I 2019 og 2020 arrangerte Norsk Americanaforum og Vulkan Arena festivalene Interstate 19 og Interstate 20 på Vulkan-området i Oslo. Med utsøkt booking fremsto den i begge sine to utgaver som Americanafestivalen med kjempestor A, og vi fikk enkelte konsertopplevelser av det sjokkartede slaget, så gode var de. Så kom Covid-19 og stakk kjepper i hjulene, ikke bare for Interstate, men for alle festivaler og konsertscener i hele verden. Måtte noe lignende aldri skje igjen.

Om litt mindre enn to uker – fredag 18. og lørdag 19. august – gjenoppstår Interstate, i år åpenbart i 23-versjon, og den er nå flyttet til Røverstaden, der Club 7 og Sardine’s holdt til i hine hårde dager. Oslo Konserthus’ flittige administrerende direktør Jørgen Roll gjør alt han kan for å skape liv i de sagnomsuste lokalene, så hvorfor ikke lage festival?

Interstate 23 er således et samarbeid mellom Norsk Americanaforum, Røverstaden og Oslo Konserthus. Til alt overmål krones festivalen med en gedigen Bobfest i Oslo Konserthus på søndagen, altså 20. august, og her vil et fantastisk oppbud av norske artister (mange av dem blant våre fremste navn innen americanasjangeren) hedre Bob Dylan og hans enorme sangkatalog, sammen med to av Dylans sentrale samarbeidspartnere, Larry Campbell og Scarlet Rivera, mens Salmon Smokers fra Halden fungerer som husband.

Det er mange mindre kjente navn som står på Interstate 23-plakaten, men ikke la det lure deg. Caleb Caudle, Emily Scott Robinson og The Local Honeys er eksempler på artister som ikke er særlig etablert i Norge, men som garantert vil appellere til hjemlige country- og americanafans, og legender som Jim Lauderdale og Larry Campbell – sistnevnte sammen med kona Teresa Williams – bør tas i mot som størrelsene de er. Lauderdale må kunne kalles en slags låtskrivernes låtskriver, og som Dylan-gitarist gjennom en årrekke burde ikke Campbell ha så mye å bevise for å tas imot med stående applaus.

Man må dog kunne si at de internasjonale artistene på årets plakat er relativt ukjente for «folk flest», men det sier kanskje mer om det høye antallet artister i sirkulasjon der ute enn om manglende kvalitet. Likevel, burde det ikke vært en ordentlig drager her som kunne skaffe festivalen litt mer oppmerksomhet?

«Årets artistliste er en fin blanding av etablerte navn og nye bekjentskaper som jeg synes burde kjennetegne en fin festival», sier Jørgen Roll. «Det er første gang vi samarbeider med nye bookingkontakter i både Sverige, England og USA. Perioden på året er også valgt for å kunne samkjøre med store festivaler i England og Skandinavia. Samarbeidet innebærer dessuten at vi får fine artister resten av året. I høst kommer både Rattlesnake Milk og Kassi Valassa til Røverstaden, og flere er meldt. Det er også store navn på vei til Interstate 24.»

Jørgen Roll har grunn til å være fornøyd med bookingen, men personlig er jeg skuffet over at så få norske navn står på festivalplakaten. Det blir åpenbart fint å oppleve Trond Svendsen & Tuxedo som så langt har gitt ut tre strøkne album med heartlandrock, og nær legendariske Toini & The Tomcats vil også sørge for topp stemning. Det tredje og siste norske navnet er ukjente El Cartel fra Fredrikstad, som nok også vil levere så det holder. Men er ikke dette veldig svakt med tanke på hvor mange dyktige norske artister som befinner seg i americanasjangeren?

«Ja, det kunne vært flere», medgir Roll. «Det er noe vi skal se på til neste år. Heldigvis er norske country- og americanaartister etterspurt på det norske festivalmarkedet. Noen var opptatt, andre underlagt eksklusivitetsklausuler, og etter at alle de utenlandske navnene kom i boks, var det få ledige plasser. Heldigvis har vi fått mange av de beste norske til Bobfest på søndagen. Da spiller blant annet Darling West, Signe Marie Rustad og Malin Pettersen.»

Som vi forstår er tanken at Røverstaden vil huse festivalen også neste år, og Jørgen Roll ser for seg at det blir mer.

«Det er helt klart planen å utvikle både Interstate og andre enkeltkonserter og prosjekter videre med Norsk Americanaforum», sier han.

Bobfest ble første gang arrangert i 2021, da også i Oslo Konserthus. Dette er altså andre gang, men Jørgen ser ikke for seg at det blir en årlig foreteelse.

«Det var så synd at vi ikke fikk Larry Campbell og Teresa Williams inn i landet forrige gang på grunn av covid, og ikke publikum heller, men når vi nå fikk sjansen til å gjennomføre med Larry sammen med Salmon Smokers var det ikke noe å lure på. Dessuten hadde Dylans fiolinist Scarlet Rivera lyst til å være med på festen. Det blir jo magi. Hun satte som «krav» å skulle gjøre «Señor (Tales Of Yankee Power)» fra Street Legal som hun har gjort en egen versjon av, og det hadde vi ingen problemer med å imøtekomme. Noen av artistene har dessuten valgt låter fra Desire der hun spilte, så Scarlets lett gjenkjennelige fiolin skal få komme til sin rett.»

Jørgen er utvilsomt en av Norges mest profilerte Rolling Stones-fans, men han har et nært forhold til Bob Dylans musikk også. Han har da også vært med og arrangere fire konserter med Dylan, første gang på Norwegian Wood-festivalen i 1998 og senere tre kvelder på rad i Oslo Konserthus i 2015. Har han noen favorittlåter og/eller album?

«Jeg faller ofte ned på «Desolation Row», «Brownsville Girl» og «Lily, Rosemary and The Jack of Hearts». For noen historier med masse rom for tolkninger han maler ut! Å plukke enkeltalbum er vanskelig. Kanskje Blonde On Blonde, Blood On The Tracks og Infidels

Gode valg, spør du meg, så får vi se hva Bobfest bringer av gleder og overraskelser. Med artistene Jørgen alt har nevnt, i tillegg til Tom Roger Aadland, Paal Flaata, Mimmi Tamba, Lars Lillo-Stenberg, Hege Brynildsen, Thomas Nessheim og amerikanske Luke Elliot blir det nok ikke snaut.

Avslutningsvis, særlig med tanke på at årets festivalartister er såpass lite kjent, har jeg laget en spilleliste med to nøye utvalgte låter alle artistene som opptrer, og det innebærer i overkant av halvannen time med virkelig gromme saker. Du vet det bærer riktig av sted når du setter på en spilleliste og den åpner med Caleb Caudles «Carolina Ghost». Bare hør selv.

Da gjenstår å ønske velkommen til Røverstaden og Oslo Konserthus helgen 18. – 20. august. Ytterligere detaljer og billettinformasjon om Interstate 23 finner du her, og du kan lese mer om Bobfest her.