Jeg er så heldig – synes jeg iallfall – å bo midt i Oslo. Aldri blir jeg lei av å bruke byen, om det er til store eller små gjøremål. Selvsagt er også jeg glad i naturen, noe annet skulle tatt seg ut, men jeg er født og oppvokst i byen og er derfor nesten urban av legning. Jeg elsker trafikken, alle menneskene, alle parkene, alle opplevelsene. Selv i en by som i global sammenheng er såpass liten som Oslo blir jeg aldri lei eller ferdig med alle mulighetene som finnes her. Så får jeg heller dra til London eller Barcelona eller Paris eller Berlin om jeg vil ha det stort.

Det er ofte i de små tingene en by viser sin storhet, som når du går ut tidlig en morgen og kjøper brød hos bakeren på hjørnet. Det gjør jeg noen ganger i uka, og da jeg var på vei tilbake de kanskje 100 meterne til oppgangen der jeg bor gikk jeg midt i gata. Det er ikke noe spesielt rebelsk over det ettersom jeg bor i en liten sidegate uten særlig trafikk i syvtiden om morgenen, men det ga meg en veldig god følelse. Den følelsen var så god at jeg begynte å tenke på deLillos’ «Suser avgårde alle mann» med tekstlinjen «og jeg er ganske full, og jeg går midt i Bygdøy allé». Ikke var jeg full, jeg var ikke i bakrus en gang, men jeg Bygdøy allé der jeg gikk, og Lars Lillo-Stenberg, som altså skrev sangen, bor rett borti høgget her, så det var ingen helt fjern assosiasjon å få.

Da gikk det ikke bedre enn at jeg måtte lage en egen spilleliste med byen som tema, en spilleliste for byfolk. Jeg har selvsagt ikke begrenset meg til Oslo, men beveger meg over store deler av verden. Mange av sangene her handler heller ikke om spesifikke byer, men om typiske byfenomener. Ikke alle disse er særlig koselige, her er narko, vold, ensomhet og selvmord, men det finner du på landet også. Denne spillelisten har byen som tema, på godt og vondt.

For en gangs skyld har jeg begrenset meg, så lista er «kun» på 100 låter. Jeg kunne funnet det tidobbelte uten problemer, men dette er de 100 feteste jeg kom på i farta. Jeg har bare med én sang per artist, men Lou Reed er representert både som soloartist og med Velvet Underground, Kim Larsen er med som soloartist og med Gasolin, og Paul Simon er med som soloartist og sammen med Art Garfunkel. Ellers finner du perler fra Oslo Ess, Simple Minds, Philip Glass, The Jam, ABBA, Everything But The Girl, Finn Kalvik, Lumbago, Leonard Cohen, Tom Waits, Suzanne Vega, Talking Heads, Jim Carroll Band, Kirsty MacColl, The Aller Værste, Air og en haug andre bra artister. God fornøyelse!

Sjekk også: Endelig er Cirkus Modern-platene tilgjengelig igjen