Til tidligere «kristenartist» å være, bærer ikke Rudi Mynteviks favorittjulelåter mer preg av religion enn hvem som helst andres. Den dyktige bergenske sanger/låtskriveren har flere fine album på samvittigheten, og senest for et par måneder siden kom det foreløpig siste, My Dearest Kathleen, som fant seg til rette på min liste over 2015s beste plateopplevelser.

Rudi har som enkelte kanskje vil huske også en fortid som Grand Prix-sanger. I en av de norske delfinalene i 2012 sang han den vidunderlige «You Break It You Own It» som selvsagt var altfor bra for konkurransen. Den var skrevet av de to dyktige kollegene Asbjørn Ribe (hans julefavoritter her) og Rune Berg (hans julefavoritter her), begge også dyktige artister, sistnevnte med fartstid fra The Margarets, Number Seven Deli og nå senest Giske som ga ut årets niende beste plate ifølge min helt korrekte årsoppsummering.

Men nå handler det altså om Rudi og hans favorittjulelåter. Nederst i saken er de samlet i Spotify- og Tidal-lister, men først får mannen selv ordet for å fortelle om sine fine valg.

«Have Yourself A Merry Little Christmas», Diana Krall
Begynner uforskammet klissete med Diana Krall, men når jeg hører på denne låten får jeg enormt lyst til å ligge i armkroken hennes foran en peis, gjerne etter et mektig pinnekjøttmåltid, og nippe til en aquavit.

Sufjan Stevens har gjort to samlinger med tradisjonelle julesanger og egne låter med juletema. Han leker vakkert med de velkjente og sparker rundt seg med sine egne. Det er derfor helt nødvendig å føre opp minst to fra disse samlingene:

«Silent night»
Rett over i «plink plonk»-indieverden med denne deilige jul på bedehuset-versjonen av «Silent Night». Selveste Julesangen indiefisert, men likevel så gjenkjennelig.

«Get Behind Me, Santa»
Er en sånn sparkelåt. Kjenner meg godt igjen i frustrasjonen som kommer frem i denne låten.

Her finner du samlet alle de andre artistene som har bidratt med sine julelister

«Christmas Biscuits», Mark Geary and Glen Hansard
Jeg elsker Glen Hansard, og dette er den eneste julelåten han har vært med på å spille inn, sånn som jeg har forstått det. Riktignok ikke hans egen låt, men kompisen Mark Geary sin. Likevel lett irsk julefolkpop som duller meg inn i sitt sødmeaktige teppe.

«Sing To Me», Amalie Øvstedal:
Denne julesangen har jeg, i all beskjedenhet, vært med og skrevet. Rune Berg har strøket sin lekre produsenthånd over den, så jeg synes at den fortjener å komme litt mer ut i juletrelyset. Verdt å merke seg at Amalie bare var 15 år da hun sang den inn.

«All I Want For Christmas (Is My Two Front Teeth), Spike Jones
Denne er jo gjort av en haug med flotte artister, men jeg synes den originale innspillingen med Spike Jones er helt fantastisk. Husker at jeg som liten syntes at plystringen i forlengelsen av ordet «teeth» var helt ubeskrivelig morsomt. Denne er en julestemninggarantist for meg.

«White Christmas», Elvis Presley
For å fullføre en liste med det hellige tallet syv, som det sømmer seg i denne høytiden, avslutter jeg med den julelåten som får meg i nest-best julestemning
Det er nesten dødt løp mellom Bing Crosby og Elvis , men for playlistens skyld vinner Elvis sin litt mer personlige versjon.

Få også med deg Eriks definitive julespilleliste her