Kihe Northern Belle
«You’re Gonna Leave»
(Vestkyst Records)
[usr 6 text=»false»]

Det må jeg si! «You’re Gonna Leave», andre single fra oslobaserte The Northern Belles kommende album Blinding Blue Neon, er et musikalsk antilopesprang, både fra den foregående singlen «Pink Skies» (les anmeldelsen her) og det selvtitulerte, nå mer enn tre år gamle debutalbumet. «You’re Gonna Leave» er den perfekte, aldeles feilfrie sensommerlåt fra det som var et bortimot rent countryband, men som nå fremstår som adskillig mer frigjort fra stramme sjangerbånd og eksterne forventninger. Her har vi å gjøre med et stykke skamløst fengende popmusikk med kun marginale anstrøk av amerikansk rootsmusikk. Dette er snarere Fleetwood Mac-pop, litt av samme type som svenske Amason lager. Men der Amason nok har lagt sin elsk på særlig 1987-albumet Tango In The Night, skjeler Belle mer i retning de to kremalbumene Fleetwood Mac (1975) og Rumours (1977), der Stevie Nicks og Lindsey Buckingham kom inn i bandet. Her er det snakk om tungt melodibasert amerikansk vestkystmusikk som virker skreddersydd for en kjøretur på en californisk highway, i dette tilfellet i en fet, rosa cabriolet, med taket nede, solen stekende fra skyfri himmel og håret blafrende i vinden. Det er der vi har «You’re Gonna Leave» og The Northern Belle pre albumslipp høsten 2018, og premieren får du her og nå før sangen slippes på alle digitale flater i morgen.

– «You’re Gonna Leave» ble til i studio, og vi ble alle helt slått i bakken av resultatet, sier sanger og låtskriver Stine Andreassen. – Christian Engfelt (co-produsent) og Marcus Forsgren (miks) er noen magikere bak spakene. Det låter så fett! Denne låten hadde vi egentlig ikke tenkt til å ha med på plata i utgangspunktet, men nå har den blitt høydepunktet på albumet. Jeg får lyst til å danse når jeg hører den!

Det får jeg også, iallfall litt, og det hadde selvsagt vært en ren skandale om sangen var utelatt fra Blinding Blue Neon. Mest av alt får jeg lyst til å synge med av full hals mens landeveien tar meg gjennom et amerikansk ørkenlandskap og hetedisen skaper flimring på veien langt foran meg. Det er noe med lyden på denne sangen som i tillegg til allerede nevnte Fleetwood Mac får meg til å tenke på det engelsk-amerikanske bandet America og nydelige singler som «Horse With No Name» og «Ventura Highway». America hadde en sånn deilig, bekymringsløs grunntone i veldig mye av det de spilte inn, og det er noe av det samme jeg begynner å høre hos The Northern Belle.

Selve sangen «You’re Gonna Leave» er en sørgelig kjærlighetsfortelling om et forhold som går i oppløsning – og det er ikke første gang fortellerpersonen opplever dette: «You’re gonna leave just like everyone else», synger Stine i refrenget, men det til en melodi som er så treffsikker og iørefallende at hun nesten snur elendigheten til en triumf. Dette er så uimotståelig catchy og frydefullt melodiøst at jeg får frysninger.

Stine Andreassen har kommet langt siden debutalbumet, både som låtskriver og artist. Som mange vil vite ga hun sammen med strengeguru Bjørnar Ekse Brandseth fra bandet, samt Live Miranda Solberg og Halvor Falck Johansen, ut Heart And Mind Alike, debutalbumet til Silver Lining, i juni, og Belle har dessuten gitt ut det fine livealbumet Live At Oslo Konserthus i pausen mellom studioplater. Alt dette kan ses som brikker i puslespillet som er Stine, men bandet The Northern Belle skal jaggu ha sin skjerv av skryt for hvordan dette nå er i ferd med å bli. Det hviler en trygghet over de nye innspillingene som vitner om at alle involverte i langt større grad enn tidligere vet hvor veien går, og jeg har en mistanke om at det har vært veldig inspirerende for bandmedlemmene å jobbe med Engfelt og Forsgren i studio.

Foto: Heidi Furre
Her er hele The Northern Belle. Fra venstre Ole-André Sjøgren, Johanne Flottorp, Bjørnar Ekse Branseth, Stine Andreassen, Yngve Jordalen, Svein Inge Bjørkedal og Marie Tveiten. Foto: Heidi Furre

Med sin krystallklare lyd tyder «You’re Gonna Leave» på at de to gitaristene Ole-André Sjøgren og allerede nevnte Bjørnar har skjønt briefen, for å si det på den måten. Den rike, luftige lyden av Ole-Andrés 12-strengersgitar får følge av Bjørnars ulende bottleneck og noen tøffe riff, det kontante kompet besørges som vanlig av Yngve Jordalen på bass og Svein Inge Bjørkedal på trommer, mens Morten Saanum Bessesen gjester på orgel, og Marie Tveiten korer av hjertens lyst. La meg også legge til at Stine Andreassen er i ferd med å synge seg opp i norsk populærmusikks førstedivisjon. Det har ikke med registeret å gjøre – mange favner nok adskillig bredere enn henne – men inderligheten og stødigheten hun legger for en dag. Du tror på Stine når hun synger «cursed your name and three years wasted, still ‘I love you’ is all I want to hear». Syvendemedlem Johanne Flottorps fele er for øvrig fraværende på «You’re Gonna Leave», og det er i grunnen greit. Jeg ser ikke helt hvordan den skulle passet inn akkurat her, men jeg skal hilse å si den gjør det andre steder på den nye platen.

Sjekk også: Eriks countryskole i ti leksjoner

Men for å oppsummere: Om seks uker fra i morgen slippes Blinding Blue Neon, og hvordan du enn velger å kategorisere den – americana, country, vestkystpop eller en miks av de tre – er 12. oktober en dato å se frem til. Likte du The Northern Belles debutalbum, vil du nemlig elske oppfølgeren. Jeg kommer tilbake til saken senere, så stay tuned!