Med dette starter jeg den utvilsomt sesongbetonte serien «Mine julefavoritter». Her har jeg invitert et knippe flinke artister til å fortelle om sine favorittjulelåter og helst begrunne svarene. Egil Hegerberg er førstemann ut, og hva kan man si om ham? Er han først og fremst musiker, eller er han satiriker? Performancekunstner eller samfunnskommentator? Jeg tror vi sier han er litt av alt dette og mer til og lar det bli med det.

Egil er sentral i band som Black Debbath, Gartnerlosjen, Hurra Torpedo og ikke minst hans eget Bare Egil Band, og han er blant de mange spennende artistene jeg har invitert til å presentere sine julelåtfavoritter. Det kan fint argumenteres for at han er en smule ensrettet i sitt utvalg all den tid samtlige låter er fra en og samme plate, men som han sier om albumet Reindeer Can Fly med enmannsbandet Arne Hansen & The Guitarspellers – «Den er helt åndssvakt bra. Så fengende og humørfylt at det er en fryd.» Selv hadde jeg aldri hørt plata før Egil gjorde meg oppmerksom på den, og jeg kan ikke si annet enn at den er en sann berikelse. La ham derfor selv fortelle om Arne Hansen & The Guitarspellers («Arne» heter egentlig Erik Ødegaard) og favorittlåtene hans fra julealbumet som ble utgitt i 1997.

Alle mine julefavoritter er fra Arne Hansen & the Guitarspellers fantastiske plate Reindeer Can Fly.

1. «Santa Is A Fake»

Gripende og ultrafengende redegjørelse for hvordan det egentlig henger sammen med denne myten om nissen.

2. «Reindeer Can Fly»

Enda mer fengende feiring av at reinsdyrene til den ikke-eksisterende nissen faktisk kan fly. Litt forvirrende konseptuelt sett, men ekstremt dansbart.

3. «Snowman In My Heart»

Lyrisk skildring av kjærlighetens kår når vinterlandskapet også forefinnes inne i kroppen.

4. «Bad Xmas»

Vi skal også huske på at noen har det vanskelig i jula, selv om det er litt vanskelig å ta inn over seg når musikken som ledsager budskapet er så sprudlende og vital.

5. «Waiting For Summer»

Er det noe som passer bedre i jula enn ei lita ska-trudelutt som feirer at jula snart er over og sommeren dermed er rett rundt hjørnet?

6. «No Fish On Christmas Eve»

Julematen har også sin egen sang på dette mesterverket av ei plate. Brua/pre-choruset eller hva man kaller det er av aller ypperste klasse. Feller alltid ei lita tåre over skildringen av lutefisken.

7. «A Christmas Gift For Iris»

I denne vidunderlige balladen har trommemaskinen faktisk fått hvile uten at det går utover verken det musikalske eller tekstlige uttrykket. Nok en fulltreffer fra denne mesterlige popsnekkeren fra Moss eller deromkring.

8. «Xmas In Bed»

Det er noen som mener at jula blir litt stress. Her tar det hele en pikant vending.

9. «Teenage Xmas Party»

Ingen tenåringsfest er komplett uten denne ungdomsvennlige perlen.

10. «Seasons Greetings To You All»

Her oppsummeres det hele i en herlig hymne hvor hele bekjentskapskretsen får et julekort så fengende at det er et fullstendig mysterium at det ikke har toppet Billboard hvert år siden denne plata kom ut på midten av 90-tallet.

Sjekk også: Min store julespilleliste