…kan det like godt bli disse.

Før sommerferien kom jeg «i skade» for å publisere en spilleliste med nesten samme tittel som denne, der det handlet om ti Rolling Stones-sanger, snarere enn ti ABBA-låter. Selv om jeg så godt jeg kunne understreket at det ikke var et forsøk på å lage en topp 10-liste med de beste Stones-låtene, klarte jeg å erte på meg en nærmest endeløs rekke fans som tok det som en personlig fornærmelse at en eller flere av deres favoritter ikke var med på min liste. Som altså ikke var et forsøk på å kåre de ti beste Stones-låtene. Jeg ville derimot presentere både noen av de mest kjente og samtidig mindre kjente låtene for å kunne si noe om at nærmest uansett hvor du ser i bandets omfangsrike katalog, så finner du gull. Selv stappet inn med teskje, var det mange som ikke forsto det – eller som kanskje ikke ville forstå det.

Jeg har en mild anelse om at ABBA-fansen er noe mindre ekstremistisk anlagt enn Stones-fansen, og derfor tar jeg nå sjansen på å presentere en spilleliste med ti ABBA-låter jeg elsker, men som slett ikke trenger å være deres beste. Det ville for eksempel være vanskelig for meg å utelate «Dancing Queen», «Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)» og «Mamma Mia» fra en slik liste, men de ti jeg har valgt er fantastiske på sine vis. ABBAs katalog er full av skatter, selv om produksjonen i volum ikke kan måle seg med alt eksempelvis Stones har levert i årenes løp. ABBAs korte karriere til tross, dukket de mot alle odds opp igjen med en ny plate i 2021, Voyage, og jeg har plukket en sang herfra for å presisere at Benny Andersson og Björn Ulvaeus’ låtskriveregenskaper er intakte.

Jeg bør nok ha sagt at ingen av sangene på denne spillelisten kan kalles obskure, og noen er meget kjente – «The Winner Takes It All» og «Thank You For The Music», si – men her er også sanger som normalt ikke er å finne på de klassiske ABBA-samleplatene. De seks siste av de i alt ni ABBA-platene er representert, og jeg vil også legge til at Arrival (1976) og The Visitors (1981) er mine to favoritter blant alle de flotte platene den svenske kvartetten har velsignet verden med.

Jeg har også litt moro av å lese låttitlene på denne spillelisten i rekkefølge, de blir på et eller annet vis til en knøttliten fortelling: Like an angel passing through my room when I kissed the teacher our last summer. Kisses of fire the day before you came, the winner takes it all. Dum dum diddle, I can be that woman. When all is said and done, thank you for the music.

Men nå, musikk: