Label
«Baby Don’t Lose Your Temper»
(Safe & Sound Recordings, single)
[usr 5 text=»false»]

Da oslobandet Label debuterte med det suverene albumet Oslo So Slow (les anmeldelsen her) på sensommeren i fjor omtalte jeg musikken deres som noe «som egner seg aller best på (den californiske) landeveien, gjerne i en cabriolet med taket nede, følgelig med vinden ruskende i håret, solen som banker nådeløst ned fra skyfri himmel, og highwayen liggende snorrett foran deg mens du og sidemannen gauler av full hals til musikken.» Med sin nye single «Baby Don’t Lose Your Temper» gjør de absolutt ingenting for å endre på det inntrykket og har levert en florlett og iørefallende sommerpoplåt som sitter rett i øret. Det som derimot er litt gøyalt er at videoen faktisk også tar dem ut på veien, men ikke den mytiske Ventura Highway som var bandet Americas forsøk på å mane frem en highway noe à la virkelighetens Pacific Coast Highway i California i 1972.

Vi blir i stedet med på roadtrip nedover E18 fra Torshov i Oslo til Flekkefjord, der Label var invitert for å opptre på den lille festivalen Smaabrygg for bare litt over en uke siden. Det ser ganske annerledes ut enn i California, de kjører ikke cabriolet, og fargepaletten er også en smule annerledes i 2017 enn den var i 1972. Her får vi ustabilt vær, enkle campingplasser, skramlete utendørs spisebord og benker, og utstyr lånt av Pinsekirka Lydsystemer. Ikke så romantisk at det gjør noe, kanskje?

Men det er da imponerende at Label har produsert en video som lå klar i min mailboks mindre enn en uke etter at de var på denne turen til Sørlandet. Eller…? Alt har sin forklaring, og dette er ingen påkostet glansvideo, men en enkel liten collage satt sammen på mobilen av små filmsnutter bandet tok underveis til og på festivalen. Label tror at «resultatet viser en litt mer ærlig og nedpå variant av artistlivet», og det har de så avgjort rett i.

Dette er egentlig bare en finurlig måte å si at de ikke har råd til å produsere en «ordentlig» video på, men det er dette som er virkeligheten for de aller fleste band og artister – i Norge som i utlandet. Små og ofte kummerlige forhold, ditto hyre og generelt lave budsjetter er hva de fleste utøvere har å forholde seg til. Likevel holder de på, alle disse artistene, år etter år, mil etter mil, og sprer glede til folket mens de færreste av dem kan leve av musikken. De har viljen til å gjøre dette og et åpenbart uttrykksbehov, og for det skal vi takke dem. Det er mulig at Label ikke har vært gjennom hele denne tankerekken i arbeidet med videoen, men den er på en måte å anse som en hyllest til alle sliterne der ute på veien, ikke bare som en dokumentasjon av deres egen hverdag som band.

Og selve sangen da? «Hva om «Rikki Don’t Lose That Number» (Steely Dan) og «The Boys Are Back In Town» (Thin Lizzy) fikk et kjærlighetsbarn?», prøver pressemeldingen seg, og det er i grunnen spot on. Som innledningsvis nevnt har ikke bandet eller dets to låtskrivere Øyvind Svendsen og Magnus Jacobsen endret nevneverdig på oppskriften fra sist, og produsent Trond Mjøen (Euroboys) er også med fra forrige gang. 70-tallsviben er derfor stadig godt på plass, og jeg tror nok det er all mulig grunn til å se frem til Labels kommende album nummer to.

Se også: Drømmedag på Norwegian Wood

Likevel har jeg trukket én stjerne fra totalen på seks, men en god femmer er heller ikke å forakte. Det er to årsaker til det: Den ene skyldes at overraskelsesmomentet er borte fra da bandet debuterte, den andre at Hockney og Tom Roger Aadland nettopp har gitt ut hver sin sommersingle, på henholdsvis engelsk og norsk, som er så bra som sjangeren tillater. Label-singlen er også helt nydelig, den fikk bare litt vel hard konkurranse akkurat nå, i den høyst uoffisielle kampen om årets sommersingle.

Sjekk videoen under og drøm deg nedover E18. Det er jo den veien mange i disse dager legger ut på fra Oslo for å nå sitt sommerparadis.