I dag, fjære desember, ær de Ravi (med de adshilli mindre eksotiske fødenavne Ivar Christian Johansen) som ska få kåmme till ore me sine julefavoritter.

Etter å ha vært med å starte Jaga Jazzist, ble Ravi for alvor kjent da han samarbeidet med Ulf Nygaard og hans Folk & Røvere. De fikk en stor hit med «Utadæsjælåplevelse», en sang som er karakteristisk for Ravis sang/rap-stil med tydelig diksjon og tekst og titler skrevet fonetisk. Samme år innledet han et samarbeid med Anders Løvlie under navnet Ravi & DJ Løv, og han er selvsagt også kjent som soloartist. Likevel fortsetter han å samarbeide med andre, og de siste årene har han blant annet jobbet med Frida Ånnevik, Stella Mwangi, Jo Nesbø og nå senest Eva & The Heartmaker. Sangene hans er alltid utsøkt melodiøse og alltid umiskjennelig «raviske».

Nederst i denne saken følger spillelister med Ravis julefavoritter i Spotify og Tidal, men først skal han fortelle om valgene sine. Over til vår mann…

Elvis Presley – «Here Comes Santa Claus (Right Down Santa Claus Lane)»

Veit ikke når i sin fallende livskarriere (ikke musikalsk, men med tanke på helse) at Elvis spilte inn denne (Det var i 1957. – Eriks anmerkning). Uansett låter det som en småbarnsfar som sniker seg ut fra julemiddagen etter å ha fått med seg litt vel mye ribbefett og akevitt. Det er akkurat som om Elvis gulper litt mellom fraseringene. Kostelig!

The Ramsey Lewis Trio – «Merry Christmas Baby»

Her har vi en pianist som har romantiske, for ikke å si erotiske, mål for julekvelden. Han går forsiktig, men målretta fram. Lyse, lette pianotoner som blunker, hinter og vinker. Men han får virkelig dama på gli. Det begynner å koke og syde i løpet av få minutter.

Chris Rea – «Driving Home for Christmas»

Det er rart hvordan disse syntetiske, sterile og altfor perfekt åttitallsproduksjonene er blitt en uunnværlig del av det vestlige desemberrepertoar. Men: Disse produksjonene reflekterer jo nysnø. Landskapet blir altfor ensfarga. Altfor jevnt. Alle lyder pakkes inn i vatt.

Her er valgene til Egil Hegerberg

Dizzie Tunes (med Benny Borg + ukjent dame) – «En bitte liten funklende stjerne»

Jeg vokste opp med denne låta, og jeg elsker den. En moderne juleklassiker. Skulle gjerne vist hva dama som synger heter (Er det noen som vet? Send melding! – Eriks anmerkning). Jeg er nesten sikker på at det er pianist Øyvind Klingberg som har skrevet det nydelige arrangementet for band, fløyte, klokkespill og strykere.

Sufjan Stevens – «Lo! How A Rose E’er Blooming»

Flaks at godeste Sufjan har spilt inn en så sekulær og jordnær variant av en salme som jeg husker fra skolegudstjenester. Sufjan skal også ha takk for CD-kvintetten sin med fine juletolkninger. Jeg kjøpte inn 10 stykker, så slapp jeg å tenke på gave til julemiddager en periode.

Bob Dylan – «Hark The Herald Angels Sing»

Styggfint. Styggfint:)

The Source med Cheb Hocine m.fl. – «På Låven Sitter Nissen»

Dette er min jule-humor. Dessuten er Cheb Hocines nord-afrikanske tolkning helt vanvittig nydelig og sjarmerende. Når det er sagt, så er jo dette en låt som må sees live. På Cosmopolite! Snart! 18., 19., og 20. desember!

Sølvguttene – «Pie Jesu»

Jeg hadde æren av å bidra på Sølvguttenes 75-års-feiring i oktober. Dermed blir det ekstra stas å slenge seg ned foran TVen og se dem på julaften i år. Ikke minst når de fremfører høydepunktet og landeplagen fra Andrew Lloyd Webbers Requeim: «Pie Jesu».

Få også med deg Toini Knudtsen og Roy Lønhøidens julefavoritter!

Cliff Edwards, Disney Studio Chorus – «When You Wish Upon A Star»

Det ser svart ut, med tanke på timeplanen. Men jeg har et lønnlig ønske om å få sett Disney-kavalkaden på formiddagen på julaften. Og høre Cliff Edwards ta seg av Timmy Gresshoppe-stemmen fra Pinnochio. Og høre kokken i Lady og Landstrykeren si «He is a-talking to me!!!» før kokkeassistenten sier «OK boss, you are the boss, boss». Like morsomt hver gang.

Alf Prøysen – «Julekveldsvise»

Det er vel best å avslutte med denne. Tenk å skrive en sånn låt. Som er så lavmælt og hverdagslig, om noe stort. Tenk å gjøre mysteriet og underet enda større. Kanskje grunnen er at han ikke nevner Gud, men legger vekten på Jordmor-Matthia og den lille gutten? Ingen over, ingen ved siden. God jul!

Sjekk også: Min store julespilleliste