Denne kalde desembermandagen er det Omar Østli – Steinar Omar Østli, for å være pirkete – som presenterer sine favorittjulelåter. Omar er gitarist i det flotte haldenorkesteret Onkel Tuka som har gitt ut noen meget gode plater, ikke minst Geriljagospel fra 2006 som er en perfekt miks av rølp, religion og musikalsk overskudd, men Omar er også en dyktig sanger/låtskriver med en pågående solokarriere. Den første soloplaten, Ingens mann, kom i 2007, og i 2011 fulgte han opp med 1750 Halden. Nå på fredag – for tre dager siden altså – kom soloplate nummer tre, Hvite netter, som er atter et blinkskudd. Han beskriver det nye albumet som «en tidvis ganske rolig vinterplate som føles som om den passer fra romjula og gjennom vintermånedene».

Det er lett å være enig i Omars beskrivelse. Hvite netter er en plate som kler årstiden veldig godt med sin milde lukt av fyr på peisen, varmende gryteretter, rødvin i glasset og alt annet som hører vinteren til. Alle de tre soloplatene er for øvrig verdt å sjekke ut for alle som har sans for en god melodi. Det er nemlig noe Omar mestrer til fingerspissene, og vi kan trygt si det gjenspeiles i julelåtene han presenterer her.

Hør Finn Corens fine juleliste her.

Som vanlig er det spillelister i Tidal og Spotify nederst i saken (Keith Richards’ versjon av «Run Rudolph Run» er ikke tilgjengelig, så der har jeg lagt inn en YouTube-lenke.), men først skal Omar selv fortelle om låtene han har valgt ut. Han får herved ordet:

Bing Crosby – «White Christmas»

Bing Crosby – som absolutt ikke må forveksles med Bill Cosby – spilte inn «White Christmas» midt på sommeren. Det sies at svetteperlene rant fra Bings panne,  mens den fløyelsmyke stemmen fylte studiorommene og opptaksmaskinene med julestemning. Som musikant gjennom mange år, elsker jeg slike historier. Myte eller ikke. Jeg vil at det skal være sant – og gleder meg over det hver gang jeg hører Bing Crosby synge denne flotte sangen.

Bruce Springsteen &  The E-Street Band – «Santa Claus Is Coming to Town»

Som tenåring satt jeg mye å hørte på bootlegs med Bruce Springsteen &  The E-Street Band. Jeg hadde konsertene på kassetter, som jeg byttet til meg fra andre Springsteen-samlere.  Blant sangene Springsteen ofte spiller rundt juletider, finner du «Santa Claus Is Coming To Town».  Den likte jeg veldig godt, for den ga en gryende, ung mann håp om at ikke minst romjula faktisk kunne være moro. I hvert fall for dem som var over 18 år gamle. I dag liker jeg Springsteens versjon bedre enn jeg liker selve sangen.

Johnny Hazards julevalg kan høres her.

The Pogues feat. Kirsty MacColl – «Fairytale of New York»

Hvor mange ganger jeg har hørt The Pouges med Shane McGowan og Kirsty MacColl synge denne gjennom stereoanlegget på Siste Reis Pub i desembermånedene, etter at jeg ble 18 altså, vet jeg rett og slett ikke, men det er snakk om utallige ganger. En fantastisk sang. «It was Christmas Eve babe, in the drunk tank. An old man said to me, won’t see another one.» Julestemning? Til de grader.

Elvis Presley – «Blue Christmas»

«I’ll have a blue christmas without you», dekker det meste. Nydelig sang.

Paal Flaata – «Christmas Island» og «In The Bleak Midwinter»

Paal Flaatas plate Christmas Island er en av mine to favorittjuleplater. Dette er kanskje verdens fineste juleplate. Da får det ikke hjelpe at Paal er kompisen min. Jeg spiller ikke en tone på plata, og derfor kan jeg si at dette er den fineste plata – uten å føle meg inhabil. Når jeg tenker etter, så driter jeg for øvrig i om jeg er inhabil eller ikke. Jeg unner alle å oppdage denne rolige, dempede juleplata. Versjonen av «In The Bleak Midwinter» er for meg den vakreste julesangen av alle. «Snow is falling snow on snow». Nydelig.

Dean Martin – «Silver Bells»

Christmas With Dino er mitt favorittjulealbum nummer to. Dean Martin er det beste av den amerikanske jula.

Her kan du finne alle de andre listene fra norske artister som er glade i jula.

Sølvguttene – «Glade jul»

Hva betyr egentlig «engler daler ned i skjul»? Som voksen er ordet «LSD» det første som slår meg når jeg tenker på det første verset i denne julesangen, men som barn stilte det seg helt annerledes. Som åtteåring var det «Glade jul» jeg gikk og ventet på. Den sangen var selve julesangen for meg, like viktig som juletreet. Derfor blir det feigt å skulle avfeie «Glade jul» med voksen distanse. «Glade jul» er for meg soundtracket til jula i barndommen.

Keith Richards – «Run Rodolph Run»

Keith Richards har en veldig morsom versjon. Å si at den gir julestemning, er vel å dra det litt langt,  men den får meg til å glede meg til romjula – hvor det forhåpentligvis åpner seg en og annen mulighet for å ha det litt moro.

Bob Dylan – «Must Be Santa»

Bob Dylans plate fra 2009, Christmas In The Heart, er veldig fin for å kunne overleve julegalskapen rent mentalt. Som haleheng til Tom Skjeklesæther, møtte jeg David Hidalgo fra Los Lobos på et bakrom i Liverpool for noen år siden. Da ble jeg starstruck. Er det noen sangere og gitarister jeg digger, er det David Hidalgo, og han spiller fabelaktig på denne sangen og på denne plata. En god motpol til de tradisjonelle juleplatene – den gir jula likevekt.

Sjekk ut den definitive julelisten her.