Roy Lønhøiden er tredje artist ut i adventsserien der jeg har invitert spennende artister til å fortelle om sine favorittjulelåter. For dem som ikke kjenner til Roy kan jeg si så mye som at han er en 51 år gammel herremann fra Kongsvinger med musikalsk nedslagsfelt innen countrymusikken. Han har gitt ut fem soloplater, den siste av dem – Du spør meg om sannhet – kom tidligere i år. I tillegg har han gitt ut plater med prosjektene Peyton Place og Kulseth & Lønhøiden Almenning og vært med på en hyllestplate til Stein Ove Berg. Han var også tungt imvolvert i Veronica Akselsens nydelige juleplate Fattige var de som først fikk se, der han skrev tittelkuttet som er en av mine norske julefavoritter.

Roy har for øvrig gjendiktet Merle Haggards klassiske «If We Make It Through December» til norsk og kalt den «Om vi klarer av desember», innspilt sammen med bandet A-11. Jeg har tatt meg den frihet og henge den på Roys liste til slutt her, etter hans egne valg. Du finner alle sangene samlet nederst i saken, både i Spotify og Tidal. Med det gir jeg ordet til Roy

12 fine julesanger.  Ja, hvorfor 12? Jo, det er passe antall sanger for et bra album. Desember er er den tolvte måneden… Men dette er sanger som for meg er så bra at de gjerne kan spilles når som helst i året, egentlig. Det vanskelige her kan være rekkefølgen…

1. «Mitt hjerte alltid vanker» – Sondre Bratland

Av salmene er dette min absolutte favoritt. Det finnes utallige versoner med mange forskjellige sangere, men jeg foretrekker Sondre, som har «dåmen» og den vemodige klangen som må være til stede på en slik sang.

2. «Angel Eyes» – Emmylou Harris og Willie Nelson

Denne fine sangen er skrevet av Rodney Crowell og finnes på Emmys nydelige julealbum Light Of The Stable, men den beste versjonen er sammen med Willie, fra soundtrackalbumet til Honeysuckle Rose.

3. «Juledrømmen» – Elias Akselsen

Elias synger med en sterk inderliget og sjel. Dette er rett fra landeveien og inn i alle de tusen hjem.

4. «Christ Was Born In Bethlehem» – Tim O’ Brien

Så flott spilt og sunget, så enkelt, men så vanskelig.

5. «If We Make It Through December» – Merle Haggard

Som det heter på dårlig norsk; if I was held at gun point, to pick just one Christmas song… Det sosiale budskapet i denne sangen går aldri ut på dato. Classic Merle!

6. «Pretty Paper» – Roy Orbison

For en stemme, for en sang.

7. «Muhammed Ali (The Meaning Of Christmas)» – Greg Trooper

Tanker rundt jul som bare gode tekstsmeder kan komme opp med.

8. «O helga natt» – Jussi Björling

Umulig å komme utenom denne, og dette er den definitive versjonen.

9. «Julekveld i skogen» – Rolf Just Nilsen

Dette er sååå bra historiefortelling, og Rolf Just formidler helt enestående.

10. «Sjömansjul på Hawaii» – Sven-Ingvars

Tror det er mange som kan identifisere seg med denne. Fin versjon fra tidlig Sven-Ingvars.

11. «Julekveldsvisa» – Alf Prøysen

Jeg har vokst opp med denne, min far sang og spilte den, jeg har syngi den, alle kan den. Veldig fin med bare Alf og gitaren.

12. «Christmas Lullaby» – Doc Watson

Glad jeg fikk oppleve Doc live. Her viser han at han kunne så mye mer enn å spille fantastisk flat picking guitar. Og jula fortjener vel også en lullaby…

Følg tidligere bidrag her.

Sjekk også: Min store julespilleliste