I går ga Marte Wulff ut sin nye single, der hun har noe veldig viktig på hjertet – kloden vår. «Verden er stor» sier noe om hvordan vi ikke er i stand til å ta vare på planeten, all den tid vi ikke er villige til å gi opp deler av velstanden vår. Med uttrykket «verden er stor» refererer Marte til hvordan «nordmenn som treffer hverandre på ferie i en annen verdensdel … uttaler at verden er jammen ikke stor. Men verden er stor, likevel har vi nå midlene til å legge den under oss», leser vi i presseskrivet.

Hun åpner med å synge et vers om Gunnar Garfors som samler på verdensrekorder innen reising. Helt spesifikt synger hun om hvordan Gunnar sammen med to venner i vinter fløy jorda rundt med rutefly på 56 timer. «… og for en bragd, men nå har han brukt opp klimakvota si for flere liv», synger Marte før hun gyver løs på første refreng.

Jeg skal ikke sitte her i glasshuset mitt og moralisere. Så mye som jeg reiser har jeg ingen rett til det, og jeg mener også at å reise er noe av det beste vi kan gjøre for å forstå verden. Gunnar også, faktisk, som jeg anser som en klok og reflektert mann. Samtidig ser jeg jo at nettopp den utstrekte reisingen bidrar kraftig til å gjøre verden til et verre sted å bo. Paradoksene og dilemmaene står i kø i miljøspørsmål, og vi må alle ofre noe for at dette skal gå bra.

Det kan vi tenke over når vi spiller «Verden er stor» og en haug andre sanger som handler om naturen og alt vi gjør for å skade den. Jeg har samlet oppunder 200 sanger i denne tematiske sjangeren, og spennvidden er stor: Her er Hank Williams Jr. og The Beatles, Marvin Gaye og Björk, Neil Young og The Osmonds, Finn Kalvik og Dumdum Boys… i det hele tatt er miljøsaken en sak som angår oss alle. Det vitner bredden på denne spillelisten tydelig om.

Men her er jeg sikker på at jeg med god hjelp fra våkne lesere/lyttere kan utvide listen. Jeg har per nå kun med én sang per artist, selv om flere artister er med i flere sammenhenger. Don Henley er både med som soloartist og som Eagles-medlem, Thom Yorke både som soloartist og Radiohead-medlem, og så videre. Kan hende skal jeg også åpne for å ta med mer enn en sang per artist. Vi får se. Men det jeg kanskje først og fremst trenger hjelp til er å finne flere norske artister. Der er jeg helt sikker på at det er mange jeg har glemt eller ikke kjenner til.

På forhånd takk for hjelpen!

Fikk du med deg? Den beste nye musikken fra oktober