Anne Lise Frøkedal vakte berettiget oppsikt med Hold On Dreamer, hennes første soloplate som kom under artistnavnet Frøkedal tidlig i 2016. Ut ifra de nye singlene å dømme tyder mye på at oppfølgeren også blir en perle. Til våren blir det solokonserter, og det nye albumet er planlagt utgitt på sensommeren.

Den oslobaserte Etne-jenta har videre lang fartstid fra band som Dharma, Harrys Gym og I Was A King. Sistnevnte har nettopp gitt ut den nye singlen «Just A Friend» som lover svært godt for det nye albumet som forhåpentligvis kommer sent i 2018. Anne Lise er også «the go to»-girl for blant annet Tønes (live- og studiojobbing), Greni (live) og flere andre artister.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Jørund Vålandsmyr

Endelig må vi ta med at hun også er aktuell på den tradisjonsrike julekonserten til Ost & Kjex på Parkteatret 16. desember, der hun spiller gitar og synger med dem. Tidligere på kvelden varmer hun opp med Lady Hardanger. Hun er med andre ord en svært arbeidsom og produktiv artist, for ikke å snakke om hvor dyktig hun er.

Om favorittjulelåtene hennes kan man kanskje si at listen er blitt en smule eklektisk. Den er variert og med noen uvanlige valg, og derfor også riktig så spennende. På sitt vis bidrar listen til å si noe om hennes musikalske ståsted som artist. Anne Lise kan være vanskelig å plassere, og nettopp der ligger noe av hennes styrke.

Med det tenker jeg vi skal la henne selv få ordet. Vær så god!

Stevie Wonder – «The Little Drummer Boy»

Someday At Christmas er kanskje den einaste reine juleplata eg har på vinyl – og den får kjørt seg kvart år. Musikken er sentimental og mjuk som nysnø under Wonder si nydelege, lyse røst. Meir komplisert enn treng det ikkje vere i jula.

The Flaming Lips – «Christmas At The Zoo»

Syrete julepop som ein kan trenge etter å ha vore altfor mykje innandørs og spist meir enn ein klarer å forbrenne. Det har ein tendens til å regne ein del på Vestlandet i desember.

Triakel – «Innan gryningen»

Fele og trøorgel er mine to favorittinstrument etter menneskestemma, så eg er veldig takknemlig for at svenskane i Triakel valgte akkurat denne besetninga. (Den er ikke tilgjengelig på streaming, så vi kjører den på YouTube.)

Johann Sebastian Bach – «Schliesse mein Herze, dies selige Wunder»

Duett mellom vokal og fele, med orgelkomp. Det ligg i korta at det blir bra. Elsker måten Bach behandler vokalen på, meir som eit instrument i ensemblet enn som det evige midtpunktet. Likevel er resultatet vart og emosjonelt.

John Cale – «A Child’s Christmas In Wales»

Den fantastiske Paris 1919 åpner med eit perfekt juleskildring.

Benjamin Britten – «As Dew in Aprille»

Brittens A Ceremony of Carols er eit verk med julesangar skrive for guttekor og harpe. Sangane er veldig melodiske og fengjande. Har alltid tenkt at dette sporet er den klassiske musikken sin ekvivalent til ein I Was A King-sang. Det heile er over på under eitt minutt, men Britten klarer å få dytta inn enormt mykje melodi på den korte stunda.

Four Tet – «My Angel Rocks Back And Forth»

God julestemning kan også vere elektronisk.

George Harrison – «My Sweet Lord»

Det er ikkje så farleg om det er Jesus eller Vishnu. Det er jul.

Richard Hawley – «Something Is»

Dette er ikkje eigentleg ein julesang, men den oppleves som det. Eg veit ikkje om det er sekstakten eller crooner-melodiane til Hawley som er årsaken, men eg er tydelegvis ikkje aleine om dette – fleire eg kjenner børster støvet av Richard Hawley til jul.

Jussi Björling – «O helga natt»

Den finaste av alle julesongane, ferdig snakka. Ein så god låt kan sikkert kle mange versjonar, men dette er moderskipet.