Anders Voldrønning i hardcorebandet Shevils har en litt annen tilnærming til dette med julesanger enn tidligere spurte. Det vil han straks fortelle mer om med sine egne ord, men det er altså en grunn til at ordet «mine» i tittelen er satt i anførselstegn.

Sjekk Finn Corens fine liste her.

La meg først få si noen ord om Anders og bandet hans. De samler på gode anmeldelser, og for sin nylig utgitte tredjeplate The White Sea har det haglet med femmere og seksere, høye poengsummer for øvrig og panegyriske lovprisninger. Det var helt vilt ved forrige korsvei også, i 2013 da Lost In Tartarus ble sluppet og fikk en tilsvarende respons. Hadde jeg hatt mer peiling på den knallharde musikken Shevils spiller skulle jeg prøvd meg på å mene noe i en anmeldelse, men her innser jeg mine begrensninger og lar heller andre, mer kompetente krefter ta seg av den oppgaven. Det jeg derimot godt kan si er at The White Sea låter fett som bare rakker’n, så vil du ha litt hard, tung, intens musikk i førjulstiden vet du hva du har å gjøre.

Og med det tenker jeg i grunnen det er på tide å la Anders selv få ordet. Take it away!

Da Erik spurte om jeg kunne lage en liste over ti julesanger som jeg likte bedre enn andre julesanger, ble jeg usikker på hva jeg skulle liste. Dels fordi jeg var usikker på om jeg i det hele tatt visste om ti julesanger, men også fordi jeg var usikker på om jeg likte julesangene jeg visste om. En kunne risikere midt på treet-sanger på en slags topp tre-liste.

Fikk du med deg favorittene til Egil Hegerberg?

Jeg løste derfor oppgaven ved å spørre andre som spiller i band (som jeg liker) om hvilke julesanger de liker. Mest for å ekspandere mitt snevre julesangrepertoar, men også for å kartlegge julesanger andre liker.

Hensikten med julesanger kan være å gi julestemning. En sang kan være meget juleegnet, samtidig som den kan være lite egnet til annet. Det vil derfor kanskje være hensiktsmessig å bedømme de andres julesanger ut fra en julestemningsskala fra en til tre.

Her kan du sjekke ut listene til Johnny Hazard og Roy Lønhøiden.

Som tekstforfatter valgte jeg å forfatte noe fra tekstene som en kommentar til de forskjellige julesangene, framfor å beskrive den eventuelle julestemningen de ga (eller ikke ga).

Og ettersom jeg ikke ble ferdig med det årlige julekortet med bilde av meg selv med tekst på siden som jeg pleier å gi, ønsker jeg med dette å benytte muligheten til å ønske alle sammen en riktig god jul.

 • Maciek Ofstad (Kvelertak): Kitchen Orchestra m/ Pål Jackman – «Jul (i sin helhet) på Jæren»

Pål synger om at jula ser svart ut i år. Skummet fra bølgene er faktisk det eneste som er hvitt på Jæren. Ettersom jeg er fra Trondheim, kan jeg dessverre ikke relatere til budskapet i denne julesangen.

 • Thomas Ryjord (Desperado, Døden): The Pogues – «Fairytale Of New York»

Synger om at konstablenes kor synger. Om dette faktisk har skjedd, er i høyeste grad usikkert. Det ville i så fall vært meget meta.

 • Shelby Cinca (Frodus, The Cassettes): – The Cassettes «Christmas Wolf»

Shelby synger om at juleulven kommer og at juletreet brenner. Ikke ideelle julestemningsforhold med andre ord. For de av dere som frykter at julen kan bli spolert nå, kan jeg forsikre dere om at Shelby er en kjernekar med svakhet for brunost.

 • Milton Von Krogh (Pirate Love): Ramones – «Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight)»

Joey ønsker meg god jul samtidig som han sier at han ikke ønsker å slåss med meg i kveld. Dette er helt innafor.

Les om Ravis julefavoritter her.

 • Yngve Andersen (Blood Command, Jeroan Drive, Girl Army): Mariah Carey – «All I Want for Christmas Is You»

Mariah synger at hun ikke ønsker seg mye til jul. Alt hun ønsker seg til jul er meg. Usikker på om det er ment som en kompliment.

 • Jørn Kaarstad (Bokassa): The Vandals – «My first X-Mas (As A Woman)»

Dave synger om det å være ærlig og følge drømmene sine i jula.

 • Timo Tiikeri (Selfmindead): Ramones – «Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight)»

Joey ønsker meg god jul samtidig som han sier at han ikke ønsker å slåss med meg i kveld.

 • Carl Christian Lein Størmer (Die A Legend, Turdus Musicus): Run-D.M.C. – «Christmas in Hollis»

Julenissen mistet lommeboken sin. Sangeren ville sende lommeboken tilbake i et brev. Nissen hadde alt sendt brev som sa at han kunne beholde lommeboken. Run-D.M.C. har nok hørt på julesangen til The Vandals.

Toini Knudtsen liker det amerikansk i julen

 • Tommy Akerholdt (Silver, Turboneger, OnklP & De Fjerne Slektningene, Serena Maneesh): No Doubt – «Oi To The World»

Gwen siterer jule-Dave på glitrende vis. Anbefales til alle som har lurt på hva Gud ville ha sagt dersom han kom ned til jorden på selveste juledagen.

 • Linn Nystadnes (Deathcrush): Little Brenda Lee – «I’m Gonna Lasso Santa Claus»

Brenda vil skyte julenissen med vannpistol og ta lekene fra ham. Videre vil hun løpe og gi lekene til de barna som ikke har leker. Når målet rettferdiggjør handlingen. En julens Robin Hood der altså.

 • Espen Øby (Syndrom, Pirate Love): The Band – «Christmas Must Be Tonight»

Bandet forteller meg at julen må være i kveld. Dette kan være en kinkig låt å spille på feil dato. Da kan folk spekulere i om du ikke vet hvilken kveld julen er. Samtidig kan det sette i gang katastrofetanker for dem som liker å møte julen godt forberedt.

 • Tony Gonzahl (Barren Womb, Like Rats From A Sinking Ship): The Hives and Cyndi Lauper – «A Christmas Duel»

Pelle sier at han ikke har kjøpt noen julegaver i år og at han har sovet med Cyndis søster. Cyndi svarer at det er greit, ettersom hun ikke har kjøpt juletre i år og at hun har sovet med Pelles bror. Denne julesangen kan tolkes som pur propaganda mot syv sorter og nystrøket skjorte.

Det er statistisk riktig at Ramones sin julesang er mest populær. Selv synes jeg at Mariah Careys «All I Want for Christmas Is You» er best tekstmessig.

Sjekk den definitive julespillelisten her