Jeg har en venninne – la oss kalle henne «Ine» – som er kjent for både det ene og det andre, men kanskje spesielt for utropet «Hurra for Freddan!» som hun hver fredag skriver på Facebookveggen sin, come rain or shine. Det er mye godt humør i slikt, og det synes jeg det er på tide å belønne med en spilleliste, laget ene og alene til Ines ære.

Her er det mye fint, og alt handler på et eller annet vis om fredag eller «freddan», om du vil, som oftest med positivt fortegn. Her er selvfølgelig både «Friday, I’m In Love» med The Cure og «Friday On My Mind» med The Easybeats, kanskje de to mest åpenbare fredagslåtene noensinne, men også jublende blinkskudd for dansegulvet som ABBAs «Dancing Queen», Annies «Heartbeat» og Katy Perrys «Last Friday Night (T.G.I.F.)».

I den grad fredagslåter har en overordnet tematikk er det åpenbart den at arbeidsuka er slutt og festen kan starte. Dette har ledet til en endeløs rekke countrylåter (blant annet), og jeg har valgt å ta med en god del av dem på denne listen. Her er perler fra blant annet The Judds («Girls Night Out»), Alan Jackson («Chattahoochee»), Kenny Chesney («Another Friday Night») og Zac Brown Band («Chicken Fried») for å ha nevnt noen få av disse som feirer freddan. Hiphop måtte også med, ikke minst på grunn av filmen Friday og soundtracket derfra som inneholder godbiter som «Friday» med Ice Cube, «Keep Their Heads Ringin’» med Dr. Dre og «Coast To Coast» med The Alkaholiks. La meg også nevne – ene og alene for kuriositetens skyld – at svenske Dungen er representert med låta «Fredag» fra albumet 4, mens amerikanske J.J. Cale fremfører sin «Friday» fra albumet 5.

Nordmenn synger selvsagt om fredager, ikke bare på engelsk som allerede nevnte Annie, men også på norsk. Blant dem som ble med på listen er Ole Paus’ «Fredagsmorgenvise», Jens Book-Jensens «Frida har frid’a på en fredag», Jaa9 & OnklPs litt mindre fantasifullt titulerte partybanger «Fredag», og selvfølgelig Black Debbaths monumentale «Syv dager til fredag (Kontoristens klagesang)».

Forhåpentligvis har jeg ikke utelatt så mange åpenbare sanger med ordet «Fredag» eller «Friday» i tittelen (med unntak av sanger som handler om langfredag – den gjelds ikke som «ordentlig» fredda), men det er garantert mange klassikere jeg ikke har klart å komme på som handler om dagen så mange av oss venter på uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det får bare være, men gi gjerne et pip hvis du kommer på noen grove utelatelser.

Så håper jeg Ine blir fornøyd. Det er kanskje i meste laget å håpe at hun – eller noen andre – liker absolutt alle sangene her. Et hett tips vil være at det er krevende å falle pladask for Sven-Ingvars’ «Jag ringer på fredag» og at stor entusiasme for «Gramme Friday» med The Fall og «Get ‘Em Out By Friday» med Genesis er litt meget å forvente, men man kan jo aldri vite heller. Det eneste som gjenstår da er å si et rungende «Hurra for freddan!» og ønske god fornøyelse. Og god hælj.

Sjekk også: Den beste nye musikken i mai