OK, jeg har tidligere laget lister fra 1982 (hør den her) og 1985 (hør den her), men for meg var 1976 året alt begynte. Jeg vokste opp med foreldre som ikke hørte popmusikk i det hele tatt, der gikk det i klassisk, jazz og unntaksvis country når vi kjørte bil. Vi var stort sett forskånet fra popmusikk på TV og radio også, og lite visste jeg om hvilken vidunderlig verden som ventet der ute, rett foran nesetippen min.

Enter Rune. Rune vokste opp i et hjem som var det stikk motsatte av mitt sånn rent musikalsk sett, og tidlig i 1976 introduserte Rune meg for ABBA (min aller første musikalske kjærlighet), Beatles, Elvis, New Jordal Swingers og litt til. Jeg var i gang. Grunnen til at jeg vet at dette skjedde tidlig på året var at jeg fikk med meg min første Grand Prix-finale, først den norske der Jahn Teigen stilte i skjelettkostyme, og deretter den internasjonale som ble vunnet av engelske Brotherhood Of Man med «Save Your Kisses For Me».

På listen jeg har satt sammen her er det rundt 200 sanger, og selvsagt hørte jeg ikke alle i 1976. Jeg er sikker på at jeg hørte ABBAs Arrival, Øystein Sundes På sangens vinger, Rod Stewarts A Night On The Town og Eagles’ Hotel California i løpet av året, og jeg er like sikker på at jeg ikke hørte «Anarchy In The UK», «Blank Generation» eller debutalbumet til Ramones. Disse skulle komme senere, men som sagt: Jeg var i gang.

Det er blitt en schizofren liste, men så var da også 1976 et musikalsk schizofrent år. Mens rockens dinosaurer av typen Led Zeppelin og Queen holdt på med sitt, Genesis befant seg i en langvarig endringsfase og countryhelter som George Jones og Tammy Wynette, Dolly Parton, Willie Nelson og Waylon Jennings skrev sine sanger om fyll og fanteri og hjerte og smerte på den andre siden av Atlanteren, festet discomusikken taket og punken var i anmarsj. Det musikalske verdenskartet endret seg totalt i løpet av den neste to-treårsperioden, og jeg anser meg selv som svært heldig som fikk mine såkalt formative år fra 1976 og utover.

Sjekk også: De 100 beste låtene fra 70-tallet

Norsk musikk var det så som så med i 1976. Treff-serien, Frem fra glemselen og Country Snakes med Lillian Askeland var stort hva det gikk i. Jeg hørte en del på Norsktoppen, men det jeg hørte av norsk musikk var dessverre halvveise coverversjoner eller gjendiktede versjoner av internasjonale hits. Du finner noen få norske innslag på lista, men det er helt ærlig ikke noe det slår særlig gnister av.

Likefullt er 1976 et år som betyr uendelig mye for meg, og selv om denne listen på en måte viser litt vel mye forvirring, tipper jeg mange finner mye å glede seg over her. Selv synes jeg det er helt naturlig å høre «I Love To Love», «Blitzkrieg Bop», «I’m Mandy Fly Me», «Vippetangens konditori» i samme setting, men det kan nok hende ganske mange er uenige med meg her. Uansett, god fornøyelse!

Og som alltid: Det er garantert noe jeg har glemt som burde vært med, og jeg er takknemlig for alle innspill.