Reykjavik er en dyr, men morsom by. At islendingene har to eller tre jobber er ikke uvanlig, og når du stifter bekjentskap med prisnivået i Reykjavik skjønner du hvorfor. Men for en sjarme byen – og landet – har! Riktignok er jeg ingen ekspert på Island, men jeg har vært der på fire korte turer og hatt det veldig fint hver gang.

Sist sett på Iceland Airwaves: Kaktus Einarsson i Fufanu er en mildt sagt karismatisk frontfigur som har lært mye av å se på gamle opptak av Ian Curtis. Foto: Erik Valebrokk

I fjor høst var jeg for første gang invitert til musikkfestivalen Iceland Airwaves, en fantastisk visningsmulighet for lokale band med presse og musikkbransje som flyr inn praktisk talt fra hele verden. Festivalen sørger alltid for å ha noen internasjonale navn, men det er gjerne de lokale artistene som er mest interessante. I fjor fikk jeg blant annet sett en enestående symfonisk konsert med Björk i hovedsalen i Harpa, det store konserthuset som ligger midt i byen, og en eksklusiv kirkekonsert med Of Monsters And Men. Begge deler var suverene opplevelser, men jeg fikk nesten vel så mye ut av å se ukjente navn som Fufanu, Kiasmos, Benny Crespo’s Gang, Puffin Island, AmabAdamA og en rekke andre.

Fellesområdene i Canopy by Hilton er utrolig lekre. Foto: Erik Valebrokk

Men man skal bo et sted under festivalen, og et meget godt tips er Canopy by Hilton, et helt nytt hotell som åpnet i fjor. Jeg fikk riktignok bare prøvesmakt hva hotellets restaurant Geiri Smart kunne by på, men da jeg var tilbake i mars for én overnatting bodde jeg her. Den supersentrale beliggenheten er kanskje det som trekker aller mest opp. Den er så midt i smørøyet som det er mulig å komme, rett ved hovedgaten Laugavegur og fem minutter unna så å si alt. Reykjavik er ingen stor by, og er du på Iceland Airwaves ligger spillestedene rundt deg på absolutt alle kanter, og Harpa er fem minutters gange unna.

Hotellet har også sykler til låns. Foto: Canopy by Hilton

For øvrig er Reykjavik noe av en ufrivillig hipsterby, med kule kaffebarer, vinylsjapper og selvsagt mange klesbutikker som selger alt av ull. Island er et kaldt sted så å si året rundt, og islendingene kler seg etter forholdene. Byen er full av kreativitet og nyskapning, et åpenbart resultat av at det økonomiske klimaet har vært spesielt hardt etter finanskrisen i 2008.

Men tilbake til Canopy by Hilton. I og med at hotellet er splitter nytt er det også riktig så lekkert. Her er streng, men samtidig fargerik nordisk design, både i fellesområdene og på rommene. Hotellet er bygget i seks bygninger som er forbundet med hverandre og er således en liten labyrint, men det er mer sjarmerende enn forvirrende. Frokostbuffeten er dessuten helt strålende og inkludert i prisen på ca. 3000 norske kroner per dobbeltrom per døgn. Dette er rett og slett et sånt hotell det er godt å være på, nesten like mye en destinasjon i seg selv som et sted å overnatte. Les mer om hotellet og få oppdaterte pristilbud her. 

Det er et bra hotell som også låner ut platespillere og LPer til gjestene sine. Foto: Erik Valebrokk

Les også: Unikt hotell i New York

PS! Jeg var invitert på pressetur til Island av Icelandair.