Det er på tide å oppsummere det musikalske 2016, og FOR et år det har vært for norsk musikk! Jeg har brukt mye tid på å høre på hva som bedrives rundt i landet i år og tror jeg kan ha dekning for å si at nivået på norsk musikk aldri har vært høyere enn det er akkurat nå. Én ting er at jeg har antydet at det er en ny bølge for rootsmusikk, americana eller hva du velger å kalle det i emning – med sterke utgivelser fra Darling West, Lucky Lips, Jack Stillwater og mange andre og mer i vente – men over hele fjøla og i alle mulige sjangere er norsk musikk i mine ører i stand til å hevde seg blant alt som måtte kastes mot våre breddegrader av internasjonale størrelser.

I år har jeg anmeldt en god del av disse her på bloggen og brukt såpass mye tid på det at jeg har blitt veldig godt kjent med dem. At så mange som åtte av ti utgivelser på min Topp 10-liste over 2016s beste album er norske, overrasker meg likevel. Men sånn måtte det bli. Da jeg gikk gjennom de 50 kandidatene jeg til slutt endte opp med, gikk jeg gjennom dem igjen og igjen, og jeg klarte ikke flytte flere internasjonale plater inn blant toppnoteringene hvor mye jeg enn ville. Michael Kiwanukas fabelaktige Love & Hate? Sorry, jeg har satt større pris på Marit Larsens Joni Was Right. Leonard Cohens nydelige You Want It Darker? Jeg har spilt Solfrid Mollands Forvandling mye mer. Det betyr ikke nødvendigvis at Marit og Solfrid har spilt inn objektivt sett bedre plater enn de to legendene, men platene deres har gitt meg mer. Musikk er og blir en subjektiv øvelse og ikke en konkurranse. Paradoksalt nok elsker vi anmeldere – og andre musikkfreaks – å rangere musikk, så hvem er det egentlig jeg prøver å lure?

Nok om det. Vi skal til listen. Aller øverst troner David Bowie og hans fantastiske svanesang Blackstar. Du snakker om å regissere sin egen død! Platen ble sluppet på 69-årsdagen hans 8. januar, altså to dager før han måtte gi tapt for sykdommen. Jeg ga den seks blanke stjerner da den kom, totalt uvitende om at han lå for døden, selv om han la ut nok av ledetråder, og det er et album som står seg. Eneste andre internasjonale langspiller inne på Topp 10 er en annen januarutgivelse, Anderson .Paaks enestående soul/jazz/hip-hop-fest Malibu.

Jeg har rett og slett ikke klart å rangere album 11 til 50 på listen min, så de er ramset opp alfabetisk. Er Stein Torleif Bjellas Gode Liv bedre eller dårligere enn Lucky Lips’ Coming Home? Det er jeg ute av stand til å svare på. Er Lambchops FLOTUS bedre eller dårligere enn Bon Ivers 22, A Million? Ha’kke peiling! Og det helt store spørsmålet: Er Bob Dylans coversamling Fallen Angels en bedre plate enn Tom Roger Aadlands gjendiktede versjon av klassiske Blonde On Blonde, på norsk Blondt i blondt? Det overlater jeg til andre å svare på.

Realiteten er uansett at blant mine 50 favorittalbum fra 2016 er så mange som 27 av dem norske, 28 hvis du regner med svenskspråklige, men halvt norske Natasja Holmboe. Og åtte av disse er altså inne på Topp 10. Ikke dårlig. Her følger alle 50, og de jeg har anmeldt har hyperlinker så du kan klikke deg rett inn for å lese og høre på platene. Det er også lenker til noen intervjuer jeg har gjort med noen av artistene. Muligens har jeg glemt noen plater, og det er garantert noen perler jeg ikke har hørt, men dette er altså mine 50 2016-favoritter slik det ser ut nå. Nederst på siden får du også en spilleliste med én låt fra hver av dem. God fornøyelse!

  1. David Bowie – Blackstar
  2. Signe Marie Rustad – Hearing Colors Seeing Noises
  3. Hasse Farmen – Livet du redder kan være ditt eget
  4. Anderson .Paak – Malibu
  5. Highasakite – Camp Echo
  6. Solfrid Molland – Forvandling
  7. Darling West – Vinyl And A Heartache
  8. Kaja Gunnufsen – Ikke tenk på det
  9. Marit Larsen – Joni Was Right
  10. Label – Oslo So Slow

Rick Astley – 50
Aurora – All My Demons Greeting Me As A Friend
Stein Torleif Bjella – Gode Liv
Bon Iver – 22, A Million
Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree
Leonard Cohen – You Want It Darker
deLillos – Peiling på seiling (les intervju her)
Dingus – Dingus
Drive-By Truckers – American Band
Bob Dylan – Fallen Angels
Robert Ellis – Robert Ellis
Empire Of The Sun – Two Vines
Familieforetaket – Going North
Hege – When My Man Comes To Town
Håkan Hellström – Du gamla du fria
Levi Henriksen & Babylon Badlands – Det beste bandet i himmelen
Paul Henriksen – Time To Grow Wings
Natasja Holmboe – Sväva över stan (les intervju her)
Jack Stillwater – The Farmer Trilogy
Norah Jones – Day Breaks
Max Jury – Max Jury (les intervju her)
Karpe Diem – Heisan Montebello
Michael Kiwanuka ­– Love & Hate
Lambchop – FLOTUS
The Late Great – Songs From The 21st Century
Lucky Lips – Coming Home
Madness – Can’t Touch Us Now (les intervju her)
Moddi – Unsongs
Mohr – Pop
Dylan Mondegreen – Every Little Step
The Monkees – Good Times!
Laura Mvula – The Dreaming Room
No. 4 – Henda i været
Pet Shop Boys – Super
Paul Simon – Stranger To Stranger
Geir Sundstøl – Langen Ro
Aaron Lee Tasjan – Silver Tears
Teenage Fanclub – Here
Tom Roger Aadland – Blondt i blondt
Frida Ånnevik – Her bor