Det er mulig vi kunne laget to spillelister her, men da min gode venn Runar foreslo at vi skulle lage spillelisten Heroes & Losers lot jeg meg friste av nettopp kontrastene mellom de som vinner og de som taper. Det kan være en hårfin øvelse å havne på «riktig» side når det røyner på, og dessuten hender det jo at den som er helt i den enes øyne er taper i den andres øyne – og omvendt.

Derfor finner du her 100 sanger om noen av livets mange opp- og nedturer, om livene og hendelser i livene til både fiktive og virkelige personer. At en sang som «The Ballad Of Davy Crockett» i bunn og grunn handler om en helt kan sikkert de fleste enes om – en del tvilsomme egenskaper til tross, døde han tross alt under stormingen av misjonsstasjonen Alamo – mens «Nelson Mandela» er på den mer udiskutabelt riktige siden av heltestreken. Jim Carrolls «People Who Died» handler om dem på livets skyggeside – tapere i det etablertes øyne, men ikke slik Carroll så dem – og «The Winner Takes It All» har tittelen til tross ingen egentlig vinner.

Som vanlig har Runar og jeg valgt annenhver låt, 50 hver, og kriteriene har vært enkle: Vi har måttet være enige om at alle sangene havner i enten vinner- eller taperkategorien i eventuelle tvilstilfeller, og noen få ble disket underveis. Jeg håper og tror at kontrollrutinene for øvrig har vært gode nok til at samtlige 100 sanger handler om å vinne eller tape uten at man må legge altfor mye godvilje til.

Runar og jeg har tidligere laget disse spillelistene:
Camera Obscura
Lone Star State Of Mind
Hello, Operator
On The Radio