Toini Knudtsen er så julete at hun har gitt ut sin egen juleplate sammen med sitt faste backingband, The Tomcats. At Toini er en av Norges kuleste rockedamer kommer til uttrykk allerede i åpningslåta på Merry Christmas som de ga ut i 2002, en cover av Ramones’ hissige «Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)» som bandet har tatt ned i tempo og gitt et kledelig calypsouttrykk. Den versjonen er Toini så fornøyd med at hun har valgt den ut blant sine ti favorittlåter. La meg forresten ile til med å anbefale hele albumet som finnes i alle streamingtjenester nær deg. Hun har også valgt ut flere andre låter hun og bandet spilte inn på julealbumet sitt, men da i originalversjonene – «Christmas (Baby Please Come Home)», «Run Rudolph Run» og «Santa Claus Is Back In Town».

Med det gir jeg ordet til Toini selv for at hun skal få fortelle om favorittene sine og hvorfor de er så bra som de er. Nederst i saken har jeg samlet alle sangene i egne spillelister både i Tidal og Spotify. God fornøyelse!

1. «Christmas (Baby Please Come Home)», Darlene Love

Ingen over, ingen ved siden! Phil Spectors julealbum A Christmas Gift For You er verdens beste, og denne låta er albumets høydepunkt. Ingen jul uten!

2. «Run Rudolph Run», Chuck Berry

Chuck Berry, rock’n’roll, jul og vårt favorittreinsdyr; håper nissen rekker å dele ut alle gavene i år også. Rudolph fikser det!

3. «White Christmas», The Drifters

Ja da, Bing Crosby og alt det der … men denne versjonen er den ultimate. Og det er denne Elvis imiterer. Ha en god doo wop-jul.

4. «Blue Christmas», Elvis Presley

Elvis elsket julen, og julen på Graceland var en passe tacky, sløsete, klissete, overdreven og juglete affære. Det var nok julen sin, det!

5. «Santa Claus Is Back In Town», Elvis Presley

Elvis ga ut to julealbum, det første i 1957, og åpningslåten var «Santa Claus Is Back In Town», der julenissen dropper reinsdyrene og kommer i en «big black Cadillac». Låta er skrevet av 50-/60-tallets aller beste låtskrivere, Jerry Leiber og Mike Stoller.

6. «Rockin’ Around The Christmas Tree», Brenda Lee

Jo da, jeg vet at det finnes en nyere versjon av denne, men hvorfor i all verden gjør det det? Kan ikke tenke meg at noen noensinne kan forbedre Brenda Lees versjon, spilt inn i Nashville av noen av de beste studiomusikerne verden noen gang har hørt – Owen Bradleys A-team.

7. «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)», Toini & The Tomcats & Friends

Skamløs selvpromotering av eget verk; men veldig fornøyd med Tomcats’ julealbum; dette er åpningssporet; en duett med den eminente Frank Hammersland – en låt som handler om at julen ikke alltid er like gøy for alle.

8. «Christmas Day», Detroit Junior

Denne låta spiller jeg på DJ-jobbene mine hver jul, en fengende og dansbar R&B-låt fra 1960; I feel so good, I feel ok, on this Christmas day!

9. «Santa’s Beard», The Beach Boys

Godt håndverk som vanlig fra Brian Wilson på The Beach Boys’ julealbum fra 1964. «Santa’s Beard» er en kjempesøt låt om en liten gutt som tviholder på troen om at nissen virkelig, virkelig finnes.

10. «The Little Drummer Boy», Joan Baez

Jeg holder meg unna kristne julesanger hvis jeg kan; vi ateister liker også å ferie jul! Men den kristne sangtradisjonen må innrømmes å være en viktig del av vår kultur, og jeg kan ikke tenke meg en mer salig stemning enn den man får på julaften med Joan Baez ‘ album Noël.

Sjekk også: Min store julespilleliste

Følg tidligere bidrag her.