At Alexander Lindbäcks liste med julefavoritter har en seriøs slagside i retning countrymusikk er ikke så overraskende. Alexander er låtskriver, vokalist og gitarist i det utmerkede countryrockbandet Seven Doors Hotel, og har vært eller er trommeslager for en haug med band og artister, blant dem St. Thomas, Sister Rain, Ping, American Suitcase, The Jayhawks (!), Unnveig Aas, Signe Marie Rustad, The Secret Sound of Dreamwalkers og Roger Græsberg & Foreningen. Sjekk ut sistnevnte her hvor du kan høre tre suverene låter.

Alexander driver også det lille plateselskapet Safe & Sound Recordings. Der utgir han musikk med mange av dem han spiller med pluss blant annet Jørgen & Jørgensen, The Late Great, Anders Bjørnvold, Country Heroes, Hanne Fjeldstad og Rattlers. Som man skjønner er mannen  aktiv så det holder. Opprinnelig er han fra eksotiske Lakselv, men er godt etablert i Oslos musikkmiljø etter å ha bodd i hovedstaden i mer enn ti år. Nevnes må også at han i fjor ga ut den strålende julesinglen «Santa Is Real» der fortellerpersonen sitter fengslet i julen og hele familien hans er død. Det er en tvetydig mordballade der moren er «strangled with gingerbread dough» og faren er «stabbed with the very same knife he cut the turkey with», uten at vi får svaret på om sangeren er morderen eller ikke. Langt unna «Winter Wonderland» eller «Driving Home For Christmas» altså. Sjekk den kule videoen her.

Her følger Alexanders valg, kort beskrevet med hans egne ord, og nederst på siden finner du låtene i Spotify- og Tidal-lister. Siden Loretta Lynn-låta ikke er tilgjengelig i Spotify har jeg lagt ved en YouTube-lenke.

1. «If We Make It Through December» – Merle Haggard

Trolig tidenes vakreste låt om den bekmørke juletid.

2. «Good Christian Men, Rejoice» – The Louvin Brothers

Dersom både Santa og Satan is Real så må vi rejoice sammen med The Louvin Brothers. Denne er obligatorisk. Den beste vokalduoen i verdenshistorien. Her med superfin steelgitar.

Dette er Roy Lønhøidens favorittjulelåter

3. «To Heck With Ole Santa Claus» – Loretta Lynn

Loretta Lynn er den råeste dama i byen og ber nissen om å reise dit pepper’n gror.

4. «Daddy’s Drinking Up Our Christmas» – Commander Cody

Endelig en julelåt som forteller om jula slik den virkelig er for mange. En tung og vanskelig tid.

5. «I’m Gonna Lasso Santa Claus» – Brenda Lee

Brenda Lee har en litt annen tilnærming til julenissen enn Loretta Lynn, men lasso er også et effektivt våpen.

Julen blir ikke den samme for Stephen Ackles uten disse låtene

6. «My Mom and Santa Claus» – George Jones

En klassisk George Jones-rocker om mamma og julenissen. Obs! Frekk gitar- og pianosolo.

7. «Santa Looked a Lot Like Daddy» – Buck Owens

Mens vi er inne på Bakersfield-Merle så må vi jo innom Bakersfield-Buck også. Endelig noe skikkelig twangy Telecaster, trolig fra medlåtskriver Don Rich.

8. «Santa’s Comin’ In A Big Ol’ Truck» – Red Simpson

Fantastisk snakkeintro som gir instant julestemning. Ikke alle kan kombinere truckercountry med juletemaet, men for Red Simpson faller det helt naturlig.

Ikke fått med deg alle de kule gjestelistene? Her finner du alle sammen.

9. «I’m Gonna Tell Santa Claus On You» – Faron Young

Faron Young er en av mine favorittvokalister, og her blir han akompagnert av småjazza steel og gitar.

10. «Christmas Time’s A-Coming» – Bill Monroe

Far sjøl gir oss litt high and lonesome jul her. Jeg sitter igjen med noen spørsmål. Er dette den eneste Bill Monroe-låta med vibrafon? Ble den lagt på etter at den strenge Monroe hadde forlatt studioet?

Sjekk ut Eriks definitive juleliste her