Det er Kristian Romsøes tur til å presentere favorittjulelåtene sine. Kristian er primus motor i det utmerkede orkesteret Restore To Past som har hatt et litt kronglete livsløp. Debutplaten som kom i fjor hadde nemlig vært på trappene i noe sånt som ti år, men «supergruppen» med medlemmer fra blant annet Jim Stärk, Schweinhund, Euroboys, Paperboys og flere til, ble oppløst før den var helt i mål. Tid leger som kjent sår, og omsider ble det plate likevel. I sommer så jeg bandet – som har en litt evig skiftende besetning – på Øya der de leverte et strålende sett. Det kan du lese om her.

For noen uker siden slapp til alt overmål Restore To Past en splitter ny julesingle kalt «Christmas Flight» med dombjeller og barnekor og hele kostebinderiet, og til alt overmål er Thom Hell og Torgeir Waldemar med som gjesteartister. Det er litt av en gjeng, og faktisk også litt av en låt. Kristian er en drivende dyktig låtskriver og har nailet julestemningen perfekt her.

Her er Pål Angelskårs favorittjulesanger

Det gjør han også med de julelåtene han har trukket frem som sine favoritter. Nederst på siden finner du fem av syv samlet i Spotify- og Tidal-lister, mens to av dem har YouTube-lenker da de ikke er tilgjengelige for streaming. Og med det kan Kristian få lov til å fortelle om valgene sine:

  1. The Pogues feat. Kirsty MacColl: «Fairytale Of New York»

Da If I Should Fall from Grace with God kom 18 januar 1988, ga det meg få eller ingen juleassosiasjoner, og tidspunktet for å etablere en julehit kunne vel neppe vært verre. Jeg var allerede en stor fan av The Pogues og her kom gruppas definitive mesterverk. Ettersom årene gikk fikk jeg stadig oftere en sentimental trang til å høre «Fairytale Of New York» når jula nærmet seg, og særlig på Last Train julaften hvor vi pleide å være når familieforpliktelsene var unnagjort. I dag har hele albumet endt opp med å bli min juleplate, jeg unngår å høre på skiva resten av året og sparer den til romjula hvor den får sine daglige rotasjoner, med «Fairytale Of New York» som det absolutte høydepunkt, min favoritt blant alle julesanger.

  1. John Lennon: «Happy Xmas (War is Over)»

Da jeg var liten gikk jeg i speideren, Ole Apeland var troppssjef så enheten ble drevet mer som en bedrift enn en speidergruppe, og hvert år ble det solgt en julekassett. På en av disse kassettene, blant Dead Or Alive, Ultravox og Drama, var John Lennons «Happy Xmas». Jeg tror dette var den første pop/rock-julesangen jeg kom over. Det er ingen låt som gir meg en så instant julestemning som denne, om jeg tilfeldigvis skulle få høre den på en gresk øy i juli vil jeg antageligvis se snøen falle.

Thea Glenton Raknes valgte seg disse julesangene

  1. Faith Hill: «Where Are You Christmas»

Jeg ramlet over denne sangen da jeg så Grinchen med ungene. En genial låt med et fantastisk pianoriff, der alle pompøse triks uhemmet benyttes. Låta ble skrevet av blant annet Mariah Carey og var opprinnelig ment for, og spilt inn med henne, men på grunn av en rettstvist med hennes tidligere ektemann Tommy Mottola ble utgivelsen trenert og stafettpinnen gikk over til Faith Hill. Faith Hill, som dessuten er mye finere og har kreppa hår.

Så kast dine hemninger, omfavn det etablerte, Carey’s versjon har vi fortsatt til gode.

4. Alf Prøysen: «Romjulsdrøm»

En fantastisk tekst, en utrolig fin melodi, en inngående beskrivelse av en perfekt situasjon der alle forbehold tas, jeg blir blank i øynene hver gang.

  1. Bing Crosby, David Bowie: «Little Drummer Boy»/»Peace On Earth»

De gitte forutsetninger for denne innspillingen var etter hva jeg har kunnet lese meg til: Bowie ville normalisere karrieren og fremstå som en etablert artist, Crosby trengte litt av det motsatte. Bowie hadde ikke noe forhold til Crosby som artist, men det hadde mora. Crosby hadde aldri hørt om Bowie. Bowie kunne ikke fordra «Little Drummer Boy» og forlangte å skrive inn «Peace On Earth». Crosby døde fire uker etter innspillingen.

Jeg er glad det ble noe av.

 

  1. The Darkness: «Christmas Time (Don’t Let The Bells End)»

Jeg skulle ønske de kunne slutte å være så jævla gøyale. Jeg har alltid hatt litt problemer med uttalt morsomme band. Da Jeg så The Darkness på Rockefeller i 2003, tenkte jeg at dette er jo egentlig verdens feteste rockeband akkurat nå, og så, i neste sekund, viskes det ubemerket ut på grunn av bandets framtoning. Men nå er det jo jul og vi kan se gjennom fingrene med det, vi kan smøre på med alt vi har av alt, og det er jo nettopp det som gjør «Christmas Time» til en fantastisk låt, det spares ikke på noe.

Hvilke andre artister har levert julelister? Her finner du alle samlet.

  1. Restore To Past, Thom Hell, Torgeir Waldemar & Kjetil Grande: «Christmas Flight»

Denne låta har alt en julesang skal ha: Flyplass, bjelleklang, barnekor og klokkespill… men egentlig har jeg kun satt den på denne lista i håp om å selge flere plater.

Her er Eriks gigantiske spilleliste med alle de feteste julelåtene