Vi er kommet til 1991 i mitt pågående arbeid med å samle forskjellige musikkår i forsøksvis «komplette» spillelister ut ifra hva jeg personlig satte pris på da det pågikk, i tillegg til låter jeg av forskjellige grunner mener hører hjemme der. Bare for å ha sagt det er ikke disse listene ment å være definitive for alle. De er derimot ment å være definitive for meg, samt at jeg ønsker å gi alle som ønsker det en sjanse til å gå tilbake i tid og gjenoppdage musikk de kanskje hadde glemt – eller for første gang høre perler de har gått glipp av.

Sjekk også spillelistene fra 1976, 1982 og 1985.

Og i den anledning, innbyr jeg også alle til å fortelle meg hvilke låter de mener jeg har glemt. Det er garantert mange jeg ikke har kommet på, og alle innspill mottas med takk.

1991 var litt av et musikkår. Det var blant annet det året grungen ble stor. Jeg var ingen stor fan av sjangeren som sådan, men jeg elsker Nirvanas Nevermind, og jeg hørte mye på Pearl James debutalbum Ten. Det var i det hele tatt et år med mye rock. Metallica fikk sitt kommersielle gjennombrudd med det svarte albumet Metallica (finnes kun i Spotify, ikke i Tidal), og Guns N’ Roses ga ut Use Your Illusion I og II.

Det er populært å le av 90-tallet. Det var tiåret som ga oss den fryktelige trancen og mange avarter som vi sliter med den dag i dag. Flanellskjortenes inntog på rockens scener gjennom grungebølgen var også lett å flire av, for ikke å snakke om easy listening-scenen som tok av litt utover i tiåret. Men 90-tallet inneholdt også mye fint, og ga støtet til det enorme mangfoldet vi ser innen populærmusikken i 2016. Det var et tiår der det meste var lov, og på min liste over 1991-perler finnes en ellevill blanding av musikalske uttrykk.

Sjekk også: De 100 beste låtene fra 90-tallet

Jeg vil for så vidt la listen tale for seg selv, men har lyst til å henlede oppmerksomheten mot et knippe intenst gode poplåter som kanskje ikke alle har hørt – eller husker. Sjekk ut «The Truth» med Squeeze, «Easy Come, Easy Go» med G.W. McLennan, «All I Want» med Toad The Wet Sprocket (ble en hit året etter) og alt fra Crowded House-albumet Woodface og alt fra Kirsty MacColls gnistrende Electric Ladyland (mer enn en god tittel). 1991 var også året to av mine all time sommerfavoritter ble utgitt, DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince’s «Summertime» (tidenes sommerlåt, hands down og ferdig snakka) og Elvis Costellos «The Other Side Of Summer».

Du finner alt dette og mye mer på listen, både i Spotify og Tidal. Med det gjenstår bare å ønske riktig god fornøyelse!