For noen måneder siden samlet jeg 100 gamle sanger som av forskjellige årsaker hadde gått meg hus forbi. For det er ikke mulig – hvor ivrig du enn er og hvor mye tid du enn bruker på å lytte til musikk – å få med deg alt du potensielt kan komme til å like. Det gjelder åpenbart artister som går under radaren, som du ikke har hørt eller vet eksisterer, men det kan også angå artister du setter pris på og kaller deg fan av.

Antallet innspilte låter er rett og slett altfor høyt, men det er liten grunn til å fortvile av den grunn. Tvert imot. Det betyr simpelthen at det til en hver tid finnes masse fin musikk der ute som du ikke har hørt og som du vil sette pris på. Det gjelder bare å finne den.

Når du hører så mye musikk som meg, dukker det hele tiden opp noe jeg digger. Det kan være splitter nytt (jeg prøver å følge med så godt det lar seg gjøre på alt som skjer), men det kan også være gamle ting. Utallige er de gangene der jeg får nye ahaopplevelser fra gamle plater, plater jeg enten har hørt for lite på eller ikke i det hele tatt. Nei, jeg kan ikke Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell eller Prince ut og inn. Til det er produksjonen deres for omfattende, og det kan være lett å holde seg til det man vet man elsker når det gjelder en av disse. Selv om jeg har hørt dem flere ganger enn jeg er i stand til å telle, kan jeg når som helst høre «Like A Rolling Stone», «Bird On A Wire», «A Case Of You» eller «When Doves Cry» og bite meg merke i noe nytt, en liten detalj jeg ikke har registrert før, eller simpelthen bare kjenne på magien, den intense følelsen det gir å høre noe så fint.

Da ligger utfordringen i å gå litt dypere, i å finne sanger som «Man Of Peace», «One Of Us Cannot Be Wrong», «The Hissing Of Summer Lawns» og «Old Friends 4 Sale» og få helt nye lytteropplevelser. Jeg har garantert hørt alle disse fire sangene før, flere ganger, men de har sklidd forbi og tapt i «konkurranse» med andre gode låter.

Her er derfor en ny liste med 100 slike låter som jeg enten har ignorert eller rett og slett ikke hørt før, de fire nevnte inkludert. Noen av sangene på listen er fra artister jeg ikke har noe forhold til i det hele tatt, andre fra artister jeg elsker. Den sedvanlige sjangerblindheten skulle være tydelig (det er ikke så mange spillelister som blander Jackie Leven, Supertramp, Grinderman, The Teardrop Explodes, Status Quo og Hanne Krogh), og forhåpentligvis kan også du som leser dette få noen nye gode oppdagelser.