Nina Gaarden
«Æ vet om nånt»
(Lydbroderiet)
[usr 5 text=»false»]

Hvor mange ganger jeg har skrevet noe om den enorme tilveksten til norsk populærmusikk de seneste årene har jeg ingen anelse om, og det er absolutt null og niks som tyder på at det vil ta slutt med det første. Atter et eksempel på nytt talent er Nina Gaarden, en ung kvinne fra Narvik som i disse dager skulle gitt ut debut-EPen Bær det på min rygg. Slik gikk det ikke, på grunn av koronakrisen. Det knøttlille plateselskapet Lydbroderiet synes av åpenbare årsaker at det er en god idé å ha is i magen og vente litt til. Nina har tross alt skrevet låter i mange år nå, så om det går noen uker eller til og med måneder lenger er det vel greit.

I februar, da vi visste mindre enn vi gjør nå om hvordan Covid-19 skulle komme til å prege oss, kom imidlertid den første digitale singlen fra EPen, aldeles nydelige «Æ vet om nån».

Det er en sang som smyger seg sakte inn over dørstokken, langs gulvplankene og bort mot målet, den uforvarende lytter som aner fred og ingen fare for så å oppdage at en ny favoritt har lurt seg inn i bevisstheten. Forsiktige virkemidler, i starten kun et mollstemt gitartema og Ninas klokkeklare røst som synger «æ vet om nån som bare gjør det dem ska til den dagen de dør», er det lille som trengs, og når etter hvert også et engelsk horn, et klunkende piano og litt svak elektrisk støy føyes til i lydbildet, gjør «Æ vet om nån» det klinkende klart at et formidabelt nytt talent har dukket opp.

Nå skal riktignok en slik sang følges opp for at det skal være hold i såpass til påstand, men etter noen runder med den kommende debut-EPen kan jeg si så mye som at den ikke er ubegrunnet. Akkurat den saken får vi komme tilbake til, men «Æ vet om nån» er i godt selskap. At Nina Gaarden er en låtskriver å merke seg er det ingen tvil om.

Ideen eller tanken bak sangen, er at folk er forskjellige. Så enkelt. Men måten Nina beskriver dette på, med sine gjentakende «æ vet om nån…»-innledninger fulgt av en beskrivelse på en person hun vet om er både effektiv, underfundig og velskrevet. Linje for linje, vers for vers, reiser Nina sitt lyriske og musikalske byggverk, og produsent Rune Berg (kjent fra The Margarets, Number Seven Deli og Giske og produsent for blant annet Asbjørn Ribe, Peer Nic og Benny Borg) har skrudd sammen et arrangement som matcher teksten. Det er underspilt snarere enn overdrevet, på alle måter smakfullt og, tør jeg si det, riktig så intelligent gjort.

I dag er det premiere på videoen til «Æ vet om nån» her på bloggen. Det er Nina selv som har laget den primitive lavbudsjettvideoen, og hun har valgt enkle virkemidler like stillfarne som sangen er det. Resultatet er stemningsfullt og helt i tråd med Ninas talent som tekstforfatter. Det er også verdt å reflektere over at i den spesielle tiden vi befinner oss er det mange som kanskje uten å være klar over det lærer en god del både om seg selv og om andre, og at sangen «Æ vet om nån» helt uten å ha ment det gjenspeiler denne erkjennelsen. Jeg leser iallfall «Æ vet om nån» litt annerledes i dag enn jeg gjorde for en måned siden.

Sjekk også: Fin karantenespilleliste 1 og Finfin karantenespilleliste 2