…kan det like godt bli disse.

I min lille serie «Hvis du bare skal spille 10 låter» er vi i dag kommet frem til David Bowie, et av rockens største ikoner og en av dens mest sentrale kunstnere og utøvere gjennom tidene. Han skrev og spilte inn et svimlende antall klassikere, samarbeidet med en lang rekke andre strålende artister, og satte et fotavtrykk på populærkulturen generelt som de fleste med et visst ambisjonsnivå nødvendigvis må misunne ham.

Som med de andre listene jeg har laget i denne serien, Bob Dylan, Bruce Springsteen, ABBA og Rolling Stones, er altså ikke poenget å kåre de ti beste låtene. Tanken er å presentere et veloverveid utvalg fra kataloger som er så innholdsrike at det fint går an å velge ti sanger som i like stor grad som en best of-kåring vil være representativ og gi et godt bilde av hvor mye fint disse artistene har utgitt.

Derfor er udiskutable karrieretopper som «Heroes», «Ziggy Stardust» og «Ashes To Ashes» utelatt i denne omgang, men «Space Oddity» er med simpelthen fordi jeg anser den som en perfekt åpning av en Bowie-spilleliste helt uavhengig av kriterier. Utover denne har jeg valgt den eksplosive liveversjonen av «Moonage Daydream» fra liveopptaket fra Ziggy Stardust-filmen der Mick Ronsons gitarspill virkelig slår gnister, Pet Shop Boys’ overraskende remix av «Hello Spaceboy» og Bowies fantastiske tolkning av Dimitri Tiomkin og Ned Washingtons «Wild Is The Wind» fra 1957-filmen av samme navn som der ble sunget av Johnny Mathis, for å ha nevnt noen.

Det bør være innlysende at dette ikke er en Bowie Topp 10-liste, og like innlysende at når du plukker ti så fabelaktige låter som her, at vi har å gjøre med en artist som var helt unik. Måtte han ha det fint der oppe, så kan vi som ennå er i levende live nyte musikken. God fornøyelse!