Tiden er inne for å samle alle godlåtene fra 1983 – og noen til. 1983 var året da New Order forandret dansemusikken for alltid ved å gi ut den banebrytende syv og et halvt minutter lange 12-tommeren «Blue Monday». Det var året da både Madonna og R.E.M. ga ut sine debutplater, to navn som er blant de som har satt størst preg på populærmusikken i årene siden den gang, på hver sine klart forskjellige måter. Det var året for Juba Juba og The Return Of The Raga Rockers og, sannsynligvis av mindre betydning, året Fra Lippo Lippi ga ut albumet Small Mercies, en av de mest stemningsfulle samlingene musikk som er utgitt av noe norsk band noen gang.

1983 var året jeg fylte 17, og følgelig var det et av de mest formative årene for meg som musikkelsker. Gymnastiden gir noen uutslettelige musikalske inntrykk, og det meste blant de nesten 300 låtene på denne listen er musikk jeg hører på den dag i dag, med stort utbytte. Variasjonen er som alltid for mitt vedkommende stor, og jeg gjentar mer enn gjerne at jeg synes det er umåtelig viktig å droppe skylappene her i livet, både når det gjelder musikk og det meste annet jeg kan komme på. Det finnes kvaliteter de underligste steder.

Derfor kan jeg her by på blant annet Bauhaus, Kid Creole & The Coconuts, Johnny Cash og Cyndi Lauper. Jeg kan også lokke med Eyeless In Gaza og Psychic TV, China Crisis og Kajagoogoo. Bob Dylan fremfører «Jokerman» og David Bowie synger «Let’s Dance» som om livet sto på spill. Ben Watts «Waiting Like Mad» og David Sylvian/Riyuchi Sakamotos «Forbidden Colors» er to av de aller, aller, ALLER vakreste sangene jeg vet om, og begge kom i 1983. Videre får Simple Minds’ tordnende tunge, utspekulert pompøse «Waterfront» andre lignende frekkaslåter fra The Alarm og Big Country til å blekne, om ikke rødme av skam, og det er ingenting i veien med «The Stand» eller «In The Big Country», for å si det forsiktig. Det er jo også populært å mislike U2, men for meg er den irske kvartetten på sitt flotteste et av verdens beste band. Da snakker vi for eksempel «New Year’s Day», en av flere sanger fra albumet War som er med på listen.

For øvrig er jeg klar over at Bob Marley døde i 1981, men «Buffalo Soldier» ble første gang utgitt i 1983 sammen med annet tidligere ukjent materiale på albumet Confrontation. Så er dét nevnt.

Det er på tide å sette over til 1983, og pass også på å få med deg de andre årslistene mine: 1976, 19791982, 1985 og 1991

https://tidal.com/browse/playlist/6da8fed7-5924-4b94-a06e-7bc6c470b8ea