Hockney
«Vacation»
(Mother Likes It Records, single)
[usr 6 text=»false»]

Med mildt sagt kyndig hjelp av Sean O’Hagan som har skrevet et strykerarrangement av en annen verden, og produksjon av Kenneth Ishak, har osloduoen Hockney laget årets definitive sommersingle. «Vacation» er intet mindre enn en fire minutter lang popdrøm for alle som synes «The First Picture Of You», «In The Country», «If She Doesn’t Smile (It’ll Rain)» og «The Second Summer Of Love» * (fasit nederst om du ikke kjenner artistene bak disse titlene) er svaret på aftenbønnen når sommeren skal akkompagneres av sang og melodi.

Sigurd Fandango og Vegard Setrom er de to unge herrene som skjuler seg bak navnet Hockney, og jeg må si jeg har sansen for en duo som under feltet «bandinteresser» på facebooksiden sin skriver «Tea. Coffee. Gin. Tonic.» Så enkelt. Det vitner om sansen for det slække, gode liv, hvilket reflekteres så til de grader i musikken de lager. Singlen «Vacation» er et perfekt eksempel på en pastoral type sommerpop unnfanget i England, og som vi her hjemme spesielt har hørt hos The Margarets og det nå oppløste bandets trefemtedelsvariant Giske på deres vakre plate Carousel Magic Spell. Etter to singler å dømme – debuten «Looking» kom i januar og er omtrent like fantastisk – virker det som at Hockney har lagt seg i et noe mer up tempo landskap enn Giske, rikere instrumentert og, om mulig, enda bedre. Bandnavnet er forresten en hyllest til Sigurd og Vegards favorittkunstner David Hockney, som de har et trykk av i øvingslokalet sitt og hvis malerier til en viss grad også speiles i musikken.

«Vacation» er den type låt som sannsynligvis kommer til å bli med meg resten av livet. Jeg ser simpelthen ikke hvordan noe annet skulle være mulig. Her er nemlig alt jeg elsker med popmusikk og litt til: En latterlig fengende melodi, vilt fine harmonier, strykere som får hele kroppen til å vibrere av fryd, perfekte temposkifter og følgelig en ekstremt gjennomarbeidet struktur. På toppen av det hele kommer et refreng som bare handler om sommer og ingenting annet. Hockney tar oss med til en skyfri dag i Hastings i Sussex med oppfordringen «Don’t waste the summer days thinking about summer days, just go», og jeg lar meg nesten rive med i såpass grad at jeg vurderer å booke en flybillett her jeg sitter, uten tanke for å sjekke værmeldingen en gang. Jeg vet at det er sol og sommer om jeg er i Sør-England eller hvor som helst ellers i verden med «Vacation» på øret, helt uavhengig av om regnet styrter ned eller eventuelle haglstormer prøver å ødelegge idyllen.

«Vacation» er som et rikt og svalende lydmaleri som gir assosiasjoner til lukten av grønt gress og markjordbær, synet av søte piker i florlette sommerkjoler og lyden av humler som summer rundt blomstene mens du fornemmer varmen og lever i nuet. Det er når du har sånne opplevelser du skjønner hvilken kraft som ligger i musikkens natur, og Hockney får den frem med subtil tyngde.

Selv om «Vacation» er signert Sigurd og Vegard kunne de ikke gjort dette uten hjelp. Et stort poeng er selvfølgelig Sean O’Hagans innledningsvis nevnte strykerarrangement. Den irske popsmeden har vært en skikkelse å regne med i popmusikkens tjeneste i mer enn 30 år, med fartstid fra blant annet Microdisney, The High Llamas og Stereolab, og sangen er spilt inn delvis i hans studio i London, delvis hos Kenneth Ishak i Oslo. Ishak er en ringrev som nylig har jobbet med Kaja Gunnufsen og Svømmebasseng, og nettopp Svømmebasseng må nevnes her, av to grunner: For det første at de ga ut albumet Broder for et par uker siden som jeg omtalte som soundtracket til sommeren 2017, for det andre at bandets kvinnelige vokalist Ine Johnsen låner stemme til de flotte harmoniene på «Vacation». (For ordens skyld vil jeg understreke at Svømmebassengs sommerpop er av en ganske annen type enn Hockneys.)

Førstkommende torsdag, altså 15. juni, skal Hockney spille sin aller første konsert på Parkteatret i Oslo, og det vil bli så mange som åtte personer på scenen. Det trengs hvis «Vacation» og den foregående «Looking» er representative for lydbildet deres, noe jeg både håper og tror de er. På den nye singlen ledsages duoen av Terje Torkellsen på gitar, Øyvind Bersvendsen på bass, Haldor Sørmoen på keyboards, Mattias Krohn Nielsen på piano og produsent Ishak på trommer. Jeg vet ikke hvem av disse som stiller på konserten, men jeg har en snikende følelse av at det kan være en begivenhet verdt å få med seg. Jeg tror nemlig at Hockney er det fineste popbandet Norge har fostret siden The Margarets, og er vi heldige får vi debutalbumet i løpet av året. Jeg kan knapt vente så spent er jeg!

Les også: Spennende utstilling i Odense

* Sangene er fremført av henholdsvis The Lotus Eaters, Cliff Richard, Fantastic Something og Danny Wilson.