I dag er det Finn Coren som deler sine julefavoritter med Mitt liv som Eriks lesere. Finn er en mann som tar sin musikk på stort alvor, en artist som har gått sine egne, spennende veier siden han debuterte med singlen «Cheers To The Wild Boys»/«My Life Is My Art» i 1987. Han har gjort det til sitt modus operandi å tonesette dikt av kjente poeter og har vært innom blant annet William Blake, Olav H. Hauge og Jens Bjørneboe, før han ga ut den aldeles nydelige platen På jorden et sted – utvalgte nordiske dikt i høst der han var innom diktere som Tor Jonsson, André Bjerke, Rolf Jacobsen og Herman Wildenvey. Du kan lese min anmeldelse av platen her.

Finn skal straks få komme til orde og fortelle om sine valg. Jeg vil bare først rette oppmerksomheten mot en EP han ga ut i 1998 sammen med Cikada String Quartet der han gjør den nydelige «A Christmas Blessing». Sjekk den ut på Tidal eller Spotify, men hør aller først på Finns spilleliste nederst i saken her. Siden et av valgene hans ikke er tilgjengelig for streaming har vi lagt ved videoen med David Bowie og Bing Crosby.

Men nå: Ordet er ditt, Finn!

Min topp 10-liste er basert på nostalgia. Dette er for det meste sanger jeg lyttet til som barn og i ungdomsårene, sanger som gir meg sterke minner. Kunne nok ha tatt med noen up tempo-sanger som jeg liker godt som for eksempel Ramones’ «Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)» eller sanger fra Phil Spectors flotte A Christmas Gift For You-album, men for meg er julehøytiden «nedpå», en tid for ettertanke. Jeg har en forkjærlighet for litt vemodigvakre julesanger.

Her er mine Top Ten songs for Christmas plus one, i tilfeldig rekkefølge.

Nat King Cole – «The Christmas Song»

Så mye drøm i Nat King Coles silkestemme. Denne tar meg rett tilbake til barndommens rike på 60-tallet i Fosnavåg, lyttende foran min fars gamle Radionette Kurer radio. Vurderte Paul McCartneys versjon med Diana Krall som kom for et par år siden, men det er denne som tuner meg inn.

The Chieftains with Nolween Monjarret – «A Breton Carol»

Dette er fra en plate med The Chieftains som heter The Bells of Dublin. Jeg var mye i Irland på 90-tallet, og denne sangen tar meg alltid tilbake dit. Den har noe veldig inderlig og magisk som treffer meg. En keltisk middelalder-ballade.

Les også: Johnny Hazard velger sine julefavoritter

Judy Garland – «Have Yourself A Merry Little Christmas»

Sinatra gjør også denne veldig bra, men det er noe med stemmen til Judy Garland.. Sårbar og hudløs. Den berører meg dypt.

Joni Mitchell – «River»

Fra Blue, kanskje mitt favorittalbum med Joni Mitchell. Den får meg til å tenke på mennesker jeg har møtt og steder jeg har besøkt gjennom livet. Litt på samme måte som «In my life» med The Beatles.

Bing Crosby – «White Christmas»

Selve julelåta i mitt barndomshjem. Når denne ble spilt var det jul, og på kjøkkenet luktet det pinnekjøtt. Den gir gode barndomsminner, men også litt melankoli der jeg tenker på familiemedlemmer som har gått bort.

Egil Hegerberg velger julelåter her

John Lennon & Yoko Ono – «Happy Xmas (War Is Over)»

En gammel favoritt fra tenåra. Fortsatt sterk, direkte og aktuell, som det meste av John Lennons sanger.

Bing Crosby and David Bowie – «The Little Drummer Boy»/»Peace on Earth»

En cool låt-collage fra en i utgangspunktet usannsynlig duo, men det er betagende og rørende, spør du meg. Bør helst se TV-opptaket det er hentet fra samtidig.

Elvis Presley – «I’ll Be Home For Christmas»

Ingen kunne synge ballader som The King. Sjel!

The Pogues feat. Kirsty MacColl – «Fairytale of New York»

Shane MacGowan har her samme evne som Tom Waits til å formidle poesi fra gata. Rølpa og vakkert på samme tid dette, with the late great Kirsty MacColl.

Sjekk også ut listene til Toini Knudtsen, Roy Lønhøiden og Ravi

Pretenders – «2000 Miles»

Mystikk og Drøm. Vinterbilder, snødekt landskap og stjernehimmel, igjen en sang som får meg til å drømme, tenke tilbake på mennesker jeg har møtt. Chrissie Hynde synger fint og inderlig her. Flott gitarspill.

Bonus: Finn Coren – «Vinternatt»

Sniker inn en av mine egne julesanger, basert på et dikt av Olav H. Hauge. Ga den ut som singel i desember 2004, på et tidspunkt da jeg var alvorlig syk. Plutselig fikk teksten en helt ny betydning.

Få også med deg: Den store julespillelisten