen sang som setter meg i julestemning, er Joni Mitchells klassiker «River». Av og til ønsker jeg også en elv å skøyte av gårde på i desember.

Jeg flyttet tidlig fra vestlandet til Oslo. På vei over fjellet til julefeiring i hjembygda mi Førre i Tysvær, spilte vi alltid «Driving Home For Christmas». Flere julesanger har kommet til underveis. For noen år siden feiret jeg jul sammen med rumenske gatemusikere som jeg samarbeidet med på den tiden. Vi satt hjemme hos meg, spiste mandariner, drakk julegløgg og hørte på rumenske og norske julesanger. Slik ble den herlige «Sanie cu surgalai» en ny julehit for meg. I Romania kan snøen bli meterhøy om vinteren, og sangen handler om kjærlighet, hest, slede og bjelleklang.

Jeg er veldig glad i Paris, og har lært mye musikk på besøk i byen. En sveip innom «lysets by» med «Le Noel de la Rue» av Edith Piaf føles riktig før jula setter inn, og før jeg igjen lander i Norge med Trygve Hoffs «Nordnorsk julesalme» og Elias Akselsens som synger så inderlig «O helga natt».

Denne jula feirer jeg i Oslo. Jeg sang julekonserter med den rumenske gatemusikeren Ion Rasturnel og Gjertruds Sigøynerorkester. Vi åpner alltid konsertene med Sondre Brattlans julesang: «Det er jol i min song, det er håp i mitt sinn». Gjennom konserten får publikum et innblikk i den fantastiske sigøynermusikken som har vært så viktig for vår europeiske kulturarv.

I år var jeg så heldig å være gjest på Paal Flaatas årlige julekonsert i Vålerenga kirke. Sammen fremførte vi duetten «Forvandling» fra mitt siste album. Denne sangen er som en julesang for meg med Beate Myrvolds vakre og underfundige tekst:

«Et barn av natten kom og la seg i mitt fang.
Det sov i stille døgn,
mens andre engler sang.
Jeg fant en egen ro,
i barnets mørke søvn.
Og gamle stemmer steg,
gjennom de røde døgn»

Med dette ønsker jeg alle en fredfull og musikalsk juletid!

https://tidal.com/browse/playlist/f21d7d24-c81b-43af-bd9a-3015e6a2c41b