Dagens julenisse er Kaja Gunnufsen, Ås-jenta som i 2014 ga ut debutalbumet Faen, Kaja som jeg mente var det beste norskspråklige albumet det året og årets nest beste album totalt sett – bare slått av John Fullbrights fantastiske Songs.

Kaja er underfundigheten selv som låtskriver, en ordsmed av de sjeldne og et slags kvinnelig og moderne vrengebilde av Lars Lillo-Stenberg. Synes jeg, da. Hun gir stemme til unge urbane jenter og deres tanker, tvil og håp, og det skal bli spennende å høre hva hun kommer med neste gang. Siden sist er hun nemlig blitt både samboer og mor, og noen skrå blikk på hennes nye tilværelse vil helt sikkert dukke opp på platen hun forhåpentlig går svanger med.

Her kan du høre Toini Knudtsens julefavoritter.

Dermed er det over til Kaja så hun selv kan fortelle om sine favorittjulelåter. Nederst på siden får du dem samlet i Tidal og Spotify. Yo La Tengo-låta finnes ikke på streaming, og siden Julian Casablancas-sangen kun finnes i Tidal har jeg lagt ved YouTube-klipp av begge to. Håper utvalget faller i smak.

1. Low – «Just Like Christmas»
Denne sangen har jeg vært veldig glad i siden jeg så filmen Mongoland for første gang. Sangen er åpningssporet fra Lows julealbum Christmas fra 2000. Synes ikke albumet er så veldig spesielt, men sangen «Just Like Christmas» gir meg 3 minutter og 8 sekunder med juleglede.

2. Sufjan Stevens – «Come on! Let’s Boogey to the Elf Dance!»
Fra 2001 til 2006 spilte Sufjan Stevens årlige jule-EP’er som kun ble utgitt til venner og familie. Alle 5 EP’ene ble slått sammen i 2006 som et julealbum. Dette albumet inneholder hele 42 sanger (!) og heter Songs For Christmas. Denne sangen beskriver julen på en barnlig og nostalgisk måte, og melodien er fin. Denne sangen funker som et soundtrack for julaften.

3. She & Him – «Little Saint Nick»
Indie-duoen She & Him består av skuespillerinnen Zooey Deschanel og musiker Matthew Ward. I 2011 ga de ut julealbumet A Very She & Him Christmas. Jeg synes at Zooey og Matthew lager en finfin versjon av denne sangen og anbefaler dere å sjekke ut hele julealbumet som er fylt med coverversjoner av andre julesanger.

Sjekk ut Ravis favoritter her.

4. Darlene Love – «Christmas (Baby Please Come Home)»
Denne låta var egentlig skrevet til Ronnie Spector fra bandet The Ronettes, men låtskriverne mente at Ronnie ikke klarte å legge nok sjel i sangen. Dermed falt valget på Darlene Love. Sangen ble utgitt i 1963 på julealbumet til produsent Phil Spector. Sangen er helt klart Darlene Loves største hit og hun har siden 1986 spilt den årlig på “David Letterman Show”.

5. The Boy Least Likely To – «Christmas Isn’t Christmas»
Dette er en sang om kjærlighet som tar slutt, beskrevet på en fin måte som mange kan kjenne seg igjen i. Trist og fin på samme tid.

6. Julian Casablancas – «I Wish It Was Christmas Today»
Har alltid vært The Strokes-fan, og det er gøy å høre frontmann Julian Casablancas med julebjeller i bakgrunnen.

Dette er låtene Stephen Ackles spiller hver jul.

7. Ron Sexsmith – «Maybe This Christmas»
I denne sangen går låtskriveren gjennom sine tanker rundt jul og hva som plager ham. En av mine all-time favorittjulelåter!

8. John Lennon – «Happy Christmas (War Is Over)»
Sangen åpner med at John og Yoko sier god jul til barna sine. Sangen ble produsert av ingen ringere enn “juleguru” Phil Spector. Låta minner meg om barndommen, da mamma og pappa ofte satt på denne. Jævla hippier!

Her er alle de andre bidragene med norske artisters julefavoritter.

9. Yo La Tengo – «It’s Christmas Time»
New Jersey-bandet Yo La Tengo ga i 2002 ut en jule-EP, Merry Christmas From Yo La Tengo. Denne sangen er nydelig, gøy og koselig – alt du trenger til jul.

10. The Waitresses – «Christmas Wrapping»
“Bah, humbug” – herlig måte å starte en julelåt som handler om alt julestresset. «Christmas Wrapping» har hatt mange coverversjoner etter at den ble utgitt i 1981, den mest kjente (og jævligste) versjonen er av Spice Girls.

Sjekk også ut Eriks definitive juleliste.