Det er tredje søndag i advent, og Malin Pettersen fra Lucky Lips står klar til å dele sine favorittjulelåter her på Mitt liv som Erik. For noen dager siden fikk jeg denne panikkmeldingen da hun oppdaget at hun hadde glemt en favoritt: «Erik! Her sitter jeg og hører på Joni Mitchell og får panikk i det jeg kommer på at «River» er en av mine all-time favorittjulelåter. Skjønner ikke hvordan jeg kunne glemme den. Men tror du kanskje jeg kunne byttet ut for eksempel Elvis med den?»

Du skjønner det er alvor når noen er villig til å ofre Elvis på Jonis alter, og da skal ikke jeg være kjip. Malin får bonuslåt. Dessuten så har hun valgt en hel LP med Mahalia Jackson fra før, så vi er uansett litt fleksible i forhold til antall låtvalg. Dessuten er dette personlig. Det ligger en historie bak hvert av Malins valg og hun skriver deretter. Det er helt åpenbart at den dyktige vokalisten og -låtskriveren har et nært forhold til jul, noe som også får meg til å ønske meg et Lucky Lips-julealbum. Det tror jeg kunne blitt framifrå saker. Med originalmateriale, selvsagt.

Se også: Favorittjulelåtene til Eigil Berg og Natasja Holmboe

Malin kan nemlig skrive låter, hvilket hun har bevist i noen år nå, og senest på bandets strålende plate av året, Coming Home (tittelkuttet er en av de aller fineste sangene jeg har hørt i hele 2016), som jeg belønnet med fem meget velfortjente stjerner tidligere i høst. (Les anmeldelsen her.) Her leker hun seg med countryformatet for alt det er verdt, både på tekst- og musikksiden, og hun backes av et band det slår gnister av. Det er ganske snålt å tenke på at Malin var Idol-deltager en gang for lenge siden – i 2005 – når du ser henne fronte Lucky Lips.

Da er det over til Malin selv og hennes valg. Her forklarer hun uten å legge noe særlig imellom hva de forskjellige sangene betyr for henne, og nederst finner du alt – med unntak av Bill Kirchens «Daddy’s Drinking Up Our Christmas» med vedlagt videoklipp – samlet i Tidal og Spotify. Vær så god, ordet er ditt.

«The Christmas Song» – Nat King Cole og «Winter Wonderland» – Dolly Parton
Begge disse pleide jeg å synge på juleavslutninger og lignende ved i hvert fall et par anledninger gjennom skolegangen. Begge versjonene er på en juleplate som har fulgt meg gjennom store deler av oppveksten, såpass lenge at jeg har lært meg hva deler av tekstene har betydd mer og mer for hvert år. Og ja – før noen setter spørsmålstegn ved det – nå har jeg skjønt hele i en god del år.

«Deilig er jorden» – Sølvguttene
Min tonedøve mors favoritt. Hun synger den likevel vakrere enn noen andre. Innimellom er hun heldig og treffer noe som ligner på en annenstemme, og da er det jul i heimen. (Mor har godkjent denne offentlige avsløringen om hennes tonedøvhet)

«Fem Minutter Til» – Eli og Theodor
Det er mye fra oppveksten min her ser jeg, og det viser bare hvor glad jeg er i stemningstradisjoner og jul. Denne kommer fra kassetten Julestri og adventstid hos Eli og Theodor som jeg hører på HVERT år, fortsatt, når jeg pynter juletre. Og aldri før. Jeg håper mine barn digger’n også slik at jeg kan begynne å si at det er de som hører på den, for nå begynner det kanskje å bli litt rart?

«Silver Bells» – Bob Dylan
Som jeg nevnte tidligere er jeg meget glad i tradisjoner og jeg var skikkelig usikker da Dylan slapp julealbum. Ikke fordi jeg trodde det ikke kom til å være bra, men jeg var redd for at min huspartner skulle digge det og at jeg liksom ikke fikk det helt til fordi det var nytt. Heldigvis digget vi det begge to, og der var en ny tradisjon skapt.

«Fairytale of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl
Den andre favorittjulelåta til mor, også en jeg har vokst opp med. Og hallo! Den er jo bare så veldig bra på så mange måter.

«Daddy’s Drinking Up Our Christmas» – Bill Kirchen
Denne forbinder jeg med «Jule Opry» på Buckley’s sammen med pappa, A-11 og gjester. Tore Andersen som gjør den og «Watching The Snow». Det er sånne ting man aldri glemmer.

Silent Night: Songs For Christmas – Mahalia Jackson (hele albumet)
Denne flyttet inn i tradisjonene mine i det jeg flyttet inn hos min tradisjonsdeler. Han fortalte at dette albumet var hans ultimate julealbum, og jeg må innrømme at jeg er tilbøyelig til å være enig. Herrejemini og halleluja fra denne gudløse – det er så utrolig bra.

«Sonjas sang til Julestjernen» – Hanne Krogh
Som liten pleide vi alltid å dra på Reisen til Julestjernen på Nationalteateret, og jeg husker jeg drømte om å en eller annen gang få spille Sonja – veldig mye nettopp på grunn av denne sangen. De senere årene har jeg også blitt godt kjent med filmen, men nostalgien og julemagien fra de aldri tapte minnene fra teaterforestillingen vil alltid ha en spesiell plass i min jul.

«(There’ll Be) Peace In The Valley (For Me)» – Elvis Presley
Kunne valgt mange julelåter gjort av Elvis. Mye godt å ta av. Og dette er en av dem.

Bonuslåt: «River» – Joni Mitchell
Da jeg hørte denne låten for første gang ble jeg fanget av hvordan teksten utviklet seg linje for linje, vers for vers. Hvordan det føltes så utrolig selvfølgelig at Mitchell var så ærlig med nettopp meg, og fortalte oss alle noe veldig sant og ekte fra sitt liv. Både da, og nå, har jeg tatt meg selv i å bli overrasket over hvordan hennes personlige tanker og abstrakte bilder kan føles så ekstremt tilnærmelige og overførbare. Som om jeg skjønner akkurat hva hun mener selv om jeg aldri har tenkt på det før. Og når jeg tenker meg om, er det vel derfor Joni Mitchell er Joni Mitchell. Og derfor «River», for meg, er en av verdens aller beste låter. Fordi den utspiller seg i julen hører jeg alltid ekstra mye på den da. Da føler jeg at jeg er i samme «tidssone» som Mitchell var da hun skrev den.