Det er ikke et utslag av stormannsgalskap at jeg nå opphøyer meg selv til hovedperson i dette siste innlegget med favorittjulelåter, kun et ønske om å presentere mine kresent utvalgte sådanne og ikke minst få lov til å takke alle de flotte artistene som har vært så snille og dele sine lister her på bloggen. Hver dag i desember, og de siste dagene to ganger daglig på grunn av den overveldende responsen, har mer eller mindre kjente norske artister presentert svært forskjellige og veldig spennende lister med sine julefavoritter og skrevet om dem i samme slengen.

At det skulle være så lett å få så mange bra folk til å stille opp hadde jeg virkelig ikke forestilt meg da jeg morgenen før jeg startet – altså 30. november – sendte ut henvendelser i øst og vest. Artistene som ble spurt fikk denne korte mailen:

«Heisan, håper alt står bra til. Jeg lurer på om du har lyst til å være med på en liten greie på bloggen, liste opp ti (eller flere eller færre) favorittjulelåter og skrive så mye eller så lite du vil om valgene dine. Jeg blir happy for et hvert bidrag. For ordens skyld, dette er bloggen: test.erikvalebrokk.no Alt godt! Hilsen Erik»

Før dagen var over hadde jeg fått seks eller syv bidrag og kunne dagen etter presentere favorittjulelåtene til Egil Hegerberg. Samtidig fikk jeg positivt svar fra en hel haug av de spurte, og etter hvert som dagene gikk kom bidragene ramlende inn. Det som kanskje er hyggelist av alt er å se hvor flid mange av artistene gjorde seg med dette og hvor alvorlig de tok oppgaven. Ufattelig moro!

Så tusen hjertelig takk til Egil Hegerberg, Toini Knudtsen, Roy Lønhøiden, Ravi, Johnny Hazard, Finn Coren, Anders Voldrønning, Stine Andreassen, Stephen Ackles, Ulf Nygaard, Kaja Gunnufsen, Lars Lundevall, Anja Eline Skybakmoen, Omar Østli, Thea Glenton Raknes, Daniel Kvammen, Pål Angelskår, Elvira Nikolaisen, Tom Roger Aadland, Simon Field, Sondre Lerche, Rune Berg, Hege Brynildsen, Alexander Lindbäck, Asbjørn Ribe, Marit Larsen, Kristian Romsøe, Lars Håvard Haugen, Rudi Myntevik og Tore Andersen.

Dessuten en stor takk til alle som har lest og delt innleggene etter hvert som de er blitt publisert. Det virker som flere enn meg og artistene synes dette har vært morsomt.

Men nå til mine egne favorittlåter. Jeg har gjort mitt beste for å begrense antallet, og for å gjøre det litt enklere for meg selv har jeg derfor valgt å utelate sanger artistene over har bidratt med. Derfor er det ingen «Fairytale Of New York», «It Doesn’t Have To Be That Way», «Just Like Christmas», «O helga natt», «Stop The Cavalry» eller «If We Make It Through December» her. Nederst på siden får du valgene mine samlet i Spotify- og Tidal-lister, med unntak av de sangene som ikke er tilgjengelige for streaming. De er heller vedlagt som YouTube-lenker.

Her følger godbitene, og med det ønsker jeg alle en riktig god jul!

Paul McCartney – «Once Upon A Long Ago»

Av McCartneys tre julesanger er denne den suverent beste, en sentimental og på alle måter velsmurt ballade med nydelig arrangement, inkludert fin saksofonsolo.

Wham! – «Last Christmas»

Selv om den spilles på alle kjøpesentre, radiostasjoner, kafeer og andre steder i hele førjulstiden blir jeg ALDRI lei «Last Christmas». Og jeg elsker den sukkerdryppende og klisjéfylte videoen så mye at jeg bare må legge den ved her i tillegg til at sangen er med på spillelisten.

Bruce Springsteen – «Santa Claus Is Comin’ To Town»

Springsteen og The E Street Bands herlige liveversjon av «Santa Claus Is Comin’ To Town» ble egentlig spilt inn i 1975, men først gitt ut som B-siden til «My Hometown» i 1985. Sangen ble opprinnelig skrevet i 1934 og er spilt inn av utallige artister, men denne er nok favoritten min.

The dB’s – «Home For The Holidays»

Powerpopbandet The dB’s nydelige hjemkomstsang er smertelig ukjent. En av de fineste popjulelåtene jeg vet om, så happy at jeg bikker av fryd.

Emmy The Great & Tim Wheeler – «Home For The Holidays»

Ikke samme låt som den over. Kjæresteparet Emmy og Tim ga ut en hel juleplate i 2011, og «Home For The Holidays» var den aller beste låta herfra. Men hør for all del hele hvis du liker denne, det er mye fint der.

Smith & Burrows – «When The Thames Froze»

Tom Smith og Andy Burrows slo seg sammen i 2011 og laget juleplaten Funny Looking Angels. «When The Thames Froze» er kanskje den fineste julesangen som er skrevet i moderne tid, dypt alvorlig og politisk betont, men veldig fin og med en optimistisk grunntone.

Veronica Akselsen – «Fattige var de som først fikk se»

Familien Akselsen er rene julefamilien, og fra Veronicas album Fattige var de som først fikk se (2004) er Roy Lønhøidens tittelmelodi et absolutt høydepunkt.

Nilsson – «Remember (Christmas)»

«Remember (Christmas)» er Harry Nilsson på hans absolutt flotteste, hentet fra den for øvrig forholdsvis sære platen Son Of Schmilsson fra 1972.

Mud – «Lonely This Christmas»

Glamrockerne i Mud ga ut en ordentlig tåredryppende Elvis-inspirert ballade i 1974 som de toppet de engelske hitlistene med den julen, skrevet av en av datidens viktigste hitmakerduoer, Nicky Chinn og Mike Chapman. Jeg elsker denne låta.

Davitt Sigerson – «It’s A Big Country»

Amerikansk jul på sitt beste med fortellerpersonen som ønsker god jul til slekta som er spredd over hele kontinentet. Supercatchy popjul.

The Margarets – «Christmas In A Northern Town»

Bærre vakkert fra den fjerde og siste Margarets-platen.

Eagles – «Please Come Home This Christmas»

Det er ingenting i veien med Charles Browns originalversjon, men Eagles’ tro tolkning er den jeg hørte først, og siden jeg dessuten er ordentlig Eagles-fan foretrekker jeg denne. Don Henley synger da også helt nydelig her.

Michael Martin Murphey – «The Cowboy Christmas Ball»

Det er for lite cowboyjul i verden! Michael Martin Murphey har gjort det til et karrieretrekk å spille inn gamle cowboysanger, og «The Cowboy Christmas Ball» er kanskje den livligste og triveligste julelåta jeg vet om.

Pet Shop Boys – «It Doesn’t Often Snow At Christmas»

Hi-NRG-jul med Pet Shop Boys er også jul. Som evig fan av den britiske duoen, setter jeg umåtelig pris på julesangen deres. En stor favoritt.

Sunturns – «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)»

Det er nesten som å banne i kirken, men julebandet Sunturns har gjort en nedpå versjon av «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)» som jeg synes topper Ramones’ original. Årsaken er at tekstens forsonende budskap kommer så godt frem. Denne avsluttet årets beste juleplate, Christmas II.

Taylor Swift – «Christmases When You Were Mine»

Denne er kun på Tidal-listen, så derfor har jeg lagt ved videolink. Taylor Swift ga ut en jule-EP i 2007 der denne egenkomponerte sangen var den mest interessante og soleklart beste. Fantastisk fin ballade!

https://www.youtube.com/watch?v=9zfMI09zr34

The Northern Belle – «See-Through Christmas»

Denne kan du lese om her, og forhåpentligvis blir den utgitt til neste jul.

Kate Bush – «December Will Be Magic Again»

Hvorfor denne fantastiske julesangen til Kate Bush ikke er tilgjengelig for streaming er en gåte. Mesteparten av hennes øvrige produksjon er et tastetrykk unna, men denne – unnskyld uttrykket – magiske sangen er det altså ikke. A shame!

Nitty Gritty Dirt Band – «Colorado Christmas»

Jeg har spart min store favorittjulelåt helt til slutt. Det er Steve Goodman som har skrevet «Colorado Christmas», og jeg hørte den første gang i Nitty Gritty Dirt Bands versjon på en countrysamling utgitt på slutten av 80-tallet. Den ble senere utgitt på deres egen juleplate i 1997, men er av en eller annen grunn ikke tilgjengelig for streaming. Fortellerpersonen i sangen befinner seg i et solstekt Los Angeles på julaften og lengter hjem til dette: «The closest thing to heaven on this planet anywhere, is a quiet Christmas morning in the Colorado snow».

For siste gang: Få også med deg min definitive julespilleliste her