Trudy & Dave
«Force Of Nature»
(Blue Mood Records)
[usr 6 text=»false»]

Hvis du synes navnene Trudy og Dave høres kjent ut, er det fordi du kan din John Hiatt. De er hovedpersoner i sangen av samme navn fra det gnistrende 1988-albumet Slow Turning, moderne outlaws som skyter i filler en minibank og stikker av med penga i chevyen, med baby på slep og gode greier.

Trudy & Dave er nå blitt artistnavn til en fersk duo bestående av veteranene Johanna Demker og Alf Bretteville-Jensen, kjente navn fra norsk roots/americana-miljø som gjorde seg bemerket i første halvdel av 90-tallet gjennom henholdsvis Hjerterknekt og Bretteville. De hadde dessuten et lite duoprosjekt sammen senere på 90-tallet, dog uten at de ga ut noe på plate. Svenskfødte Johanna forlot Hjerterknekt etter kun ett album (1993-debuten Ny morgen, ny dag) og innledet sin solokarriere i 2001, mens Alf nøyde seg med å gi ut én plate med Bretteville, In Time, i 1996. Han dukket imidlertid opp igjen med ny plate under samme artistnavn i 2011, der Johanna var duettpartner på sangen «Anymore».

Nå kaller de seg altså Trudy & Dave og debuterer med den fabelaktige rootsrockeren «Force Of Nature», en tung, mørk og dyster låt som samtidig er helt strøkent melodiøs og velklingende. Det er en sang som gir meg assosiasjoner til nettopp John Hiatt og artister som Tim Scott McConnell (som Alf tidligere har jobbet med), Jace Everett, Lucinda Williams og Buddy & Julie Miller. I ryggen har de Magnus Berg Trio (med Berg på gitar, Bo Dundic Berg på bass og Tomas Pettersen på trommer) som tilfører bøtter og spann med trøkk, og jeg klarer ikke fri meg fra å omtale «Force Of Nature» som ehh… kremt… en naturkraft.

Trudy og Dave, unnskyld, Johanna og Alf, skrev sangen da de begge var deltagere på låtskriverseminaret RAUS i Todalen for et par år siden. Fra pressemeldingen som følger sangen sakser vi følgende passasje:

«Der satt de altså en junikveld, ved Toåas brusende elvebredd i Møre og Romsdal, hvor villaksen står bak hver stein og de mektige fjellene ruver høyt over de små menneskene. Med dette som bakteppe, gitaren under armen og skriveblokka i forsommergresset, er det ikke vanskelig å forstå låttittelen. Utover dette antydes forholdet mellom de store og de små kreftene rundt oss, hvor de sistnevnte ofte kan være vel så sterke.»

«Force Of Nature» er den typen låt du virkelig kan forestille deg er unnfanget i slike billedskjønne omgivelser, båret frem av et mektig og svært effektivt komp. Versene er bluestunge og rytmiske, mens selve refrenget er utsøkt melodiøst og mer rett-frem countryrock. Den tvetydige teksten spiller på forutsetningen om at ting ikke alltid er hva de ser ut som. Hadde Trudy & Dave vært litt tidligere ute og David Lynch hatt en åpen kanal inn til norsk musikkliv hadde jeg sett for meg «Force Of Nature» som den perfekte avslutning på baren The Roadhouse i en av Twin Peaks-episodene som kom i fjor. Den har nemlig den helt rette stemningen, og teksten har noe Lynch-aktig over seg:

Like a rock against the stream
More a nightmare than a dream
Good thing bad thing, hard to tell 
Winter’s cold and summer’s hell

We fell in love, I kept it close
The deep dark ground around us froze
A fall is fatal without wings
The Devil’s in the little things

Tell me what we’re doing out here
Fighting every force of nature
We love the itch from every sting
The Devil’s in the little things

«Force Of Nature» er en fantastisk debutsingle, og med tid og stunder kommer også et helt album med Trudy & Dave, sannsynligvis først i 2019. Flere singler slippes i løpet av året, og det blir helt sikkert noe å se frem til. Det blir også konsert med Trudy & Dave på Herr Nilsen i Oslo i morgen, og har du anledning til å dra finner du billetter og mer info her.

Sjekk også: Fantastiske tekster – del 4