Denne så du ikke komme – teaterforestilling i tre akter på vei fra London til New York. Når Icelandair feirer 80 år markerer selskapet begivenheten med å sende noen av sine mest utadvendte ansatte på teaterskole og la dem underholde passasjerene. Man skulle kanskje ikke tro det var nødvendig med undersøkelser for å kartlegge at flypassasjerer kjeder seg, men Icelandair forteller at 4 av 10 passasjerer oppfatter selve reisen som bortkastet tid og at nordmenn er helt i tetsjiktet her. Den samme undersøkelsen viser at 64 prosent av oss synes det er kjedelig å fly, og da må jeg jo si at jeg lurer på hvem de øvrige 36 prosentene er.

36-prosentgruppen vil nok uansett også sperre opp øynene om kabinpersonalet brått skifter til kostymer og begynner å resitere Hamlet. Fullt så dramatisk (unnskyld, klarte ikke dy meg) er tydeligvis ikke det siste stuntet til Icelandair, men 8. september er det premiere under en flyvning fra London til New York, der første akt spilles mellom London og flyplassen Keflavik på Island, andre akt fremføres i loungen på flyplassen og tredje akt mellom Keflavik og New York. Hvilket stykke som skal spilles, vites ikke. Du kan sågar vinne en tur ved å følge denne lenken, men siste sjanse til å delta er 28. juli – så vær rask.

erikvalebrokk.no
Sånn ser det ut når Icelandairs ansatte er på teaterskole. Foto: Icelandair

Teaterforestillingene er del av Icelandair Stopover Pass, et tiltak som også omfatter ordningen med såkalte stopover buddies, der selskapets ansatte skal veilede passasjerer som velger en eller flere overnattinger på sagaøya med sine personlige tips for å vise frem Island med «lokalbefolkningens øyne», som det heter i reklamen. Det har da også vært et svært vellykket tiltak, kreativt og annerledes som det er.

Nå er det altså teater som gjelder, og det blir blant annet forestillinger i forbindelse med musikkfestivalen Iceland Airwaves fra 1. til 5. november. Jeg var på festivalen for første gang i fjor, og jeg håper ikke det blir siste. Det er en fantastisk anledning til å oppdage nye (og gamle) islandske artister, samt enkelte internasjonale navn. Blant headlinerne i fjor var Björk, PJ Harvey og Of Monsters And Men, men det er gjerne navnene du ikke har hørt om som blir de mest positive overraskelsene.

Årets festival kan blant annet lokke med Fleet Foxes, Michael Kiwanuka, Billy Bragg, Aldous Harding, Ásgeir og Songhoy Blues, så det er grunn til å glede seg, og slenger du på en teaterforestilling fremført av Icelandairs ansatte begynner det virkelig å bli fart på sakene. Bare se her:

Sjekk også: Bo med stil i Reykjavik