Januar er ikke over ennå, men 2017 tegner allerede til å bli et historisk godt musikkår. Så å si daglig kommer det noe mer eller mindre fabelaktig å glede seg over, og jeg kan ikke huske at den vinterstille januarmåneden har vært så proppfull av fin ny musikk noen gang. Det begynner sjelden å røre noe særlig på seg før i februar/mars, men i år er det annerledes.

En åpenbar forklaring er Trump-effekten der det raser på med ny og sinna musikk fra artister som er sterkt kritiske til den nye amerikanske presidenten. Blant annet har Father John Misty, Joey Bada$$, Lily Allen, Janis Ian, Fiona Apple, Gorillaz, Arcade Fire med Mavis Staples, CocoRosie med Anohni, Moby, John Mellencamp og mange andre sluppet musikk de siste dagene som går til angrep på Trump og/eller politikken han representerer. Du kan bare glemme Thatcher-bashingen i England tidlig på 80-tallet – dette er mye større. Bare de første 100 dagene blir det en ny anti-Trump-hymne daglig gjennom prosjektet Our First 100 Days, og dette er altså starten. At Donald Trump har vært inspirerende for en del låtskrivere er det iallfall liten tvil om, så gudene vet hva vi kan vente oss. Det trenger ikke ta lang tid før folk som Bruce Springsteen, Madonna, Alicia Keys, Neil Young og andre tar det musikalske bladet fra munnen heller. Her kan alt skje. For øvrig har Ani DiFranco gått den andre veien og skrevet en hyllestlåt til Barack Obama, nydelige «Deferred Gratification», som vil være med på hennes kommende album Binary.

Men dog kan ikke Trump-effekten forklare all den gode musikken som slippes i disse dager. Hver måned lager jeg spillelister med den nye musikken jeg liker best, begrenset til én sang per artist, og med en uke igjen av januar ser den virkelig helt vill ut. Det er kommet strålende ny musikk med svært forskjellige artister som Mew, Real Estate, Sondre Lerche, Daniel Kvammen, Rodney Crowell, Joe Goddard, The xx, Slowdive, Waaktaar & Zoe, John Mayer, Ed Sheeran, Alison Krauss, Elbow, Son Volt, Foxygen, Sampha, Iggy Pop, Ryan Adams, Aimee Mann, Blood Command, Hajk, Goldfrapp, Nikki Lane og mange andre.

Den norske kvalitetsbølgen fortsetter også med et knippe meget gode album bare i januar. Allerede ute er plater med Tove Bøygard, Roger Græsberg & Foreningen og The Salmon Smokers, og på fredag slippes debutalbumet til Country Heroes og «det vanskelige andrealbumet» til Torgeir Waldemar, kremplater alle sammen og bare toppen av isfjellet.

En liten titt i krystallkulen for øvrig varsler nye plater med Depeche Mode, U2, Wyclef Jean, Marilyn Manson, Brad Paisley, The Magnetic Fields, The Shins, The Jesus And Mary Chain, Rhiannon Giddens, Coldplay, Ray Davies (med The Jayhawks som backingband), HAIM, Katy Perry, Fleetwood Mac, Paul Weller, Gregg Allman, The Magnetic Fields, LCD Soundsystem, Vampire Weekend, Taylor Swift, Fleet Foxes, Phosphorescent, Spiritualized, Sigur Rós, Jay-Z, The Waterboys, Beck, Zach de la Rocha, The National, Roger Waters, Clean Bandit, Drake, Lorde, Chic, Phoenix og veldig mange andre. Enkelte av disse er mer usikre enn andre, men de fleste skal være bænkers. Norsk musikk å se frem til som ikke er nevnt lenger opp i saken er to plater med The Northern Belle, Thomas Dybdahl, deLillos, Midnight Choir, Number Seven Deli, Bellman, Greni, Bow To Each Other, Gabrielle, Silja Sol, Ravi, Sigrid Raabe, Emilie Nicolas, Band Of Gold, Greni, Janove, Frida Ånnevik og fryktelig mange flere.

Og hvor godt alt dette måtte love i seg selv, så er det også alt det som ikke er nevnt: Alle platene som ikke er annonsert ennå, alle debutantene som skal overraske og glede oss, alle som plutselig får ånden over seg og kaster seg i studio for å bli med på leken – i det hele tatt. Dessuten håper jeg av prinsipp alltid på ny musikk fra Prefab Sprout og Sade ved inngangen til et nytt år, Kate Bush også selv om det er mindre sannsynlig, og selvfølgelig at Tracey Thorn og Ben Watt skal bestemme seg for å lage et nytt Everything But The Girl-album. Jeg mener, det er lov å håpe? 2017 kommer uansett til å bli et fantastisk musikkår, og vi er godt i gang. Om en ukes tid får du kremen av januar samlet i en liste, og jeg kan love at den blir meget, meget god.

Så får vi også håpe at 2017 ikke kommer til å rive bort så mange store artister som 2016. Vi mister jo alle før eller siden, men det er liksom bra for en stund nå.