…kan det lite godt bli disse.

Så er jeg i gang igjen. Etter lignende lister med Rolling Stones, ABBA og Bruce Springsteen, er turen kommet til Bob Dylan. Min gode venn og Dylan-entusiast Morten etterlyste denne, og jeg gjør mer enn gjerne det jeg kan for å glede Morten. Sannsynligvis blir han også fornøyd med listen, fordi han har forstått poenget: Dette er ikke ment å være min personlige Topp 10-liste over Dylan-favoritter, ei heller en liste med deep cuts, men derimot en liste med ti (nesten) vilkårlig utvalgte Dylan-innspillinger fra en av verdens aller mest innholdsrike sangkataloger som viser at du finner perler derfra så å si overalt. Det ene kriteriet som ligger til grunn for utvalget er at det er sanger jeg personlig synes er veldig gode. Nei, forresten, jeg synes de er helt fantastiske!

Grunnen til at jeg har laget denne spillelisten akkurat nå er at jeg fremdeles er smått svimmel etter å ha bivånet en helt enestående Bobfest i Oslo Konserthus på søndag. Her fremførte et knippe veldig fine artister til dels skjellsettende tolkninger av Dylans låter; Mimmi Tamba gjorde «Som ein rullande stein» («Like A Rolling Stone» gjendiktet av Tom Roger Aadland), Signe Marie Rustad tok bolig i «Changing Of The Guards», Thomas Nessheim så ut til å kjenne «Hurricane» og «Romance In Durango» bedre enn Dylan selv, og Darling West fremførte den sannsynligvis fineste versjonen jeg noen gang har hørt av «Blind Willie McTell», alle godt hjulpet av kveldens utmerkede husband The Salmon Smokers. Da har jeg bare nevnt noen ytterst få av mange høydepunkt, der også Scarlet Rivera, Dylans fiolinist i 1975 og -76, spilte på veldig mange sanger, og Larry Campbell som spilte med Dylan fra 1997 til 2004 også var til stede, sammen med sin kone Teresa Williams.

Jeg har tatt med hele fire av sangene som ble spilt i Oslo Konserthus på min lille spilleliste, og det skyldes nok at de er så langt fremme i bevisstheten min: «Boots Of Spanish Leather» (som ble fremført av Larry Campbell og Teresa Williams som duett), «Jokerman» (Hege Brynildsen), «Not Dark Yet» (Scarlet Rivera) og «Changing Of The Guards», men her selvfølgelig i sine feilfrie originalversjoner. De seks andre sangene tør også være godt kjente for Dylan-fansen, men er du av en eller annen grunn ikke fan er mitt håp at en eller alle ti av sangene på denne spillelisten vil vise at du er på villspor i verden. Nei da. Joda!

Uten mer om og men, her er ti fantastiske Dylan-sanger som ikke nødvendigvis er hans beste, men dog. Et liv uten dem er et vesentlig fattigere liv.