Når Lars Lundevall presenterer sine favorittjulelåter, fremstår han som en ekte julens mann. I presentasjonen av hver låt åpenbares et følsomt julesinn med dertil hørende god smak. Til daglig er som de fleste vil vite Lars gitarist i deLillos, men må finne seg i å leve mer merkelappen «han nye» siden han ikke kom med i bandet før i 1992. Til deLillos’ foreløpig siste album, fjorårets flotte Rett og slett livet, skrev og sang han den fine «Min beste venn», og den synes Lars Lillo-Stenberg er så fin at han da de nylig spilte albumet i sin helhet på Popsenteret sa at på neste plate må Lundevall ha med to sanger.

Se favorittjulelåtene til Stine Andreassen her.

Sammen med Petter Folkedal (bedre kjent under artistnavnet Sergeant Petter) har Lars duoen The Thank Yous som nettopp har gitt ut en flott engelskspråklig EP med tittelen 100% Middleclass Indie. Den er et spark til Sivert Høyem som i fjor opphøyde rock til en renere og ærligere kunstform enn indie og metal. Høyem uttalte til NTB da han lanserte sitt forrige album at indie er «puslete, innadvendt, og en musikalsk blindgate», og utdypet overfor Dagbladet at «rocken handler om energi, følelser og drifter. Den handler om å være ærlig om hva det vil si å være menneske. Rocken er et hederlig uttrykk. Mens indie er et gjennomført hvitt middelklasseuttrykk, og et middelmådig uttrykk».

Det synes Lars og Petter var verdt en platetittel, og EPen deres inneholder seks deilige, melodiøse poplåter som Weezer og Teenage Fanclub ville vært stolte av. Nok om det, nå gir vi ordet til Lars, og nederst i saken er låtvalgene hans samlet i både Spotify og Tidal.

Her er favorittene til Egil Hegerberg.

1 «Mele Kalikimaka» – Bing Crosby & The Andrews Sisters
Denne låta startet mitt forhold til julelåter som «voksen» – å se Chevy Chase som mislykket julefamiliefar med denne i bakgrunnen er et minne for livet! Ingen har en stemme som drypper av honning og eggnog som Bing Crosby, og for en deilig tåpelig tekst da!

2. «Silver Bells» – Jim Reeves
Jim Reeves var julefavoritten hos bestemoren til min kone i hennes barndom, og da hun spilte den for meg var jeg solgt! Ikke litt fløyelsfylt som Bing Crosby, men både arrangement, tekst og stemme får meg til å lengte etter gløgg, peisbål og reinsdyr av plast.

3. «I’ll Be Home For Christmas» – Frank Sinatra
Dette er jo en sang som mange andre har gjort fantastiske versjoner av, men av en eller annen grunn synes jeg Sinatra gjør den i en perfekt miks av glede og tristesse – han var kanskje ikke en julens mann egentlig?

4. «Det hev ei rose sprunge» – sondre Bratland
Ikke så mange norske julelåter jeg liker, men dette er jo i særklasse stemningsfullt. Spilt inn i Fødselskirken i Jerusalem med palestinsk barnekor er den jo en slags personifisering av julens budskap? Og så er det jo en utrolig deilig slidegitar midt uti, det kan aldri bli feil.

5. «Blue Christmas» – The Beach Boys
Brian Wilson med orkester, nesten på Pet Sounds-nivå i min bok. Sikkert innspilt i en sandkasse i 40 varmegrader, men allikevel 100 prosent julestemning!

Her kan du se alle de andre julelistene norske artister har delt.

6. «Just Like Christmas» – Low
Indie-julestemning, med bjeller (og pauker?) og en tekst som handler om en kald vinterturné i Skandinavia, gir denne låta meg en følelse av en litt sår stemning som også hører julen til.

7. «Little Drummer Boy» – Emmylou Harris
Det blir jo ikke jul uten denne sangen, og det er vel kanskje Bing & Bowie som har den definitive versjonen, men hjemme hos meg er det denne versjonen fra Light Of The Stable som blir spilt mens juletreet pyntes. Resten av plata er jo også obligatorisk.

8. «Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)» – Ramones
Når man begynner å få litt nok av bjeller, Walt Disney-estetikk og Juleevangeliet, passer denne godt. Og den er jo romantisk i all sin enkelhet, med tekstlinjer som denne: «I loved you from the start/’Cause Christmas ain’t the time for breaking each other’s hearts». Helt enig med Joey i det!

Har du fått med deg A Very Murray Christmas på Netflix?

9. «Merry Xmas Everybody» – Slade
Min gode venn Kyrre Fritzner har en fortid som Slade-fan (i motsetning til meg) og har spilt denne for meg hver desember, og jeg har rett og slett blitt glad i den! Ikke minst på grunn av teksten i refrenget: «So here it is Merry Xmas, everybody’s having fun/Look to the future now, it’s only just begun». Man må jo bare bli i godt humør.

10. «Fairytale Of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl
Verdens mest kredible julesang kanskje? Teksten er og blir fantastisk, og kontrasten mellom stemmene til Shane McGowan og Kirsty MacColl føles helt riktig. Livet og julen skal feires selv for dem på skyggesiden.

Oisann, det ble visst elleve…

11. «When You Wish Upon A Star» – Timmi Gresshoppe/Cliff Edwards & the Disney Studio Chorus
Ja, lei av Disney-estetikk kan man bli, men jeg kom på denne sangen som alltid avslutter «From All Of Us To All Of You» på julaften, som jo var den eneste dagen i året vi kunne se tegnefilm på NRK (vel nesten ihvertfall), og det er ikke noe annet i hele verden som kan bringe tilbake stemningen fra barndommens julaften ettermiddag som denne, helst kombinert med lukten av nystekt ribbe.

Sjekk min definitive julespilleliste her.