I dag er det fantastiske Frida Ånnevik fra Ridabu på Hedmarken som velger sine favorittjulelåter her på bloggen, og hvilken stemningsfull og fin liste hun har satt sammen! Mange synes kanskje det er rart at hun som har jobbet en del med Alf Prøysens tekster ikke har med noen av dem, men hvorfor være forutsigbar? Her er i stedet blinkskudd fra Majorstuen, Vazelina Bilopphøggers og Kvindelige Studenters Sangforening, så da får det være bra, synes jeg.

Se også: Julevalgene til Thom Hell og Dylan Mondegreen

I høst ga Frida ut sitt tredje album, det strålende Her bor. I anmeldelsen skrev jeg at hun låter «friskere og ledigere i formen enn tidligere, med et band som gjør sangene hennes ære og hvor tekstene skinner enda klarere enn tidligere», hvilket jeg fremdeles står så til de grader inne for. Det virkelig hyggelige er at hun gir ut oppfølgeren allerede tidlig i 2017 om alt går etter planen. Det er bare å glede seg.

Følg denne lenken for å lese anmeldelsen av Her bor

Men nå skal vi overlate ordet til Frida selv som presenterer valgene sine med en smule humor og glimt i øyet, som begge deler tyder på at hun er relativt glad i desember og jul. Nederst på siden får du også sangene samlet i spilleliste i både Tidal og Spotify. Vær så god, Frida!

«Mitt hjerte alltid vanker» – Bugge Wesseltoft
It’s Snowing On My Piano settes på morran 1. desember. Ikke før. Julemeditasjon som står seg, og som antagelig må byttes ut med et nytt eksemplar i år fordi den er helt utslitt. (Ja, vi snakker om CD.)

«There Is No Rose» – Ceremony of Carols, B. Britten
I utgangspunktet er jeg svak for britisk og kor og Purcell, Händel og Britten og så videre. Dette er et utrolig fint verk for kor og harpe. Har syngi det sjøl og skal nok grine en skvett når musikklinjekoret på Stange Videregående synger det på årets kirkekonserter. Også avslutter koret alltid med «Deilig er jorden» i et arrangement som jeg hvert år prøver å finne en innspilling av, men som jeg aldri finner. Så den ene gangen jeg får høre det hvert år er temmelig magisk, kan du si.

«Santa Claus Is Coming To Town» – Ella Fitzgerald
Ella! Alltid. Hele plata er en fest, og Ella er Queen E. Fraseringene hennes er makaløse.

«Hematt tel jul» – Vazelina Bilopphøggers
Settes på i bilen/på toget ved Minnesund. Går på repeat derfra og til Ridabu. Rekker en 7-8 repetisjoner før’n er heme. En ynda aktivitet i desember er for øvrig å praktisere en spesiell form for mindfulness/meditasjon der jeg ser for meg at jeg kan ligge i fosterstilling inni stemma til Viggo Sandvik.

«Nu vandrer fra hver en verdens krok» – Kari Bremnes/Rikard Wolff
Desemberbarn er den ultimate juleplata 1. Stjal denne plata fra muttern og fattern for flere år sida. Kommer nok ikke til å bli returnert.

«Det lyser i stille grender» – Kvindelige Studenters Sangforening
For å understreke at kor hører jula til. Og dette er verdens beste kvinnekor (sant!) leda av verdens beste dirigent, Marit Tøndel Bodsberg. De synger morgenkonsert og går Lucia den 13.12 hvert år, og det er en opplevelse som man må være psykisk stabil for å overvære.

«Juledrøm» – Majorstuen
Denne er så innmari fin! Muttern spurter inn til radioen på kjøkkenet når denne kommer på.

«Jul i svingen» – Odd Nordstoga
Jeg ser NRK sine julekalendere. Jeg elsker Jul i svingen. Jeg var fortapt i Julekongen. Og jeg har stor tru på årets Snøfall. I år får jeg synge «Jul i svingen» på julekonserten på NRK sammen med Odd Nordstoga. Mitt liv er komplett.

«In The Bleak Midwinter» – Shawn Colvin
Holiday Songs And Lullabies er den ultimate juleplata 2. Det er nok en sjanse for at visse norske juleplater har henta inspirasjon fra denne. Bevisst eller ubevisst. I likhet med Bugge sin er det denne som skal til for å skru på desember i heimen.

«Wexford Carol» – Music For A While
For et band!

+ «River»  – Joni Mitchell
Bonus. I wish I had a river I could skate away on.